Кандидатствай Вход
10 японски урока за парите

10 японски урока за парите

  • Бяла Карта
  • 29.11.2018
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1186

Чужденците вероятно биха могли да говорят за тайнствения и непристъпен характер на японската култура в продължение на часове. Това, което е най-завладяващо за тази страна, е може би фактът, че въпреки навлязлата модерна култура и огромните технологични постижения, хората продължават да поддържат много силни връзки със своите корени и древни традиции. Японската култура има и специално отношение към финансите и управлението на парите в едно домакинство.

Подбрали сме няколко ценни японски поговорки, които могат да бъдат погледнати и от финансова гледна точка, за да се извлекат от тях ценни и полезни уроци.

1. Харчете думите толкова ефективно, колкото и парите – или иначе казано, не говори празни приказки, без да влагаш смисъл в тях. По същия начин недей да харчиш парите си за неща, от които не виждаш смисъл и полза.

2. Бързо означава да ходиш бавно без прекъсване -  успехът идва с постоянството и това важи и за финансовите начинания. Ако искаш да си осигуриш стабилно финансово бъдеще, започни да спестяваш отрано. Не е нужно да спестяваш големи суми, необходимо е да спестяваш редовно, макар и малка част от приходите си. По този начин напредваш и следваш изпълнението на целите си, без да спираш. Запомни, че не е толкова важно да отделяш голяма част от дохода си за спестовен фонд, колкото да заделяш ежемесечно дадена сума пари, без значение колко голяма ще е тя.

3. Правенето на пари е като копаене с игла – това означава, че винаги има какво още да се „изкопае“ и никога това, което сме постигнали не е достатъчно.

4. Ако правенето на пари е като копаенето с игла, то харченето е като вливането на вода в пясъка – тази мъдра мисъл ни напомня, че колкото трябва да сме внимателни в преследването на богатството, толкова трябва да сме внимателни и с харченето на средствата си.

5. Можем да се смеем щастливо с децата си, но не и с парите си – не всичко е пари и японските поговорки ни доказват силната привързаност на японците към семейството и корените им.

6. Дори мечът да се изисква само веднъж в живота, той трябва да бъде носен през цялото време – може много рядко да ни се налага да ползваме допълнителни парични срества, но ние трябва да разполагаме с тях. За тази цел е добре да имаме спестявания, дори да не ни се струват потребни към този момент. Винаги може да настъпи ситуация, в която да прибегнем към спестените си средства. Или както се казва – бели пари за черни дни. Същата поговорка може да се отнася и за кредитните средства, като кредитната карта например – може само веднъж да ти потрябват спешно пари, но ще ги имаш бързо и безпроблемно, ако вече притежаваш Бяла Карта. Тя е напълно безплатна, докато не започнеш да теглиш от баланса си, затова можеш просто да я държиш в портфейла, за да знаеш, че винаги имаш верен помощник за неочакваните ситуации.

7. Боговете просто се смеят, когато хората се молят на тях за богатство – да разчиташ на готово да получиш богатство и финансова стабилност определено не е правилният подход, поне според японската култура.

8. Парите нямат уши, но слушат; нямат крака, но ходят – тази поговорка ни напомня, че е добре да познаваме добре парите и финансовият свят, за да умеем да управляваме разумно личните си финанси.

9. Никой не се е препънал, докато лежи в леглото – за да постигнеш успех, понякога ще преминеш през неуспехи и трябва да си готов за тях. Най-важното е да се решиш да пробваш, а не да отлагаш начинанието, заради страха от загуба.

10. Дори маймуните могат да паднат от дърветата си – изводът тук е, че колкото и сигурни да се чувстваме в дадена ситуация или в дадено начинание, винаги може да претърпим неуспех и да загубим баланс. Ако имаш неуспешно бизнес начинание, то не бива да се отчайваш, а да продължиш напред. Понякога дори най-сигурният успех се превръща във финансово фиаско.

Какво още могат да ни научат японците за спестяването и за правилното управление на финансите?

Какейбо е изкуството на спестяването, според японците и ето защо е толкова популярно:

Какейбо буквално означава бележник за домакинските финанси - основното средство, използвано от всеки японец, занимаващ се с финансите на едно домакинство. Всяка японска домакиня усърдно би вписвала всичките си харчове в този дневник за лични финанси.

Kakeibo обещава автоматично спестяване на 35% от финансите на домакинствата и да се научим как да го използваме, е съвсем просто: записване на всеки разход и следване на инструкциите.

Въпреки че може да отнеме известно време, за да се свикнеш да записваш всеки разход, идеята е, че след като свикнеш, ще бъдеш по-наясно с финансовите си навици и ще се научиш как да харчиш пари. Може би изразходваш твърде много за ресторанти или може би трябва да харчиш повече за култура?

Как се използва Какейбо:

В началото на месеца напиши всички фиксирани разходи и доходи. Разликата ще ти покаже колко пари имаш на разположение през останалата част от месеца.

Набележи си спестяванията, които искаш да постигнеш за месеца, и ги постави настрана.

През месеца регистрирай разходите в различните категории:

Базисни: храна, транспорт, сметки и др.

По желание и не задължителни: барове, ресторанти, заведения за хранене, пазаруване на нови дрехи, цигари;

Култура: книги, музика, шоу, филми, списания;

Установи обещанията и целите за месеца (например да спреш да пушиш, да купуваш газ от най-евтината станция и др.).

Тази лесна тактика да записваш разходите и приходите си и да ги сравняваш на края на определен период е изключително успешна и може да изгради полезни навици, които да са ти от полза занапред.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш