Кандидатствай Вход
Какво е това “синтетична” кражба на самоличност?

Какво е това “синтетична” кражба на самоличност?

  • Бяла Карта
  • 07.05.2019
  • Технологии
  • Коментари: 0
  • 1301

Знаеш ли какво представлява реално кражбата на самоличност?

Кражбата на самоличност е форма на кражба на чужда идентичност, при която някоя личност се представя за друг човек, приемайки неговата самоличност. Най-често целта е да се получи достъп до определени ресурси, да се вземе кредит или да се спечелят други облаги от името на оригиналния собственик на данните. По този начин потърпевшият ще претърпи най-вероятно загуби - финансови и  не само, в резултат на измамата. При подобни случаи, жертвата на кражбата на самоличност може да потърси отговорност за деянията на извършителя. Кражбата на самоличност може да е ползване на чуждо ЕГН, номер на кредитна карта или пък дебитна карта, без знанието и съгласието на фактическия титуляр.

А какво е “синтетичната” кражба на самоличност?

Синтетичната кражба на самоличност е вид измама, при която престъпник съчетава реална (обикновено открадната) и фалшива информация, за да създаде нова идентичност, която се използва за откриване на измамнически сметки и измамнически покупки. Синтетичната кражба на самоличност позволява на престъпника да открадне пари от всякакви компании за кредитни карти или кредитори, които отпускат кредити. Това е възможно благодарение на фалшивата самоличност, която измамникът използва.

Банките могат да станат жертва на кражбата на синтетична идентичност, тъй като голяма част от информацията, която престъпниците предоставят, е легитимна. Например, престъпник може да се измъкне с подаване на молба за кредитна карта, използвайки фалшиво име, но всички останали лични данни да са реални. По този начин престъпникът тегли кредитни средства без каквото и намерение да ги изплати, а компанията, издаваща кредитни карти губи, защото не може да получи плащане от фалшивата самоличност, която е създала сметката.

Понякога финансовите институции дори не могат да кажат, че е настъпила кражба на синтетична самоличност, тъй като престъпникът ще въведе история на отговорно използване на измамната сметка, за да изглеждат обстоятелствата реалистични. Така злонамереното лице ще изглежда като истински човек, изпитващ финансови проблеми, а не просто измамник.

Синтетичната кражба на самоличност е най-честият тип измами с лични данни и е основен източник на загуби за финансовите институции. Трудно е банките да откриват подобен тип измами, защото техните филтри за измами все още не са достатъчно усъвършенствани и сложни, за да ги хванат. Когато синтетичният крадец на самоличност кандидатства за сметка във финансова институция, той може просто да изглежда като истински клиент, който има ограничена кредитна история.

В някои случаи на кражба на синтетична самоличност, престъпникът ще измисли фалшиви финансови проблеми и загуби, които е понесъл в близкото минало. След това ще използва истинската информация, използвана за създаването на своята фалшива самоличност, за да се представи като жертва на измама и да възстанови кредитната си история. След това, най-вероятно, ще използва допълнителния кредит, за да извърши по-нататъшна кражба.

При друга форма на кражба на синтетична самоличност, нелегалните имигранти ще използват номера на социално осигуряване, който принадлежи на някой друг, за да получат финансови облаги. И докато все още това е често срещана форма на кибер престъпност, тези крадци на синтетични идентичности не търсят да откраднат пари от финансови институции. Истината е, че те просто търсят достъп до банкови сметки и кредитни карти, които ще улесняват плащанията им и извършването на покупки.

Как един крадец на самоличност намира “жертвите” си?

Начините за получаване на лична идентифицираща информация са най-разнообразни - кражба на поща, боклук, фишинг атаки или хакерски онлайн профили, възползване от правомощия на работното място и други. Независимо от това, въпросът е, че крадецът слага ръцете си върху чувствителна информация. След това въпросният измамник търси подходяща възможност да използва данните. Например, когато потърпевшият не е много стриктен в проверяването на своя кредитен отчет. Ето това е идеална възможност за измамниците да се възползват от чуждите лични данни безнаказано.

В повечето случаи един измамник, който иска да извърши кражба на синтетична самоличност, ще иска да се насочи към кредитополучатели, които нямат толкова дълга кредитна история. Това е така, защото е лесно да се откриват нови сметки под тяхно име, няма такива проверки за сигурност (или услуги за защита), а дори и непълнолетни могат да бъдат измамени. Освен това, крадецът на самоличността ще има повече време, за да използва информацията, за да осъществи различни нередности. Това е така, тъй като измаменият няма да проверява редовно кредитната си история и съответно няма да има притеснения за нея.

А как Бяла Карта ти помага да се предпазиш от измами с лични данни, можеш да разбереш като се сдобиеш със своята кредитна Бяла Карта и личен онлайн профил. Този персонален акаунт ти позволява да следиш баланса и вноските си по всяко време. Какви са другите предимства на Бяла Карта, виж тук.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш