Кандидатствай Вход
Здравословно през лятото – как?

Здравословно през лятото – как?

  • Бяла Карта
  • 18.07.2019
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 776

Да се храниш правилно не само е модерно, но и ти гарантира по-добро здравер и по-дълъг живот. Възможно е да коригираш дефицити на определени витамини и минерали в организма си само чрез правилна диета. Същевременно, е добре да съобразяваме храненето си със сезона. Храните, от които имаме нужда през зимата, са съвсем различни от тези, от които се нуждаем през лятото. Прекалено големите жеги, които се наблюдават у нас през последните години, са способни да предизвикат дехидратация и цялостно изтощение на организма, проблеми със стомаха и сърдечно – съдовата система. Нека дадем няколко добри идеи във връзка с храненето през горещите летни дни.

Най-важното условие при спазването на здравословен хранителен режим през лятото е хапването на храни, които осигуряват достатъчно добра хидратация на организма. Разбира се, това включва и напитките и най-вече – водата.  Да, неслучайно подчертаваме, че става дума единствено за питейната вода, а не различни други течности и охлаждащи напитки (безалкохолни и алкохолни, сокове и т.н.). Питейната вода има незаменими свойства по отношение поддържане хидратацията на тялото и неговите нормални функции. Старай се да пиеш достатъчно количества вода, като „достатъчно“ е различно за всеки човек.  

Разбира се, няма как да пиеш само и единствено вода през лятото, но имай предвид, че газираните безалкохолни съдържат прекалено големи количества захар, а бирата и кафето са диуретици – т.е. карат тялото ти да изхвърля течности и дефакто водят до дехидратация. Сред най-често предпочитаните охлаждащи напитки са натуралните сокове и безалкохолните. Когато ти предстои да избираш между тези две продуктови категории, ти препоръчваме да заложиш на натуралните сокове или прясно приготвените фрешове. Те са доста по-добър вариант от гледна точка на това, че не само освежават човешкия организъм, но и му доставят значително количество витамини и полезни вещества.

Лятото е идеалният период за ежедневно консумиране на плодове и зеленчуци. Това са най-подходящите за лятото храни, защото много от тях са пресни и отгледани без изкуствена намеса в този сезон. Т.е. повечето от предлаганите през лятото плодове и зеленчуци са сезонни и полезни. Пресните плодове и зеленчуци са основен източник на така необходимите за човешкия организъм витамини. Съветваме те да се възползваш в пълна степен от полезните им вещества и свойства.  

По принцип за лятото се препоръчва намаляване на приеманите количества месо, за да се ограничи натоварването върху стомаха. Хората, които по принцип обичат да си хапват месо, трудно се справят с тази препоръка. Добре е обаче когато се консумира месо през летния сезон, то да е наистина леко и качествено. За предпочитане са по-леките бели меса, а рибата е чудесен заместител. Заложи на пилешко и избягвай по-тлъстите меса, съдържащи мазнини и неблагоприятни за организма вещества. Редуцирай „джънк“ храните като хамбургери и подобни, за приготвянето на които не се използват особено качествени и здравословни меса.

Вече споменахме рибата като удачен заместител на месото. Рибата е богата на омега 3 и 6 мастни киселини и протеини и е лека и добре приемана в жегите храна. Специалисти препоръчват дори всяка седмица да се приемат поне по две порции риба. Редовното консумиране на риба спомага за цялостно укрепване на организма и предпазва от различни сърдечно – съдови проблеми и заболявания.

Независимо каква храна или напитки консумираш, хигиената е от първостепенно значение. Когато посещаваш даден ресторант или заведение, винаги оглеждай добре дали приборите притежават необходимата чистота. Не пропускай да си измиеш ръцете преди всяко едно ядене. Така ще държиш далеч от себе си вредните бактерии и микроби и по всяка вероятност ще си спестиш поне 1-2 от досадните чревни летни вируси. 

Кредитна карта Бяла Карта ще бъде твой пръв помощник и приятел в процеса по изграждане на здравословен режим на хранене. С нея можеш да се възползваш от постоянни промоции и намаления в широка мрежа от търговски обекти, купувайки си най-качествените хранителни продукти на изключително изгодни цени.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш