Кандидатствай Вход
Как да разбереш, дали телефонът ти е хакнат?

Как да разбереш, дали телефонът ти е хакнат?

  • Бяла Карта
  • 10.03.2021
  • Технологии
  • Коментари: 0
  • 970

От имейли до банкиране, нашите смартфони са основният център на нашия онлайн живот. Нищо чудно, че смартфоните се конкурират с компютрите като често срещани мишени за онлайн хакери. И въпреки усилията на Google и Apple, мобилният зловреден софтуер продължава да попада в официалните магазини за приложения - и тези злонамерени приложения стават по-опасни.

Според McAfee 2020 Mobile Threat Report, над половината мобилни приложения за злонамерен софтуер се „скриват“ на устройство, без икона на начален екран, отвличат устройството, за да показват нежелани реклами, публикуват фалшиви отзиви или крадат информация, която може да бъде продадена или използвана за съхранение.

Повече зловреден софтуер е насочен към устройства с Android. В своя доклад за състоянието на зловредния софтуер за 2020 г. MalwareBytes съобщава за нарастване на агресивния рекламен и предварително инсталиран зловреден софтуер на устройства с Android, предназначени да крадат данни - или просто вниманието на жертвите.

Злонамереният софтуер може също да включва шпионски софтуер, който следи съдържанието на устройството, програми, които използват интернет честотната лента на устройството или фишинг екрани, които крадат данните на потребителя при влизане в компрометирано, легитимно приложение.

Често се изтегля от неофициални източници, включително фишинг връзки, изпратени по имейл или съобщение, както и от злонамерени уебсайтове. (Въпреки че експертите по сигурността препоръчват винаги да изтегляш от официални магазини за приложения - като Apple App Store или Google Play - някои държави не могат да получат достъп до определени приложения от тези източници.)

Как да разбереш, дали телефонът ти е хакнат?

Джош Галиндо, директор на обучение в uBreakiFixм споделя съвети как да разбереш, че смартфонът ти може да е бил компрометиран:

1. Забележимо намаляване на живота на батерията

Докато животът на батерията на телефона неизбежно намалява с течение на времето, смартфонът, който е компрометиран от злонамерен софтуер, може да започне да показва значително намалена продължителност на живота. Това е така, защото зловредният софтуер - или шпионското приложение - може да използва телефонни ресурси, за да сканира устройството.

Въпреки това, обикновената ежедневна употреба може по същия начин да изчерпи живота на телефона.

2. Мудно представяне

Смяташ ли, че телефонът ти често замръзва или някои приложения се сриват? Това може да се дължи на злонамерен софтуер, който претоварва ресурсите на телефона или се сблъсква с други приложения.

Възможно е също да продължиш да работиш с приложения, въпреки усилията да ги затвориш, или дори самият телефон да се срине и / или да се рестартира многократно.

3. Голямо количество използване на данни

Друг признак на компрометиран телефон е необичайно високата сметка за данни в края на месеца, която може да идва от злонамерен софтуер или шпионски приложения, работещи във фонов режим, изпращайки информация обратно на сървъра си.

4. Изходящи обаждания или съобщения, които не си изпратил

Ако виждаш списъци с обаждания или текстови съобщения до номера, които не познаваш, бъди предпазлив - това може да са номера с първокласна цена, с които зловредният софтуер принуждава телефона ти да се свърже; приходите от които попадат в портфейла на кибер престъпника.

5. Мистериозни изскачащи прозорци

Въпреки че не всички изскачащи прозорци означават, че телефонът е хакнат, постоянните изскачащи предупреждения могат да показват, че телефонът ти е заразен с рекламен софтуер, форма на злонамерен софтуер, който принуждава устройствата да преглеждат определени страници, които привличат приходи чрез кликвания.

6. Необичайна активност във всички акаунти, свързани с устройството

Ако хакерът има достъп до телефона ти, той също има достъп до неговите акаунти - от социалните медии до имейла до различни приложения за начин на живот или производителност. Това може да се разкрие в активността в твоите акаунти, като нулиране на парола, изпращане на имейли, маркиране на непрочетени имейли, които не помниш да си прочел, или регистрация за нови акаунти, чиито имейли за потвърждение попадат във входящата поща.

Какво да направиш, ако телефонът ти е хакнат?

За Android,

Експерти препоръчват Bitdefender или McAfee, заради техните стабилни набори от функции и високи оценки от независими лаборатории за анализ на злонамерен софтуер.

И докато iPhone може да са по-малко склонни към хакове, те не са напълно имунизирани. Внимавай за приложения с флаг за iOS, които действат злонамерено или потенциално опасни Wi-Fi мрежи.

Кой би хакнал телефона ти?

От целенасочени пробиви и подслушване, подхранвано от вендета, до опортюнистични грабежи за данни на нищо неподозиращите, ето няколко начина, по които някой може да шпионира мобилния ти телефон:

Шпионски приложения

Има изобилие от приложения за мониторинг на телефони, предназначени да скриват тайно местоположението на някого и да наблюдават комуникациите му. По принцип, почти всичко, което хакер може да иска да направи с твоя телефон, тези приложения биха  го позволили.

След проучване на приложения за шпиониране на мобилни телефони през 2013 г., се установява, че могат да направят всичко, което са обещали. Още по-лошо, те са лесни за инсталиране от всеки и човекът, когото са шпионирали, няма да разбере ни най-малко, че там се проследява всяко движение.

„Няма твърде много индикатори за скрито шпионско приложение - може да видиш повече интернет трафик на сметката си или животът на батерията ти може да е по-кратък от обикновено, тъй като приложението се отчита обратно на трета страна“, казва Честър Вишневски, главен изследовател във фирма Sophos.

Шпионските приложения са налични в Google Play, както и неофициални магазини за приложения за iOS и Android, което улеснява изтеглянето на всеки, който има достъп до твоя телефон (и мотив).

Как да се предпазиш?

Тъй като инсталирането на шпионски приложения изисква физически достъп до твоето устройство, поставянето на парола на телефона значително намалява шансовете някой да има достъп до телефона ти на първо място. И тъй като шпионските приложения често се инсталират от някой твой близък, то избери код, който няма да бъде познат от никой друг.

И ако планираш закупуването на нов смартфон с по-удобни и модерни параметри, кредитна карта Бяла Карта ти дава допълнителни парични средства, за да имаш, когато искаш. И за да покриваш извънредните си разходи с лесен и иновативен кредитен инструмент за разплащане.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш