Кандидатствай Вход
13 женски хитрини да заделяш по малко пари всяка седмица

13 женски хитрини да заделяш по малко пари всяка седмица

  • Бяла Карта
  • 03.10.2018
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1508

Лесно е да даваш съвети за спестяване, когато всеки месец взимаш повече, отколкото харчиш и не се налага значително да променяш навиците си за пазаруване, за да отделиш някой лев. Какво да правиш обаче, ако си от онези „магьостници“ в негативния смисъл, които карат парите да изчезват в мига, в който ги получат?

Истината е, че дори когато спестовната ти сметка е в застой, редовно харчиш повече от предвиденото и желанието ти да отделиш повече пари в депозит все не се осъществява, пак можеш да следваш някой малки ежедневни женски хитринки, с които да пестиш.

1. Всеки път, когато получиш конкретна банкнота или монета, я заделяй в плик. Например 5-толевка. Всички банкноти с номинална стойност 5 лева, които минат през ръцете ти през месеца, разпределяй директно в плик. Заделянето накуп на по-голяма сума би било далеч по-болезнено от раздялата с малки суми на по-чести интервали.

2. Създай си ритуал по повод всяка заплата. Открий си депозитна сметка, която няма издадена карта и при получаването на всяка своя заплата, преди да платиш каквото и да било друго, превеждай например 100 лева по спестовната сметка. Чел ли си „Богат татко, беден татко“ на Робърт Кийосаки? Един от полезните съвети в книгата е да плащаш първо на себе си, преди на когото и да било другиго. Това създава самодисциплина, но и себеуважение. Вместо дежурните оправдания в края на месеца, за изникналите хиляди извънредни разходи, ще си платил първо на себе си и ще си харчиш каквото е останало.

3. Ако един от големите ти разходи е за заведения, абонирай се да получаваш известия за промо дни и happy hour акции. Избирай заведенията, които посещаваш според информацията за налични промоции и така ще плащаш по-ниски сметки от обичайното.

4. Спести от транспорт. Ако искаш да заделяш пари при ограничен месечен бюджет, значи трябва да избереш и перо, от което да ги приспаднеш. Погледни разходите си за транспорт. По колко харчиш на ден за билети за градския транспорт или за бензин. Със сигурност би си спестил поне 50 лева на месец, ако ходиш с колело или пеша на работа. Плюсовете за тялото ти са бонус.

5. Започни да ползваш карти за отстъпки и намаления за лоялни клиенти – както в ресторантите, които ползваш, така и в магазините, от които пазаруваш. Картите за лоялни клиенти са добър начин да пестиш, без да се налага да променяш потреблението си или навиците си.

6. Организирай си „вечер за опразване на хладилника“. Обикновено, колкото и старателно да е пресметнато количеството храна за вкъщи, пак остава по нещичко. Натрупването на храна от няколко поредни дни задръства хладилника, а в крайна сметка същата накрая попада в кофата. Организирай си ден или дни за дояждане на такива остатъци преди да са се развалили. Така хем няма да хвърляш храна, хем ще си спестиш времето, усилията и парите да организираш една-две вечери седмично.

7. Започни едногодишно предизвикателство. Идеята на това предизвикателство е да заделяш пари всяка седмица в продължение на една цяла година. Всяка следваща седмица обаче трябва да увеличаваш заделената сума с 1 лев. Например – в първата седмица от месеца заделяш 1 лев, през втората – 2 лева, през третата – 3 лева и т.н.. За 52 седмици, колкото има една година, чрез този метод би спестил 1378 лева.

8. Прави си сама маникюра и педикюра. Този съвет е специално за дамите. Те отлично знаят колко струва направата на комплект маникюр + педикюр. На всичкото отгоре, тази дейност трябва да се повтаря поне на всеки 2 седмици. Сама можеш да сметнеш колко би спестила, ако правиш тези неща сама.

9. Намери си съюзници в пестенето. Огромна част от времето си прекарваш на работа, например. Както ти, така и колегите ти със сигурност искат да пестят пари. Станете съюзници! Започнете всички да си носите обяд. Измислете „наказание“ за този, който не си е подготвил обяд от вкъщи – например да прави лицеви опори или коремни преси. Така, хем ще се грижите заедно за фигурите си, хем – за спестяванията си.

10. Измисли си баланс, който да превеждаш в спестовната си сметка при достигане. Например – сумата да е 1000 лева. Ако всеки месец успяваш да държиш разходите си под размера на приходите, в някакъв момент ще се натрупа значителен остатък. Когато той достигне 1000 лева, превеждай го в спестовната си сметка.

11. Спри да си купуваш кафе навън. Има вкусни и популярни вериги за кафе, но ако започнеш да пиеш първото си кафе вкъщи и ако разполагаш с кафемашина в офиса си, можеш да си спестиш поне по 2-3 лева дневно, или над 50 лева на месец.

12. Започни да си правиш закуска вкъщи. Да пестиш от закуски звучи смешно, но реално можеш да заделяш немалки суми. Ако средно отделяш по 2-3 лева за закуска навън и започнеш да хапваш вкъщи преди да излезеш, доста от тези пари ще са спестени.

13. Открий алтернативи на фитнеса. Хубаво е да се грижиш за здравето и фигурата си и редовните спортни занимания са нещо важно, което всеки трябва да прави за себе си. Защо обаче да е задължително спортът непременно да се практикува във фитнеса? Стани последовател на различни боди-билдъри в Youtube, или потърси информация за полезни упражнения или хранителни режими в интернет. Така ще си спестиш таксите, а стига да имаш волята, пак ще се грижиш за тялото си.

Виждаш, че малките ежедневни стъпки могат да ти помогнат да заделяш пари, въпреки ограничените ти приходи. При това, без да се налага да правиш кой знае какви жертви. Извънредните разходи не са повод да разваляш уговорката, която си направил със себе си – да пестиш. Ако възникне нещо извънредно, можеш да разчиташ на своята Бяла Карта. Тя не ти струва абсолютно нищо, когато не я ползваш, а може да покрие неочакваните ти разходи, когато имаш нужда. С Бяла Карта ще си спестиш и много досадните такси, които иначе би плащал – за теглене или плащане в България например.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш