Кандидатствай Вход
Преди да заминеш на почивка: мерки за гарантиране на личната и финансовата сигурност

Преди да заминеш на почивка: мерки за гарантиране на личната и финансовата сигурност

  • Бяла Карта
  • 11.07.2019
  • Технологии
  • Коментари: 0
  • 927

Лятото вече е тук и вероятно с нетърпение очакваш момента, в който ще се отправиш на дългоочакваната почивка и ще можеш да релаксираш на спокойствие. Преди да го направиш обаче, трябва да обърнеш внимание на един много важен аспект. А именно сигурността на твоя дом, паричните средства и другите ценни неща, които притежаваш. В следващите редове ще изведем основните мерки, които е необходимо да се вземат за гарантиране на личната и финансовата сигурност преди заминаване на почивка.

Възложи на доверен приятел или съсед да наблюдава дома ти – хубаво е наблизо да има поне един доверен човек, който може да наблюдава дома ти, докато ти си на почивка. Възможно е това да бъде твой приятел, на когото често се случва да минава покрай къщата или блока ти, или пък съсед, на когото имаш достатъчно доверие за целта. Той може периодично да поглежда дали всичко е наред с дома ти и дали около него се забелязват съмнителни лица, съответно да ти се обади при наличие на потенциални рискове или нежелани инциденти. 

Използвай възможностите на автоматизираното осветление – крадците обикновено атакуват къщи или апартаменти, които са наблюдавали известно време и са установили липса на всякакви признаци за обитание. Свойствата на автоматизираното осветление обаче биха могли да ти помогнат да предотвратиш такава опасност. Възможно е то да бъде нагласено да се включва и изключва на определени периоди от време, за да симулира човешко присъствие.

Не спускай щорите – ако обичайно щорите в дома ти са вдигнати, за препоръчване е да не ги спускаш, когато заминаваш на почивка. Помни, че целта е да не се забелязва нищо необикновено или различно в твоята къща или апартамент. Защото подобни неща дават информация на крадците, че домът към настоящия момент е празен и ги стимулират да опитат влизане с взлом. Всичко трябва да изглежда така, все едно си си вкъщи или ще се върнеш всеки момент.

Заключи всички входове – непосредствено преди заминаването трябва да се увериш, че всички входове към дома ти са заключени. В това число входни врати, врати към тераси и балкони, прозорци и т.н. Ако живееш в къща и разполагаш с гараж, не забравяй да провериш неговата външна врата и съответно преходната врата към дома ти. Редица изследвания показват, че голяма част от кражбите стават именно посредством влизане през гаража, при това просто защото собственикът е пропуснал да заключи въпросните врати.

Не оставяй резервни ключове на достъпни места – доста хора имат лошия навик да оставят своите резервни ключове на твърде достъпни за потенциалните недоброжелатели места. В нормалното ежедневие, когато отсъстваш от къщата или апартамента си за едва няколко часа, може би това не е чак толкова фатално. Но ако заминаваш на почивка, нещата стават съвсем различни. В подобен период крадците ще имат възможност да проверят всички скришни (и не толкова скришни) места около дома ти и да открият въпросните резервни ключове. Ще бъде доста по-добър вариант да ги оставиш вътре в дома си или пък да ги дадеш на доверен човек, който да ги съхранява.

Не публикувай местоположението си в социалните мрежи – значително рискова практика е да си публикуваш селфита на летището или пък да се отбелязваш от дестинациите, на които прекарваш своята почивка. Освен от приятелите и познатите ти, въпросните публикации могат да бъдат видени и от някои недоброжелатели. По-добре заложи на сигурността и остави демонстрациите в социалните мрежи за след завръщането си от въпросната почивка.

Свържи се с най-важните финансови партньори – полезно би било да се свържеш с банките, компаниите – издатели на кредитни карти и всички други финансови партньори, чиито продукти използваш, и да ги уведомиш за времето и дестинацията на твоята почивка. Така ще гарантираш по-голяма сигурност на личните си средства и ще избегнеш неприятни ситуации, като например блокиране на твоята дебитна или кредитна карта.

Кредитна карта Бяла Карта е финансовият инструмент, който ще гарантира твоето финансово спокойствие и сигурност по време на почивки и пътувания. Бяла Карта е международна кредитна карта, която е призната във всички държави по света и може да се използва на всякакви места и търговски обекти. С кредитна карта Бяла Карта в ръка ще забравиш напълно за финансовите си притеснения и ще имаш възможност да се насладиш пълноценно на отпускарския период от годината.  

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш