Кандидатствай Вход
5 неща, които не трябва да правиш по време на икономическа криза

5 неща, които не трябва да правиш по време на икономическа криза

В несигурните времена, провокирани от коронавирус пандемията, икономическият срив е пред нас. Финансовата криза лесно може да повлияе на състоянието на личните ти финанси. 

Въпреки това, има някои мерки, които можеш да предприемеш, за да защитиш финансовото си състояние по време на икономически срив.

За да ти помогнем в това начинание, в тази статия в блога на кредитна карта Бяла Карта ти даваме 5 съвета, с които да предпазиш парите и благосъстоянието си дори в несигурни икономически времена.

5 неща които не трябва да правиш по време на икономическа криза

Не приемай работата си за даденост

Още в началото на пандемията през март 2020 година много хора загубиха работата си. И макар в някои сектори нещата да изглеждат стабилизирани, в други – силно засегнати, загубите продължават. 

Това от своя страна е предпоставка за увеличение на безработицата, намалена средна покупателна способност на населението, което е предпоставка за по-ниски финансови резултати на останалите компании. 

По-ниските финансови резултати означават намален ресурс, а от там и необходимостта от работници.

По време на икономическа криза ничие работно място не е сигурно и трябва да работиш дори повече, за да подпомогнеш по-бързото възстановяване на компанията.

Изплати дълговете си с най-висока лихва

Важно е да изплатиш онези дългове, които имат най-висока лихва. Това ще ти освободи пари и ще избегнеш това да изпаднеш във финансови затруднения. 

При евентуална загуба на работа, можеш да изпаднеш в дълг, с който ще ти е трудно да се справиш във времето.

Можеш ли да използваш кредитната си карта, когато изплащаш дълговете с най-висока лихва?

Организирай кредитите си добре и използвай финансовите инструменти разумно. Ако си поставиш за цел да изплатиш кредита с най-висока лихва, опитай да минимизираш взимането на нови заеми

Докато кредитната ти карта не е най-подходящият инструмент за изплащане на други дългове, тя може да ти помогне по време на икономическа въртележка, за да избегнеш финансова криза. 

Вероятно се чудиш как. Пример за такава ситуация е евентуална загуба на работа. Докато си в процес на търсене на нова, което може да отнеме около месец, можеш да покриеш задълженията си по други кредити с картата, за да избегнеш просрочия.

Трябва да бъдеш внимателен обаче. В трудни моменти използвай картата си само при наистина спешна нужда и погаси задълженията по нея в срок. 

Така ще избегнеш лична финансова криза, начисляване на наказателни такси, ще можеш да запазиш добрата си кредитна история. 

Постарай се да повишиш доходите си

Най-сигурният начин да повишиш възможностите си успешно да преминеш през икономическа криза е да намериш вариант да повишиш приходите си.

В блога на Бяла Карта можеш да намериш много идеи и съвети как да изкараш допълнителни средства. Въпреки всичко, не забравяй, че трябва да не пренебрегваш работата си.

Погрижи се за фонда си за спешни случаи

Ако все още нямаш фонд за спешни случаи, време е да се погрижиш за това. Основното правило на ефективния фонд е да имаш заделени пари за неотложните разходи за период от 3 до 6 месеца. 

Ако това е непосилно за теб, постарай се да отделиш пари поне за 1 месец напред. 

Макар да е малко, това ще ти даде възможност да осмислиш евентуална критична ситуация, провокирана от икономически срив.

Продължи да спестяваш

Направи всичко възможно да продължиш да спестяваш дори и по време на рецесия. 

За да успееш да направиш това, не определяй спестяванията си като конкретна сума, а като процент от приходите ти. 

Ако взимаш 1000 лв. на месец и отделяш 10% за спестявания, ще спестяваш по 100 лв. месечно, но ако приходът ти падне до 500 лв. тези 10% ще са различна сума, но пак ще допринесеш към спестяванията си. 

Спазвайки това правило, винаги ще можеш да разчиташ на заделени средства винаги.

Диверсифицирай инвестициите

По време на икономическа криза, цените на стоковите борси падат драстично, цените на имотите също. Ако имаш заделени пари, извън 6 месечния ти фонд за спешни случаи, помисли да инвестираш. 

С правилно проучване на пазара, можеш да направиш успешни инвестиции, които да подобрят финансовата ти стабилност веднъж, когато икономиката започне да се събужда.

Независимо дали се притесняваш от икономическа криза, тези 5 съвета са важни за възможно най-доброто ти финансово състояние. 

Ако пък имаш нужда от допълнителни пари до заплата всеки месец, без да се притесняваш за неочаквани разходи, кандидатствай за кредитна карта Бяла Карта.

Бяла Карта е без такси за издаване, преиздаване и годишна такса за обслужване на картата, също така - няма такса при теглене от банкомати в България и целия Европейски съюз. Бяла Карта може да бъде твоят помощник във време на криза, но и при непредвидени ситуации.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш