Кандидатствай Вход
Звездите и благотворителността

Звездите и благотворителността

  • Бяла Карта
  • 28.09.2017
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 2909

Благотворителност, меценатство, филантропия, спонсорство – това са все различни думи, но с едно и също значение. Значението им идва от дълбоката древност и означава любов и доброта. С различните си измерения тя винаги отива там, където трябва, a именно при тези, които дори не я търсят, но я получават с много любов.

Сред най-големите радетели в благотворителността са звездите. При тях филантропията е особено популярна и то в големи размери. PR или от сърце – това е без значение. Те вършат добрини в огромни количества, финансират добри каузи, помагат на стотици хиляди хора с техните дарения.

Бяла Карта се разрови из благотворителните каузи на звездите и отся най-щедрите сред тях.

Майкъл Джексън

Кралят е най-щедрият от звездите. Той е изповядвал максимата, че не може да се помогне на всички, но може и трябва човек да се стреми към това.

Записан в Световните рекорди на Гинес като звездата, поддържала най-много благотворителни фондове - около 40. Сред тях са Проект за борбата със СПИН, Американско общество за борба против рака, Фонд за помощ за децата в САЩ. Около 300 000 000 долара е дарил на пострадали при събитията в Босна, поддържал е училища за афроамерикански деца.

Днес последователи на неговите действия са децата му, които поддържат Фонд за борба с алкохола и наркотиците сред младежта.

Джъстин Бийбър

Младокът е канадска поп звезда, която смята, че благотворителността е част от творческия му път. Пътят му за събиране на средства за каузите му е най-различен - от продажба на дискове, концерти, онлайн фенове, продажба на аукцион на костюмите си или кичури от косата си. Събраните от него средства достигат до онкоболни, приюти за животни, продукти за бедни в родния му град Страдсфорд.

Джордж Клуни

Холивудската звезда, който до скоро беше заклет ерген, подпомага редица хуманитарни организации. Посвещава огромна енергия и средства в Судан и Дарфур. Те са част от негова кауза за борба с човешкия геноцид и за по-добър живот.

Ева Лонгория

Американската актриса е с номинация за Златен глобус за участието й във филма Отчаяни съпруги. Приела е кауза да подпомага хора с ограничени възможности – умствено недоразвити и глухонеми. Тя създава и собствена благотворителна организация. Бори се за социалните каузи на инвалидите, а така също и подпомага интернати за умствено изостанали хора.

Леонардо Ди Каприо

Той е сред най-ревностните природозащитници, отдал се на каузата за защита на обкръжаващата ни среда. През септември 2012 г. е посланик на мира в ООН. Помага на пострадалите от стихийни бедствия – земетресения и наводнения, участва финансово в програми за осигуряване на питейна вода в бедстващи африкански страни, в програми за защита на океаните, както и за защита на редки животински видове.

Лейди Гага

Стефани Джоан Анджелина Джерманота, известна със своето сценично име Лейди Гага, е американска певица и автор на песни, актриса, дизайнер, продуцент, активист, филантроп, бизнесдама. Ексцентрична, понякога и твърде скандална, но и много успешна. Тя се нарежда в челните редици на звездите благотворители . Създава и работи по проекта ГАГА и ХАИТИ. При земетресението в Хаити дарява 500 000 долара.

Подпомага деца в неравностойно положение. Защитава различната ориентация на половете. Създава собствен Фонд „Born This Way Foundation“ с цел да помогне и възпита различните в сексуално отношение да уважават себе си, а в обкръжаващите ги да възпита търпимост и уважение към правото им на личен избор.

Шакира

В превод името й означава изящна жена. Но освен изящна жена, тя носи и едно огромно сърце. През 2007 г., след земетресението в Перу, дарява 40 милиона долара за помощ на пострадалите. Фондацията й „Pies Descalazos“ (в превод Боси крака) е построила училища в Колумбия и Хаити.

Каузата, за която се бори е момичетата и жените, поставени в неравностойно положение спрямо мъжете, в някои от страните на света, да могат да се учат, развиват и да създават така своята финансова и интелектуална независимост.

През октомври 2003 г. UNICEF обявява Шакира за свой световен посланик на добра воля, което я нарежда между най-младите в историята посланици на UNICEF.

Анджелина Джоли

Анджелѝна Джоли е американска актриса и режисьор.

През 2001 г. става пратеник на Добра воля на Агенцията за бежанците на ООН. Участва в много благотворителни каузи. Създава няколко благотворителни фонда в помощ на децата от Камбоджа. Самата тя осиновява 3 деца от страни от третия свят.

Опра Уинфри

Носителка на хуманитарната награда Оскар, която получава през 2011 г., Опра Уинфри е дарила 52 000 000 долара за развитие на здравеопазването и образованието. Тя се слави като най-щедрата знаменитост сред звездите, според списание FORBЕS.

Мадона

Нестандартна, атрактивна и креативна, както на сцената, така и в своите благотворителни кампании.

Създава фондацията Rising Malawi, за да помогне в борбата с бедността там. Средствата, получени във фонда, отиват в помощ на сираците и ХИВ-позитивните.

Продава картина на Фернан Леже, от личната си колекция, за 7.2 милиона долара, като парите дарява за образованието на момичета от Близкия изток и Южна Азия.

„Заменям нещо ценно с нещо безценно – образованието на момичетата“ -казва самата тя.

Със специалните си концерти с благотворителна цел, които са с особено високи цени на билетите, попълва този фонд.

Инициатор е и на търгове с нейни дрехи и аксесоари, също с благотворителни цели.

Пътищата, които поемат парите за благотворителност са различни, но целите на звездите са едни – да достигат там, където трябва и да помагат на света да стане по-добро и сигурно място за живеене.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш