Кандидатствай Вход
5 начина да се защитиш от кражба на идентичност

5 начина да се защитиш от кражба на идентичност

Кражбата на самоличност е една от измамите, които в най-голяма степен се отразява стресово на живота ти, а последствията от нея могат да бъдат дълготрайни и далеч по-опасни от кражбата на пари например.

В днешно време, именно кражбите на идентичност и злоупотребите с лични данни са дебнещата опасност, която става все по-реална и вероятна, благодарение на масовите комуникации и необятното съдържание в интернет.

Не можем да не признаем, че споделяме твърде много информация за нас самите не само в социалните мрежи, но и на всички останалите места в интернет. Всъщност умелите измамници могат да получат конфиденциални данни и всякаква друга информация за теб, от толкова много места, които въобще не предполагаш, че ще издадат личните ти предпочитания, социалните профили, които ползваш и доста други неща.

Пазаруването в интернет, чрез кредитна карта, е процес, при който трябва да имаш повишено внимание, но съвсем не е единственото нещо, за което да се тревожиш, докато сърфираш в онлайн пространството.

Разбери как можеш да се предпазиш от евентуални измами с личните ти данни и да избегнеш кражба на идентичност, чрез тези 5 съвета, които сме посочили:

1. Фокусирай се върху сигурността на дома си

Да заключваш вратите и прозорците на дома си, не винаги е достатъчно превантивно решение срещу опитите за измама.

Знаеш ли, че практически е много умна идея да заключиш на сигурно място важните документи, които съдържат конфиденциална информация. Дори и да не държиш подобни неща под ключ, то поне можеш да ги съхраняваш на места, трудно достъпни за външни лица. Банкови извлечения и други финансови документи, както и сметки за консумативи – всичко, което е на хартиен носител, не бива да стои на видими и леснодостъпни места в дома. В случай, че си решил да изхвърляш подобни документи, съдържащи чувствителна информация, не е добра идея просто да ги оставиш така в боклука си. По-добре ги изгори или ги нарежи, така че да не може информацията да бъде видима за трети лица.

Друг ценен съвет е и да следиш редовно пощенската си кутия, за да не оставяш важна документация и писма твърде дълго там, където могат да бъдат публично достояние.

И не на последно място: бъди нащрек с кой от семейството и приятелите си споделяш подобна информация, която може да те компрометира. Не забравяй, че голяма част от кражбите на самоличност, се осъществяват от близки хора, на които имаш доверие.

2. Затегни онлайн сигурността си

Силните, дълги и сложни пароли са ефикасна практика, но не винаги са достатъчна, за да се спасиш от измамите.

Използването на надеждна антивирусна програма както на компютъра, така и на смартфона е задължителна тактика срещу зложелателите.

Не забравяй и да защитиш телефона си с PIN код, тъй като именно смартфонът е средството, в което имаш изключително много информация и оттам може да се разбере много за твоята личност и начин на живот. Погрижи се и за WI-FI мрежата у дома и нейната неприкосновеност – сложи сигурна парола.

Още нещо полезно, с което е добре да си наясно – внимавай много с имейлите, които получаваш. Всъщност, има вероятност голяма част от тях да са вируси и измами. Разбира се, това се отнася и за линковете, на които кликаш, докато сърфираш в мрежата.

Не забравяй да имаш едно наум и с фишинг практиките на измамниците – в последните години са много потребителите, които станаха жертва на несъществуващи фирми, измамни имейли и нереални обещания, получавани директно на имейла им.

Част от затягането на онлайн сигурността ти включва и най-разпространената грешка, която потребителите правят в мрежата, а именно да споделят твърде лична информация в социалните мрежи.

Редовното публикуване на начина ти на живот, храната, която купуваш, местата, на които ходиш и музиката, която слушаш, всъщност е перфектният начин да издадеш цялата си идентичност и живот на престъпниците, които дебнат в мрежата.

Селектирай всичко, което публикуваш в профилите си в социалната мрежа, като се стреми да не издаваш нещо, което може да се използва срещу теб или пък да доказва, че в момента домът ти е без надзор, защото си на къмпинг например.

3. Не носи всичко важно в чантата си

Да носиш със себе си портфейл, шофьорска книжа, лична карта и кредитна карта е нормално. Да имаш в чантата си паспорт, документи за платени сметки и други подобни обаче, въобще не е разумна идея. Освен това, не е и задължително. На практика, ти нямаш нужда от паспорта си, освен ако не пътуваш извън страната. Затова, погрижи се, когато се разхождаш в парка, да носиш минимален брой специфична документация, свързана със самоличността ти.

4. Повече бдителност, докато си на работа

Това че харесваш хората, с които работиш, не означава, че може да им вярваш. Затова те съветваме, да не оставяш личните си вещи, и особено портфейла си, без надзор. Опитай се да взимаш всичко важно със себе си, докато си на обяд например. Също така, ако имаш възможност, запознай се с условията на съхранение на лични данни във фирмата – имай предвид, че трудовата ти книжа и други ценни документи се намират, в повечето случаи, на мястото, на което работиш. Тоест, има вероятност, ако не да добре защитени, да станат достояние до трети лица.

5. Проверявай редовно акаунтите си

Вече знаеш, че е особено ефикасна практика, да следиш всичките акаунти, които притежаваш. Като се започне от банковата ти сметка и се стигне до кредитния баланс. По този начин, можеш да забележиш евентуалната измама навреме и да я предотвратиш, като замразиш сметките и картите си.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш