Кандидатствай Вход
5 начина да пестиш с малък бюджет

5 начина да пестиш с малък бюджет

Има много различни правила и техники за пестене. 50-30-20, 50-40-10 и така нататък. За много от тях вече сме ти разказвали. Днес обаче искаме да обърнем внимание на опции за пестене, дори когато не разполагаш с много пари. Тези няколко идеи могат да са ти много полезни в ситуация на икономическа несигурност като сегашната.

1. Промени плана си за телевизия и интернет.

Точно сега, когато сме си вкъщи, е идеалното време да се замислиш за абонаментните планове, които ползваш. Проучи отново доставчиците. Може би заради извънредното положение има специални оферти и отстъпки, от които да се възползваш? А може би ползвайки ежедневно телевизия и интернет, можеш да прецениш дали наистина имаш нужда от най-големия пакет, за който всъщност плащаш? Колко и кои канали гледаш всъщност? Анализирай внимателно потреблението си и пазара и обмисли дали да не преминеш към по-евтин план.

2. Прегледай разходите си за храна.

Българите сме малко чувствителни, когато говорим за хляба си. Склонни сме да спестим от много неща, но като че ли храната не е сред тях. В същото време, изхвърляме храна. Е, не е нужно да правим компромис с качеството на храната си, за да пестим. Просто е добре да анализираме количеството й. Знаеш ли, че ако пазаруваш по предварително подготвен списък, ще спестиш около 20-30% от сметката си? Ако пък въпросният списък е направен въз основа на предварително планирано меню за следващите няколко дни, значително ще намалее и количеството на храната, която ще изхвърлиш. Пазаруването със списък е класически съвет за спестяване на разходи и те съветваме да се придържаш към него. Особено сега, когато е желателно да избягваш посещението на магазини ежедневно.

3. Намали съвсем малко всички категории в бюджета си.

Ако имаш ясна представа по колко пари харчиш за отделните пера в бюджета си всеки месец, можеш лесно да приложиш този съвет за пестене. Намали ги съвсем малко. Наистина ли ти трябват толкова нови дрехи, при положение, че до 13 май почти няма да излизаш? Дали не можеш да намалиш мъничко разходите за храна? Спортът в зала и излизанията сега не са най-препоръчителните занимания… Помисли добре откъде какво можеш да спестиш и го направи.

4. Започни да изплащаш предсрочно дълговете си.

Във времена на икономическ несигурност, най-доброто, което можеш да започнеш да правиш е да изплащаш предсрочно дълговете си. Анализирай задълженията си и започни от онези, които ти генерират най-големи разходи. Докато имаш обичайния си доход се постарай да намалиш сериозно кредитите си, за да може, ако останеш без работа или значително намалят заплатата ти, да се справяш с вноските по заеми. Ако престанеш да плащаш, можеш да влошиш кредитния си рейтинг и да не можеш да разчиташ на кредити вбъдеще.

5. Опитай се да намалиш големите разходи.

Обикновено най-големите ни разходи са за дома. Ясно е, че ако не си уверен в доходите си сега и в следващите месеци, най-добре е да отложиш големи разходи за обзавеждане или ремонт например. Към края на лятото ще е далеч по-ясно какво ще се случва с икономиката у нас и по света и тогава ще завършиш мечтания проект. И докато това са сравнително лесни и леки решения, то какво да кажем, ако се притесняваш дали ще успееш да покриваш наема или ипотеката си?

Ако става дума за жилищен кредит, свържи се незабавно с кредитора си. Опитай се да предоговориш срока на кредита, за да намалиш вноската си. Повечето банкови институции обявиха, че ще дадат кредитна ваканция на клиентите си, които изпитват затруднения с плащания заради извънредното положение.

Ако започваш да се задъхваш заради разходите си за наем, първото, което трябва да направиш, е да се свържеш с хазяите си. Опитай се да им обясниш ситуацията и евентуално – да предоговорите сумата за наем. Предстои време, в което наемите ще претърпят сериозна корекция надолу и едва ли хазяинът ти иска точно сега да остане без наемател. Другото, което можеш да поискаш, е отсрочка за плащанията си за някакъв период от време. Дори и да не успееш в преговорите, поне ще знаеш какво е настроението на наемодателите ти в настоящата ситуация. Прегледай оферти за наеми. В случай, че намериш по-разумна цена, от тази, която плащаш сега, пусни предизвестие и се премести.

Както виждаш, дори и с малък бюджет, можеш да заделяш някой лев настрани. Не се колебай и започни още днес.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш