Кандидатствай Вход
Рисковете и предимствата на дигиталната валута

Рисковете и предимствата на дигиталната валута

  • Бяла Карта
  • 21.04.2019
  • Технологии
  • Коментари: 0
  • 1397

Дигиталните валути вече се възприемат от повечето големи платформи, брандове и търговци. В последните дни, забелязахме интересни движения на цената на основните валути. Биткойн за пръв път от месеци прекрачи границата от 5000 долара. И всички вече се питат какво следва сега?

Началото на цифровите валути поставя Сатоши Накамото, изобретателят на биткойн, който имал мечта да създаде нещо, което никой друг не е направил преди - цифрова форма на паричен поток. За пример можеш да използваш собствената си банкова сметка. Можеш да отидеш до банката и да извадиш монети и банкноти, от които има ограничен брой. Парите са нищо повече от вход към някаква база от данни за сметки, салда и трансакции.

Само "копачите" на биткойни могат да потвърдят трансакциите, въпреки че по принцип всеки може да бъде копач. Но работата на един такъв в криптираща среда е да предприема сделки и да ги проверява. Чрез предоставянето на тази услуга, копачите получават възнаграждение с цифрови символи.

Нарастващите интереси на криптовалутата

Криптовалутите са обект на значителен интерес, като през последните няколко месеца, цената им върви упорито нагоре.

Според Зак Фрийдман, основател и главен изпълнителен директор на Make Lemonade, криптовалутите имат неоспорими предимства, но несигурно бъдеще. "Поддръжниците на криптовалутите цитират няколко ключови предимства, а именно децентрализация, анонимност, сигурност и автоматизация", казва Фрийдман. "Инвеститорите обаче са разделени по отношение на стабилността и заслугите на криптоваутите, като някои вярват, че те представляват валута на бъдещето, докато други ги отхвърлят като чиста спекулация".

Предимства на цифровата валута

Цифровите валути се базират на блокчейн технология, която за Фрийдман има потенциал да разруши валутата и много повече. "Технологията блокчейн, която е гръбнакът на цифровата валута, има потенциал да разруши финансовите услуги, като намали цената и сложността на финансовите трансакции, като същевременно увеличи прозрачността", казва той. "Последиците от блокчейн технологията са широко разпространени не само в областта на финансовите услуги, но и в други области като здравеопазването, правителството, правото, образованието, технологиите и др."

Bovaird казва, че една от най-големите ползи е, че криптовалутата не може да бъде фалшифицирана и трансакциите не могат да бъдат обърнати произволно от подателя (тъй като могат да се налагат плащания за кредитни карти). Освен това, трансакциите с криптираща валута осигуряват анонимност. Докато при тегленето на пари от кредитна карта магазинът идентифицира трансакцията и "издърпва" размера на продажбата от картата, трансакциите с криптовалутата използват модел "натискане", който приканва притежателя на криптовалута да изпрати точно това, което иска на продавача, без никаква друга форма на информация.

Една друга полза е, че криптовалутата не е обвързана от обменните курсове, лихвените проценти или таксите за трансакции. В допълнение трансакциите с цифрова валута се извършват със същата скорост, независимо от това къде се намират изпращачът и получателят.

Рисковете от цифровата валута

Въпреки популярността и положителното представяне на цените, цифровата валута не е без риск. Фрийдман отбелязва, че водещи инвеститори като Рей Далио, основател на инвестиционната фирма Бриджуотър, нарича биткойн "балон", докато Джейми Димон, главен изпълнителен директор на JPMorgan, критикува неплатената криптираща валута, която не е подкрепена от правителство. Преди да инвестира в криптокомпозиции, Фрийдман казва, че инвеститорите трябва да разгледат и няколко рискове, включително колебанията на цените и регулаторната намеса.

"Очаквайте постоянна нестабилност на цените" - казва Фрийдмън. "Криптовалутите представляват нова граница. Ето защо, инвеститорите на дребно трябва да очакват колебания и значителни промени в цените при развитието на пазарите. Докато криптоваутите са имали експлозивен растеж, те в момента остават относително малка част от световната финансова екосистема. Регулаторите и създателите на политики ще продължат да наблюдават този вид валути, за да определят всяко потенциално въздействие върху финансовата стабилност или по-широкия системен риск."

Бъдещето на дигиталната валута означава, че ни позволява да имаме крайния контрол над парите си. 

Предимствата на криптовалутата  в днешната икономика може да изглеждат разтърсващи традициите, да разрушават географските бариери и да спасяват потребителите. Но, дигиталната валута не идва без риск, така че е добре да се запознаеш с ключови понятия, преди да станеш инвеститор.

А ако се стремиш към финансова свобода, освен инвестициите, подходящата кредитна карта също ще ти е от полза. С Бяла Карта получаваш куп предимства и отстъпки при пазаруване в партньорската ни мрежа. А най-хубавото е, че можеш да я заявиш напълно безплатно и да я получиш безплатно до посочен от теб адрес.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш