Кандидатствай Вход
Как да гарантираш сигурността на спестяванията си?

Как да гарантираш сигурността на спестяванията си?

  • Бяла Карта
  • 08.05.2018
  • Технологии
  • Коментари: 0
  • 1921

Когато става въпрос за стабилността и благополучието във финансов план, наличието на солидни спестявания е един много важен фактор. Спестяванията всъщност играят ролята на своеобразен резерв, който може да се използва при възникване на извънредни ситуации или спешни плащания. В този смисъл те гарантират твоята платежоспособност във всеки един момент. Как обаче не само да събереш такива спестявания, но и да се погрижиш те да се запазят във времето? В следващите редове ще ти дадем няколко полезни съвета и практики относно постигането на най-високо ниво на сигурност по отношение на личните спестявания.   

На първо място, имай предвид, че спестяването е дейност, която трябва да се поддържа непрекъснато. В никакъв случай не прави грубата грешка веднъж след като бъде събрана сравнително солидна сума пари, да се откажеш от добрите си финансови навици и да започнеш с неразумното харчене. Все пак въпросните спестявания рано или късно се изчерпват за покриване на спешни и неочаквано възникнали разходи. В този смисъл е препоръчително към тях да се добавят малки, но редовни вноски. Или казано с други думи, би било доста полезно да превърнеш спестяването в навик и почти автоматично за теб действие в края на всеки месец. Така ще бъдеш напълно сигурен, че в твоя резервен фонд винаги има достатъчно количество средства, които можеш да използваш при нужда.

Едно от най-големите предизвикателства пред редица хора, е склонността да се изпада в периоди, свързани с множество неразумни харчове и импулсивни покупки. Дали навлизането в подобни периоди е продиктувано от високите ежедневни нива на стреса, от определени негативни житейски случки или просто от желание за отпускане и разнообразяване, няма особено значение. То задължително трябва да се избягва, ако не искаш да пропилееш с лека ръка натрупваните дълго време спестявания. Затова когато си на път да купиш по-специфичен или необикновен за теб артикул от даден търговски обект, отдели една допълнителна минута за осмисляне на решението си. Запитай се дали съответният артикул ще бъде от реална практическа полза в твоето ежедневие и имал ли си намерение да си вземеш такъв преди влизането в магазина. В случай, че отговорите на тези въпроси са отрицателни, най-добре остави стоката или продукта обратно на рафта и излез от магазина по най-бързия начин.

Друг полезен навик, който трябва да усвоиш, е навременното плащане на всички редовни сметки. Избягвай да ги отлагаш прекалено, защото освен че във времето ще се натрупат, към тях могат да бъдат добавени и допълнителни лихви и такси. Добре би било да си направиш графика за плащане на ежемесечните сметки така, че той да съответства максимално на времето на получаване на заплатите и различните допълнителни доходи. По този начин ще намалиш до минимум натиска върху своя бюджет и ще си спестиш попадането в ситуации на сериозни финансови затруднения. Запомни, че най-лошото нещо, което може да се случи по отношение на сметките ти, е да се натрупат едновременно. Затова винаги имай предварително начертан времеви план за покриването им и го следвай последователно и целенасочено.

Инвестирането на спестяванията в дадени активи е добър начин да увеличиш техния размер и да си създадеш още един солиден източник на приходи в бъдеще. Всяка инвестиция обаче носи и своите рискове, били те по-големи или по-малки. За да гарантираш в максимална степен сигурността на своите спестявания, ти препоръчваме да заложиш на диверсифицирано инвестиционно портфолио. Или казано с други думи, да инвестираш парите си в различни категории активи, които нямат пряка връзка помежду си. Например ако в портфолиото си притежаваш акции и други ценни книжа, можеш да ги комбинираш с цветни метали. Доказано е, че пазарът на златото например не следва по никакъв начин тенденциите на фондовите борси. Тоест ако се получи срив по отношение на стойността на притежаваните от теб ценни книжа, това няма да повлече цялото ти портфолио в бездната. 

И накрая, винаги се стреми да развиваш и усъвършенстваш своите познания във финансовата сфера. Чети финансова литература, преглеждай полезни статии в интернет пространството, търси съвети и препоръки на експерти. Колкото по-наясно си с основните процеси и механизми, движещи света на парите, толкова по-голям успех ще имаш по отношение постигането на сигурност и стабилност в личните финанси.

В живота понякога има събития, които идват съвсем ненадейно, носейки със себе си спешни и неочаквани разходи, и поставяйки ни в затруднена от финансова гледна точка ситуация. Ако и ти попаднеш в подобна ситуация, не се колебай да използваш възможностите на твоята кредитна карта Бяла Карта. Тази кредитна карта ще ти осигури необходимите финансови средства в най-точния за теб момент. Избери кредитна Бяла Карта и защити себе си и своето семейство от потенциалните рискове и опасности във финансов план!    

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш