Кандидатствай Вход
Как да спазиш финансовите си цели през 2021?

Как да спазиш финансовите си цели през 2021?

  • Бяла Карта
  • 21.01.2021
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 544

След 2020 година, едва ли са много хората, които ще се осмелят да правят стриктни планове за новата година. Въпреки това, добра идея е да си определиш някакви финансови цели за годината, за да може да контролираш парите си по-ефективно и разумно. Ако все още нямаш дефинирани финансови цели за новата година, време е да го направиш.

И понеже, за съжаление, януарските цели започват да „избледняват“ с настъпването на февруари, в днешната статия в блога на кредитна карта Бяла Карта ти даваме няколко съвета, които ще ти помогнат да спазиш обещанията си за годината.

Разбери каква е разликата между цел и задача

Задачите са това, което трябва да бъде свършено, за да постигнеш определена цел. Например, ако целта ти е да спестиш пари за лятната ваканция за цялото семейство, която ще ти струва 2000 лева и имаш 7 месеца за това, задачата ти е ежемесечно да отделяш от бюджета си по 285 лева. За да изпълниш тази задача, както и целта си – помисли кои свои разходи можеш да редуцираш, за да отделиш съответната сума.

Постави си измерими цели – т.нар. SMART цели – от английски това са цели, които са специфични, измерими, постижими, релевантни и имат срок. Когато поставяш финансовите си цели за годината – разпиши кои са задачите, за да постигнеш тази цел. По този начин, постигането на целта ще бъде по-лесно и дефинирано.

Бъди реалист

Поставяй си цели, които са реалистични. Това е важно. Ако заплатата ти е 1200 лева на месец и плащаш наем, не е реалистично да искаш да спестяваш по 50% от нея всеки месец. Постави си реалистични срокове и задачи. Когато си поставиш нереалистични цели, има голяма вероятност да не ги постигнеш, защото ще бъдеш стресиран през цялото време. Стресът не е добър съветник и бързо ще се откажеш.

Не се притеснявай да си „починеш“

В началото на годината всички са оптимисти, че ще могат да променят лошите навици, да свалят излишните килограми, да се придържат към бюджетите си и да постигнат мечтаните си финансови цели. Истината обаче е друга – никой не се променя само, защото започва още едно завъртане около слънцето. За да се промениш, трябва да се потрудиш. За да постигнеш целите си, трябва да се отдадеш. Важното е да намериш баланса и да не се вманиачаваш.

Не се притеснявай, ако пропуснеш ден за тренировка, хапнеш парче торта или направиш някоя не добре планирана покупка. Не се съди строго, ако понякога не спазваш финансовия, фитнес или диетичен режим стриктно.

Давай си почивки, зареди се и се върни отново в играта, когато си готов. Този начин на мислене, при който нищо не е на всяка цена, ще повиши шансовете ти за успех и ще успееш да постигнеш целите си.

Запиши всичко

Когато запишеш целите си, има много по-голяма вероятност те да станат реалност. Когато определиш финансовите си цели за годината, разпиши ги – заедно със задачите към тях и ги постави на видно място в дома си или в портмонето си. Така няма да забравиш за тях, а вероятността да ги постигнеш нараства.

Намери някой, който да контролира спазването на целите ти

Друг отличен начин да се придържаш и да изпълниш финансовите си цели е да си намериш подкрепа. Това може да е партньор/партньорката ти, приятел или родител. С редовни „проверки“ от помощника ти, ще ти е по-лесно да не забравяш за целта си, а и ще имаш човек, на когото да се похвалиш, когато постигнеш финансовите си цели.

Ако имаш нужди и желания, които не могат да чакат до заплата, довери се на кредитна карта Бяла Карта. Бяла Карта е без годишна такса за обслужване на картата, без такса за издаване и без такса за теглене от банкомат. Това я прави перфектния избор за моментите, които не могат да бъдат отложени. Можеш да кандидатстваш за кредитна карта Бяла Карта дистанционно, а при одобрение, ще я получиш до посочен от теб адрес.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш