Кандидатствай Вход
Защо електронните портфейли изпреварват дебитните карти?

Защо електронните портфейли изпреварват дебитните карти?

Както знаеш вече, електронните портфейли навлизат и в нашата страна, като удобен и изключително модерен начин за правене на разплащания. 

Едно от предимствата им, които ги откроява от другите способи за трансакции, е голямата доза сигурност. Но не е само това. Има и други причини. В тази статия ти разказваме защо електронните портфейли изпреварват дебитните карти.

Безопасността на твоя дигитален портфейл при онлайн плащания

Вече сме изяснявали същността на електронното портмоне и навярно си наясно какви са плюсовете и минусите му. Знаеш ли обаче, че  дигиталният портфейл всъщност е по-безопасен начин за пазаруване в интернет, отколкото дебитната карта например?

А, запознат ли си защо е така?

На практика, точно в това се явява най-отличителния плюс на иновацията – безопасното пазаруване и сигурността на паричните ти средства, докато извършваш трансакции.

Добрата новина е, че можеш да заредиш с пари електронния си портфейл, когато си поискаш. Можеш дори да направиш презареждане, точно преди да извършиш покупката – т.е. да заредиш точната сума пари, която ще похарчиш. Това е огромно предимство, в сравнение с дебитните и кредитните карти.

В случай, че пазаруваш с кредитна карта онлайн, трябва да си изключително внимателен и да следиш сайтовете и търговците, на които плащаш. Това е така, заради факта, че имаш кредитен лимит, който е застрашен от кражба, ако не си взел предварително мерки, да го предпазиш.

Разбира се, има редица полезни четива в онлайн пространството, в които ще намериш добри съвети за безопасно пазаруване в интернет. Това важи и при разплащания с дебитните карти.

Всъщност, плащайки чрез дебитната си карта, ти рискуваш недоброжелатели да получат достъп до всичките средства по банковата ти сметка, в това число най-вероятно и възнаграждението ти. Дори малко невнимание може да ти коства много, ако правиш разплащания единствено с дебитната си карта. 

Имай предвид, че има много различни сайтове и онлайн магазини, някои от които съвсем не са толкова сигурни, колкото други. Ето защо е важно, преди да направиш плащане онлайн с дебитни или кредитни карти, внимателно да проверяваш сайта.

Подобен риск не съществува, ако преминеш към пазаруване с електронния си портфейл.

Нещо, което улеснява всички почитатели на модерните разплащания е, че почти всички онлайн магазини вече приемат електронните портфейли. Следващият път, когато правиш покупка чрез интернет, обърни внимание на изредените опции за плащане – със сигурност ще забележиш, че можеш да селектираш и „портфейл“.  

Така, единственото, което ти остава на направиш, е да попълниш данните на електронното си портмоне. След това ще получиш еднократна парола на смартфона си, а когато я въведеш, плащането ще стартира.

Твоя дигитален портфейл ти дава възможност за безконтактни плащания и във физически магазини. Употребата на твоето електронно портмоне е лесна колкото да използваш своята кредитна или дебитна карта. Разбира се, отново се изисква специална еднократна парола, която получаваш на телефона си и диктуваш на касиера, за да завърши трансакцията.

Автоматични настройки на дигиталния портфейл

Друго предимство на портфейлите, което ги откроява от дебитните карти, е възможността за автоматично презареждане на електронното портмоне. Или с други думи, можеш да настроиш електронния си портфейл да поддържа винаги даден минимален баланс, като например 200 лв. 

Така, следващият път, когато направиш плащане и балансът ти падне до 196 лв. например, то ще се задейства автоматично презареждане от картата ти, което ще възвърне минималната изисквана сума в портмонето ти. 

Винаги можеш и да добавяш още парични средства отделно, ако искаш, но важното е да знаеш, че винаги можеш да разчиташ на поне 200 лв. баланс, с който да правиш плащания. 

Подобна опция не излага на риск всичките ти финанси по дебитната карта, но едновременно с това, ти дава възможност и да пазаруваш, когато си поискаш, със средства, които винаги са на разположение. Това може би е една от най-силните причини защо електронните портфейли изпреварват дебитните карти.

Модерните портфейли наистина се очаква да изместят така популярните дебитни карти, когато става въпрос за онлайн пазаруване. Доказателство за това е и факта, че електронната търговия вече започна да се пренасочва все повече към безкасовото плащане. 

Въпреки че, в момента голяма част от онлайн покупките са базирани на доставка, при която фактически се заплаща в кеш, търговците се стремят да ориентират пазаруването към модерните методи, като електронни портфейли. Точно затова и повечето онлайн магазини приемат и дигиталните пари и предоставят опция за плащане с модерни средства.

Дигитални портфейли за бизнеса

Електронните портфейли представляват удобна алтернатива за разплащания и за бизнес компаниите, които прибягват до тях, когато трябва да упълномощават служителите си да пазаруват със средства на компанията.

Заключението е, че не само онлайн търговията, но и традиционната такава, ще бъдат съвсем скоро превзети от бързи разплащания, за които са необходими само смартфони и физическите карти може да станат излишни. 

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш