Кандидатствай Вход
5 основни грешки, които правят начинаещите инвеститори

5 основни грешки, които правят начинаещите инвеститори

  • Бяла Карта
  • 19.08.2018
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1073

Инвестирането е една доста сериозна дейност, за постигането на успех в която се изискват комплекс от качества и умения. Особено трудна е ситуацията за младите и начинаещи инвеститори, все още нямащи необходимия опит, за да правят точни и реални преценки на процесите и тенденциите на пазара. За съжаление, докато съберат подобен опит, в много случаи дебютантите в сферата на инвестирането допускат значителни грешки, които им костват загуба на средства. В днешната статия от блога на Бяла Карта ще се опитаме да помогнем именно на младите инвеститори да си спестят проблеми и неприятности във финансов план. Ето някои от основните грешки, които се правят в сферата на инвестирането и начините за избягването им:

1. Липса на проучване – една от най-сериозните грешки, които можеш да допуснеш при реализиране на определена инвестиция, е да не извършиш предварително необходимите проучвания. Абсолютно задължително е да се потърси възможно най-подробна информация както за компанията или проекта, в които ще се инвестира, така и като цяло за процесите и тенденциите в съответната сфера или отрасъл. Само така може да се изгради реална представа за потенциалните приходи и възвръщаемостта на инвестицията. И следователно да се прецени дали инвестицията наистина си заслужава или по-скоро ще ти донесе финансови негативи.        

2. Липса на времеви хоризонт – когато инвестираш, трябва да си наясно какви цели искаш да постигнеш чрез съответните инвестиции и в какъв времеви хоризонт. Ще ти дадем конкретни примери, за да разбереш по-добре какво имаме предвид. Някои хора инвестират средства във високорискови (и съответно по-доходни) активи. Като целта им съвсем логично е реализиране на висока печалба, която да могат да използват за разширяване на портфолиото или постигане на други значителни цели в личен или професионален план. Други пък предпочитат да вложат парите си в инвестиции, които ще им осигурят бавно, но сигурно нарастване на средствата. Възможно е целта на такива инвеститори да е гарантиране на финансово спокойствие за наследниците им или пък финансиране образованието на последните. Така че ти трябва сам да прецениш кои цели са най-важни за теб и какъв е времевият хоризонт, в рамките на който би могъл да планираш реализирането им.

3. Липса на баланс между риска и възвръщаемостта – в предишната точка споменахме тези два аспекта на инвестирането, но сега ще поговорим за тях малко по-подробно. Истината е, че между риска и възвръщаемостта на една инвестиция има (или поне би трябвало да има) пряка връзка. Казано по друг начин, колкото по-голяма е потенциалната възвръщаемост на конкретната инвестиция, толкова по-висок е и поеманият риск от инвеститора. Споменатият принцип е почти задължителен в сферата на инвестирането. В този смисъл когато попаднеш на инвестиция, обещаваща ти невероятно голяма възвръщаемост, проучи внимателно и заобикалящите я рискове. Иначе можеш да останеш доста неприятно изненадан от резултата впоследствие.

4. Липса на диверсификация – диверсификацията е сред основните фактори за успеха на дадено портфолио от инвестиции. Какво на практика означава диверсификацията? Това е стратегия, при която се инвестира в различни и несвързани една с друга групи финансови инструменти с цел намаляване на риска за портфолиото като цяло. Много добър пример за посоченото е комбинирането на инвестиции в активи и други ценни книжа с такива в ценни метали (злато, сребро и т.н.). Пазарът на ценните метали е относително независим от фондовите борси и не се влияе по никакъв начин от процесите и тенденциите в тях. Което означава, че ако на фондовите борси настъпи срив, застрашена ще бъде само една част от портфолиото на конкретния инвеститор, а не цялото портфолио.

5. Подвеждане по ниските цени – в никакъв случай не се подвеждай по ниските цени на дадени акции, облигации или друг тип финансови инструменти. Ако цената на дадена акция например е сравнително ниска, това на практика не означава почти нищо в сферата на инвестирането. Помни, че основната цел на инвестирането е свързана с намирането на добавена стойност. С други думи, ти трябва да търсиш акции, чиято стойност ще се повиши във времето, за да можеш не само да си възвърнеш вложените в тях пари, но и да реализираш печалба. Такива е възможно да са както акциите с на пръв поглед ниска пазарна цена, така и тези с по-висока настояща стойност.

Ако се практикува по правилния начин, инвестирането като дейност определено може да гарантира финансова сигурност и благополучие. В случай, че притежаваш необходимите умения и качества за успех, но ти трябва допълнително финансиране за първоначалната инвестиция, твоята кредитна карта Бяла Карта е насреща да ти помогне. Тази кредитна карта ще ти предостави желаните средства точно тогава, когато имаш най-голяма нужда от тях. Избирайки кредитна Бяла Карта, ти правиш стъпка напред към осигуряването на по-добро бъдеще за теб и твоето семейство. 

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш