Кандидатствай Вход
Какво е АТМ скиминг устройство? Как да предпазиш парите си при теглене от банкомат?

Какво е АТМ скиминг устройство? Как да предпазиш парите си при теглене от банкомат?

Ако знаеш как изглежда, лесно би го забелязал. Но ако не знаеш… може да установиш странни трансакции в твоите сметки. Скимирането на карта може да се случи без изобщо да разбереш, по всяко време и навсякъде. Има начини да предпазиш парите си. Трябва само да следваш няколко прости стъпки.

АТМ скиминг устройство е миниатюрно устройство за копиране на данни от кредитни и дебитни карти. Недоброжелатели монтират скимера на произволни банкомати, така че е полезно да знаеш как изглежда.

А той е магнитен четец, който се поставя над или във редовния четец на карти. Често допълнителната лента е свързана с второ устройство, чиято цел е да запише PIN кода на картата, наподобяващо малка видеокамера и скрито в непосредствена близост до банкомата. Крадците често ползват и друг тип допълнително устройство за извличане на PIN кода – устройство, с формата на клавиатурата на банкомата, което се поставя върху истинската клавиатура. Има най-разнообразни по вид устройства за кражба на данни от кредитни и дебитни карти, кое от кое по-автентично изглеждащи.

Освен визуална, има и технологична разлика между различните скимер устройства. Някои съхраняват откраднатите данни в собствена памет и крадците ги получават чак след като свалят злонамерения хардуер от банкомата. Други скиминг устройства изпращат събраните данни през GSM мрежа.

За да избегнеш злоупотреби при теглене на пари от твоята дебитна или кредитна карта, задължително обръщай внимание на банкомата, от който ще извършваш транзакцията. Огледай се за видими допълнителни устройства, прикачени към машината или монтирани в непосредствена близост до нея. Ориентирай се по цветовете и състоянието на отделните участъци от АТМ устройството. По-нова ли изгледа клавиатурата спрямо останалата част от банкомата? По-светъл на цвят ли е четецът?

Има 2 начина, по които крадците може да използват информацията, открадната за твоята карта. Най-често я използват за кодиране на фалшива дублираща пластика. С извлечения PIN код на оригиналната карта, фалшивото копие служи за покупки и плащания онлайн. Втората цел, с която биха могли крадците да се облагодетелстват от открадната за картата ти информация, е като я продадат на трети лица. Информация за една карта обикновено струва между 10 и 50 долара.

Скимирането на карти може да ти се случи навсякъде, макар крадците да отбягват банкоматите, монтирани на фасадите на самите банки. Като най-рискови се считат устройствата по гари, автогари и летища. Банкоматите на твърде оживени места също са несигурни, защото никой не ги наблюдава регулярно.

Как да се предпазиш от кражба на картови данни? Има техники и правила, които могат значително да повишат сигурността на твоите средства по карти.

1. Ограничи тегленията когато пътуваш. Винаги е по-трудно да забележиш нешо нередно в непозната среда.

2. Когато е неотложно, тегли пари от банкови АТМ устройства, или такива, монтирани на добре охранявани и наблюдавани места.

3. Преди да сложиш картата си, добре огледай банкомата. Обърни най-сериозно внимание на клавиатурата и четеца.

4. Огледай за допълнителни устройства около банкомата.

Много е важно да управляваш правилно настройките за сигурност на твоята карта. Запознай се добре с тях. Постави си адекватни лимити. Лимитите не целят да те поставят в конфузни ситуации, а само и единствено да предпазят сметките ти.

Настрой си SMS уведомяване за всяка трансакция. Банките обикновено предлагат услугата SMS известяване срещу заплащане, но с Бяла Карта ще я имаш напълно безплатно. За всяка извършена с твоята Бяла Карта трансакция ще получаваш SMS на посочения от теб мобилен телефон за контакт в твоя договор.

Разполагаш също така и с твоя безплатен потребителски профил на сайта ни: bialakarta.bg. Можеш да блокираш определени или всички операции, които можеш да извършваш с твоята Бяла Карта от менюто Бяла Карта – подменю Управление на картата.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш