Кандидатствай Вход
Златните правила при осъществяване на контакт с хора от други националности и култури

Златните правила при осъществяване на контакт с хора от други националности и култури

  • Бяла Карта
  • 03.04.2019
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1061

Общуването с хора от други националности и култури винаги е било едно доста сериозно предизвикателство. С него обаче ще се сблъскваш все повече в днешния глобализиран свят. Такова общуване би могло да ти се наложи в професионален план при провеждане на разговори с клиенти и партньори или пък по време на почивки и екскурзии в чужбина. Трябва да си добре подготвен, ако искаш да избегнеш неприятности и неудобни ситуации. В следващите редове ще ти представим няколко златни правила, които ще ти помогнат много за успешното осъществяване на контакт с хора, притежаващи различни традиции, навици и разбирания за живота.

1. Бъди толерантен – за да общуваш по най-добрия начин с хора от други националности и култури, трябва да  бъдеш толерантен,  да имаш желание да разбираш и научаваш нови неща. Няма нищо по-отблъскващо за отсрещния човек от език на тялото, който показва пренебрежение и чувство за превъзходство. Затова, преди съответната бизнес или лична среща с чужденци, се постарай напълно да се оттървеш от подобни жестове и реакции. Подхождай към събеседника си като равен с равен, не прави физиономии при всеки по-странен или необичаен маниер от негова страна, и се старай да се приспособиш възможно най-бързо към неговото цялостно държание и обноски.

2. Проучи предварително обичаите за здрависване – здрависването е толкова просто и в същото време изключително различно в някои части на света. Ако не го извършиш по правилния начин, рискуваш да направиш лошо впечатление още в началото на срещата. В различните части от света има и разнообразни правила и обичаи за ръкостискането. Именно затова е добре предварително да направиш необходимите проучвания. Намери надеждна информация относно жестовете, свързани със здрависването, в страната, от която идват твоите клиенти или партньори. Усвои прецизно въпросните жестове и изненадай събеседниците си с тях. Това определено ще ти даде летящ старт в срещата и ще ти позволи по-лесно да подходиш към важните въпроси и точки, които си си набелязал.

3. Бъди внимателен с личното пространство – разбиранията за лично пространство също зависят от страните, от които идват съответните хора. В Япония например много се държи на личното пространство и е за предпочитане събеседниците да спазват необходимата дистанция помежду си. От друга страна, в Латинска Америка по-голямото приближаване и жестовете на близост се приемат съвсем нормално. Така че отново ти препоръчваме предварително да проучиш внимателно въпросния аспект на общуване. А в случай, че не си сигурен, по-добре заложи на малко по-забележимата дистанция, отколкото да рискуваш навлизане в личното пространство на отсрещния човек.

4. Използвай по-прости думи и изрази – определено ще е полезно да спазваш това правило, ако говорите на език, който не е майчин за събеседника ти. Няма значение дали става въпрос за твоя роден език или пък за международно възприет такъв (напр. английски). Разговорът ще протече много по-лесно, ако се използват главно прости и достъпни думи и изрази. Избягвай да употребяваш метафори, идиоми и всякакви други типове изрази с преносно значение. Те не само ще затруднят общуването, но и може да предизвикат погрешното ти разбиране и негативната реакция у твоя клиент или партньор. 

5. Следи събеседника – избягвай по време на срещата или разговора да си концентриран само и единствено върху своите цели и позиции. За протичането на ефективен и ползотворен контакт е нужно да следиш събеседника си и да се адаптираш спрямо неговото поведение. От значение са навиците и жестовете, физиономиите и реакциите, предизвикани от казваните от теб неща и извършваните действия. Внимателното наблюдение на събеседника ще ти помогне да намериш най-верния път за сближаване с него и максимално постигане на целите и задачите, които си си поставил за съответния разговор (независимо дали тези цели са в професионален или личен аспект).

6. Съобразявай се с ценностите и разбиранията на събеседника – хората от различните части на света вярват в неща, които на пръв поглед могат да ти се сторят необичайни или странни. Китайците например смятат часовника за символ на смъртта и не биха приели добре да го получат като подарък. В Камбоджа пък главата на човек се смята за свещена и докосването й или преминаването на предмет над нея е сериозна обида. Проучи предварително подобни необичайни разбирания, за да не изпаднеш в неудобна ситуация.

Пътуването спомага доста за изграждане на умения за ползотворен контакт с хора от други националности и култури. Ако и ти искаш да го практикуваш редовно, възползвай се от възможностите, които ти предоставя твоята кредитна карта Бяла Карта. Бяла карта е международна кредитна карта, призната и достъпна за употреба навсякъде по света. С нея ще можеш да посещаваш множество места, да се запознаваш с нови и интересни хора, както и да се наслаждаваш пълноценно на хубавите неща в живота.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш