Кандидатствай Вход
Какво ще е бъдещето на биткойните?

Какво ще е бъдещето на биткойните?

  • Бяла Карта
  • 17.10.2018
  • Технологии
  • Коментари: 0
  • 1251

Напоследък всички си задават въпроса: Какво е бъдещето на биткойните?

Големите върхове през 2017 г., последвани от невероятна колебливост през 2018 г., правят този клас активи доста нестабилни, но и открояващи се. От една страна, либералистите и технолозите в дигиталната валута свидетелстват за развитие на финансова свобода от институциите, като правителства, централни банки и големи финансови компании. Много потребители чакат това с нетърпение.

От друга страна, отделни финансови експерти критикуват индустрията. Джейми Димон нарече защитниците на цифровите валути "глупави", докато Рей Далъо предупреди, че биткойн е „балон".

В тази статия ти представяме някои размисли за бъдещето на цифровите валути, според Forbes.

В "Asset Managers Prepare to Be Disrupted", съавторите Дейвид Тетен и Брент Беърдсли твърдят, че инвестиционната индустрия се е променила много малко, докато други отрасли са претърпели драматични смущения. Фактори като технологичните иновации, социалните промени и политическите конструкции, често водят до промяна по неочаквани начини.

Нарастващият пазар на цифрова валута има всички характеристики от миналото, където и друг път се е случвало нов инвестиционен инструмент да измести популярните си конкуренти от челното място:

Технологичният напредък дава възможност за цялостно преосмисляне на индустрията. Технологията често се използва за автоматизиране на съществуващи процеси или за генериране на ефективност.

Еволюцията на Netflix показва, че поточното видео съдържание е разрушителна технология, която е повлияла върху потреблението на DVD видеосъдържание например. Аналогично, появата на блокчейн технологията радикализира търговските процеси, като по този начин рефлектира и на големите финансови институции и правителства. Това позволи изобретяването на биткойн - валута, която не е подкрепена от никакво правителство или базов актив и се "добива" чрез решаване на сложни изчислителни задачи.

Днешното иновативно поколение, го е грижа много малко за това, какво утвърдените титани от индустрията смятат за "валута", или как се създава, обменя и съхранява тя. Изглежда, че единственото необходимо нещо, за да съществува валута, е купувачите и продавачите, които искат да прехвърлят стойност един към друг.

Ако трябва да съдим за бъдещето от миналото, то вероятно бъдещето на биткойн ще бъде интересно. Трите фази на прекъсване, които сме виждали в историята на технологиите, вероятно ще се проявят и в  цифровата валута:

Фаза 1:

Създаване: Иновациите растат бързо и се движат от периферията към центъра на вниманието на всички, което генерира големи печалби за ранните инвеститори.  Сегашният бум на дигиталната валута е подобен на бума в интернет през 90-те години на миналия век. По това време нито приходите, нито печалбите са считани за показатели за оценка, според  Forbes. Аналогично, днес не е сигурно, че новите цифрови валути не се появяват с малко превишена бизнес оценка.

Фаза 2:

Отдръпване: Еуфорията нараства до неустойчиво ниво и балонът се пръска. Корекцията на оценката окуражава нерегистрираните, но също така се премества от надеждните бизнес модели до неустойчивите.

Фаза 3:

Институционализация: последната и най-дълбока фаза на разрив, при която най-доброто от иновациите обхваща установените най-добри практики. По време на бума в интернет, компаниите се фокусираха върху ръста на приходите, като същевременно разработиха бизнес модели, свързани с традиционните компании. Последната фаза на разрив създаде новите брандове на индустрията - Google, Amazon, Netflix и други. Същото се случва и при цифровите валути, тъй като оцелелите приемат регулации, саморегулиране и прилагат отчетност за това как се използват първоначалните приходи от предлагането на биткойни и какво ROI инвеститорите търсят. Ако цифровите валути завършат цикъла на прекъсване, трите фази на разрив вероятно ще променят финансовата система, както я познаваме. Или с други думи – ще се създават нови източници на капиталови трансфери, инвестиции и финансиране.

Новите дигитални валути най-вероятно ще влезнат в употреба и на банките и борсите за търговия. Цифровите валути може да започнат да се появяват както в портфейлите на потребителите, така и в институционалните портфейли.

Дали този нов вид валута може да гарантира финансовата ти независимост в бъдеще? Може би това зависи само от теб и инвестиционния ти нюх. С Бяла Карта обаче имаш всички шансове да подобриш финансовата си свобода, да разполагаш със средства и да градиш кредитната си история. Благодарение на редицата предимства на Бяла Карта, съвсем безплатно можеш да кандидатстваш за новата кредитна пластика, като ние ще я доставим до адреса ти.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш