Кандидатствай Вход
3 важни финансови стъпки, които да предприемеш по време на кризата с COVID-19

3 важни финансови стъпки, които да предприемеш по време на кризата с COVID-19

  • Бяла Карта
  • 27.04.2020
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1119

Още непреминала, пандемията бързо прераства в огромна икономическа криза, размерите на която още не могат с точност да бъдат пресметнати. Хиляди българи вече останаха без работа, а това е само началото. А най-лошото от всичко е, че не знаем колко дълго ще продължи всичко това!

На фона на цялата финансова несигурност, всеки един от нас е притеснен за хляба си. Нужно е да предприемем няколко финансови стъпки, за да сме сигурни, че ще преминем без сътресения през следващите месеци, независимо какво ще ни донесат. Ето 3 добри идеи.

1. Започни да заделяш авариен фонд, или се постарай да го увеличиш.

Тези, които нямат изграден авариен фонд, но все още имат работа, е добре незабавно да започнат да заделят всеки възможен лев настрани. Класическият съвет за размера на аварийния фонд е той да поеме обичайните ти разходи за 3 месеца. В сегашната ситуация с COVID-19 нашата препоръка е да заделиш средства, с които да посрещаш нуждите си за поне 6 месеца. Причината – справянето със заразата е само първата стъпка в тази битка. Справянето с икономическите последствия, ще изисква доста време.

Докато имаш работа, спестяването сега може да се окаже по-лесно от обичайното, тъй като почти всички места, където би могъл да похарчиш пари са затворени. Добра практика е ти самият да ограничиш излизанията си навън. Прави списъци за пазаруване и излизай до магазина веднъж на няколко дни. Не прави импулсивни покупки извън планираните стоки.

2. Намали бюджета си.

Неизменна част от заделянето на авариен фонд  е редуцирането на бюджета. Няма  как да се мине без това. Ако ти се налага да работиш от вкъщи, вероятно някои от разходите ти вече са набъбнали. По-големи сметки за ток, вода, отопление… Повече разходи за храна, за да поемеш пълния храноден на семейството си. Разходи за почистващи препарати, витамини и спирт, за да се пазиш от болестта…

И все пак, много от разходите, които имаме в нормални условия, сега липсват. Няма ресторанти, не те изкушават витрините на магазините, не харчиш за излизания навън. Ако се замислиш, можеш да намериш и много други пера, от които да спестиш. Така например, пазаруването на дрехи и обувки за новия сезон, може да почака. Възможно е дори да стане излишно. Помисли и за начин да намалиш сметките си.

  • Използвай колкото можеш повече нощна електроенергия – пералнята и сушилнята могат да работят с таймер и отложен старт.
  • Намали температурата вкъщи, по възможност спри да отопляваш.
  • Спирай водата докато сапунисваш ръцете си, или миеш зъбите си.
  • Къпи се с по-хладка вода.
  • Изключвай лампите и уредите, когато не са ти нужни.

3. Анализирай кредитите си.

Доскоро всички спокойно ползвахме кредити за много от нуждите си. Отлагахме плащания, за да облекчим месечния си бюджет. Ако си раздул прекомерно кредитите си, сега е време да ги анализираш и редуцираш. Започни да изплащаш предсрочно най-скъпите си заеми. Погаси кредитните си карти. Помисли за възможност да замениш някои от тях. Обикновено кредитните карти имат годишна такса и такси за управление и обслужване. Помисли за закриването им и откриването на карти без такива допълнителни разходи. Разполагайки с кредитна карта без годишна такса, каквато е Бяла Карта, ще имаш в джоба си одобрен кредит, без да се налага да плащаш нищо за него, когато не ти е нужен.

Вариант за преструктуриране на заемите е и да предоговориш условията си с твоя кредитор. Това е много удобно при дългосрочни заеми като жилищни кредити например. Може би не е зле да помислиш да удължиш срока на кредита си и да намалиш вноските. Много финансови институции са склонни дори да замразят няколко вноски, за да помогнат на клиентите си да се справят с кризата.

Не се съмнявай, че отново ще дойдат добри дни. Постарай се да използваш максимално възможностите си, за да ги посрещнеш готов за растеж.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш