Кандидатствай Вход
4 правила за пазаруване на електроника онлайн

4 правила за пазаруване на електроника онлайн

През последната година, онлайн сайтовете се превърнаха във все по-предпочитан начин за пазаруване онлайн. Освен удобството, това беше и необходимост за всеки, който не можеше да отиде до физическите магазини, за да си набави някоя стока или да заяви услуга.

Колкото и комфортно да е онлайн пазаруването обаче, трябва да внимаваш да не попаднеш на некоректни търговци. 

Най-често срещаните нелоялни практики, от които можеш да си изпатиш са следните няколко:

  • Дефектни продукти
  • Фалшиви стоки
  • Да предплатиш и да не ти доставя продукта
  • Липса на гаранционно обслужване
  • Нереална цена и други

В днешната статия в блога на кредитна карта Бяла Карта ти напомняме за 4 - те основни правила за пазаруване на електроника онлайн. Ако ги спазваш, ще можеш да се предпазиш от нелоялни търговски практики. 

Започни с обстойно проучване на продукта, който искаш да купиш. Ако не знаеш на каква марка или модел да се спреш, потърси полезна информация в интернет. Такава ще откриеш в  блогове, социални мрежи или от приятели.

Не купувай задължително продуктите, които са в категориите „най-продавани“, „намалени“ или „предпочитани“. Понякога това може да са маркетингови трикове, които да те подведат.

Провери уебсайта и компанията

Преди да въведеш данните за кредитната си карта и да завършиш онлайн покупката си трябва да се убедиш в сигурността на сайта и компанията, от която пазаруваш.

Избирай да пазаруваш само в популярни сайтове, които са сигурни и добре защитени. Можеш да разбереш дали са сигурни, ако линкът, който се изписва в полето на браузъра ти започва с https или има нарисувана икона на ключ или катинар пред линка. Това ще ти даде по-голяма сигурност, че данните ти са защитени.

Освен тази проверка, прочети повече отзиви за търговеца/сайта от други потребители, за да се увериш в авторитета му. 

Разбира се, търси информацията извън сайта, от който планираш да пазаруваш.

Провери потребителските отзиви за продукта

Покупката на  електроника изисква да отделиш немалка сума от бюджета си. Ето защо, трябва да отделиш необходимото време за проучване на точния продукт. Не спестявай тази стъпка, ако искаш да похарчиш парите си разумно.

Преди да купиш дадена марка или модел, потърси ревюта и отзиви от други клиенти. Понякога добре рекламиран продукт може да ти се стори добра сделка, но може и да се разочароваш.

Например, ако търсиш лаптоп за обработка на изображения или видеа, разбери дали характеристиките на избрания от теб модел ще отговорят на очакванията ти. 

Ако пък търсиш да закупиш последен модел смарт телефон се увери, че няма дефекти, за които да разбереш  едва след като го закупиш и започнеш да го използваш.

За да избегнеш тези и други подобни ситуации, в които харчиш пари за нещо, което няма да ти върши работа обърни внимание  какво пазаруват останалите.

Не е зле също така да потърсиш безпристрастни и неплатени отзиви за продукта, за да се увериш, че ще отговори на очакванията ти.

Пазарувай с отстъпка и сравнявай цените

Ако планираш да купиш продукт от популярните онлайн сайтове, вероятно си струва да изчакаш промоции. Така лесно ще спестиш пари. Ако нямаш време да чакаш, потърси промоционални кодове, които също могат да ти спестят пари.

Също така, не пропускай да сравниш цените на продукта в няколко сайта, за да си гарантираш най-изгодната оферта.

Прочети повече: 6 съвета за изгодно пазаруване онлайн

Провери условията за гаранция

Новата техника винаги трябва да има гаранция, без значение дали купуваш във физически или онлайн магазин. Преди да преминеш към плащане на поръчката си, потърси информация за гаранционните условия на онлайн ритейлъра.

Ако не намираш необходимата информация, свържи се с отдела за обслужване на клиенти и попитай за гаранционния срок, какво покрива, как можеш да върнеш продукта или да го изпратиш на ремонт.

По закон имаш право да върнеш продукта в оригиналната му опаковка в срок от 14 дни. Някои търговци дават и по-дълъг период, но ти направи проучването си, за да се защитиш от евентуални загуби.

В заключение, закупуването на електроника онлайн може да се превърне в предизвикателство, ако нямаш голям опит в онлайн пазаруването. Ето защо е важно да се информираш за своите права и възможности като потребител.

В случай, че имаш нужда от допълнителни средства, за да не изпуснеш изгодна оферта, вземи кредитна карта Бяла Карта

Бяла Карта е международна кредитна карта без такси при теглене на пари от банкомати в България, при пазаруване онлайн или на ПОС терминал.

Кредитна карта Бяла Карта е с лимит от 100 до 3000 лв., за да можеш да покриваш нуждите си и да удовлетвориш желанията си, без да се налага да чакаш деня за заплата и без да изпускаш намаление, което си заслужава.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш