Кандидатствай Вход
Роумингът в ЕС по-евтин от 15 юни - какво точно се променя и ще има ли отражение на сметката ни за телефон?

Роумингът в ЕС по-евтин от 15 юни - какво точно се променя и ще има ли отражение на сметката ни за телефон?

  • Бяла Карта
  • 20.06.2017
  • Технологии
  • Коментари: 0
  • 1250

От 15.06. 2017 г. влезе в сила, така чаканото, изменение в регламента на Европейския парламент и Европейския съвет за цените на роуминга.

Какво представлява въпросното изменение?

На теория, отпадат таксите и надценките за разговорите, есемесите и интернет потреблението, в рамките на ЕС. Или с други думи, ако се намираш в европейска държава, която е част от ЕС, то можеш да ползваш услугите на мобилния си оператор на националните цени, на които ги ползваш и в България. Телефонните разговори, изпращането на текстови съобщения и сърфирането в мрежата няма да ти струват допълнителни оскъпявания.

Защо се въведе това ограничение в цените на роуминга?

Всъщност, основната причина се крие в това, че по-високите цени за телефонни услуги в рамките на ЕС, на практика нарушават свободния пазар на услуги, т.е. може да се каже, че противоречат на един от базисните принципи на самия ЕС. Точно заради това, след редица обсъждания, се стигна до решение, което променя изцяло начина, по който комуникираш в Европа – или без повече високи роуминг такси и ограничения в комуникацията, докато си в чужбина.

Сега можеш да говориш, според националния си абонаментен план, независимо в коя страна членка на ЕС се намираш и без да се притесняваш, че ще платиш допълнителна голяма сума за този „лукс“.

Разбира се, не забравяй, че това важи само за страни, които са част от ЕС. Ако се намираш в Македония например, роуминг таксите ще продължават да се начислят с пълна скорост.

Отпадат ли обаче наистина таксите?

Трябва да знаеш, че наистина ще можеш да разговаряш и сърфираш чрез смартфона си в чужбина, много по-евтино, отколкото преди. Не бива да забравяш обаче, че една от засегнатите страни в това ново споразумение, са самите телекоми. И те от своя страна, също са предвидили дадени ограничения, които да поддържат „баланса“ в реалните последствия от новите правила за роуминг.

Какво означава това?

Ще започнем с това, че е добре допълнително да се уведомиш при мобилния си оператор за конкретните условия, от които се възползваш в рамките на ЕС. Това така, защото всеки има индивидуален тарифен план, който най-вероятно включва дадени мегабайти на висока скорост, група „Семейство“ и т.н. Ако имаш например преференциални цени (или неограничени минути) за номера в дадена група (семейство, приятели и други), то едва ли ще можеш да се възползваш от същите условия и извън страната.

Друго съществено нещо, с което трябва да си наясно е така наречената „Политика на справедливо ползване“.

Какво представлява тя?

Концепцията ѝ цели да възпрепятства злоупотребите от лица, постоянно пребиваващи в чужбина и използващи целенасочено само български карти, за да се възползват от по-ниските тарифи.

Как ще се осъществява тази политика?

Всеки оператор ще следи на периодично за потреблението на клиентите си и откъде се извършва то. Ако се забележи активност, предимно от държава, в която не е сключен самия договор, то телекомът е длъжен да предупреди съответния потребител. Следващата стъпка ще бъде, възстановяване на „домашното“ потребление от клиента, т.е. ползване на услугите главно в рамките на България. Ако обаче абонатът не спази препоръките на оператора, то със законно право, телекомът ще може да начисли допълнителни такси.

Имай предвид, че за подобно действие, ти трябва да бъдеш уведомен предварително. Ние те съветваме обаче, ако държиш да ползваш безплатно роуминг, просто да използваш телефона си повече време в България, отколкото в страна членка на ЕС. Тъй като, ако в продължение на 4 месеца и повече, използваш телефона си основно в чужбина, а не у нас, то надценките, които ще трябва да платиш, съвсем няма да са малки.

А какво става с неограничения ти мобилен интернет?

Тук отново е най-добре да получиш актуална информация, директно от оператора си. Всъщност, имаш две опции, които са пряко зависими от месечния ти абонамент – или ползваш всичките мегабайти, или получаваш право само на част от тях, докато си отвъд граница.

Стандартно, минималният интернет, който операторът трябва да ти осигури е поне два пъти повече от месечната ти такса (без ДДС), разделена на 7.7 евро. С какво е свързана сумата 7.7 евро? Това е максималната цена, която даден телеком може да начисли за 1 гигабайт в роуминг.

Съответно, ако имаш такъв зададен лимит от телекома, за използване на мегабайтите си в роуминг зона, то надвишаването му отново ще се отъждествява с нарушение в „Политиката за справедливо ползване“. И вече знаеш какво означава това.

Отново ти напомняме, че индивидуалните условия зависят и от таксата, която плащаш на месец за мобилните услуги. За всяка надценка или вероятността за такава, ти трябва да бъдеш изрично уведомяван от телекома.

Нещо, за което искаме да те предупредим е, че ако звъниш от страната ни към български номер в чужбина, без значение къде се намира той, то това не е роуминг. Следователно, повикванията ще се таксуват като национални. Ако обаче звъниш от България до чуждестранен номер, независимо в коя държава е той, то тогава повикванията се считат за международни. Или с други думи – ще бъдеш таксуван.

Допълнително разяснение е, че вече не е нужно да активираш услугата роуминг, когато попаднеш отвъд граница, тъй като тя се включва автоматично. Есемесът, който ще получаваш вече няма да съдържа роуминг такси, а единствено напомняне, че си  в роуминг и е добре да внимаваш, относно „справедливото ползване“.

Ако не пътуваш извън страната ни, то въпросните нови регулации няма да окажат никакво влияние върху сметката ти.

Макар и нагледно да са в наш интерес, промените в роуминг услугите, не бива да бъдат подценявани. Запомни, че трябва да се информираш подробно за различните аспекти от абонаментния ти план - включените минути, мегабайти, есемеси и евентуалните им ограничения, докато си в друга държава от ЕС.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш