Кандидатствай Вход
5 съвета за пестене на пари преди да отидеш на почивка

5 съвета за пестене на пари преди да отидеш на почивка

  • Бяла Карта
  • 07.03.2018
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 2516

В края на сезона на зимните ваканции и пътешествията до снежни курорти, е време да ти напомним, че все още може да се възползваш от последните оферти за ски почивка, а също и как да се придържаш към бюджета си и да си спестиш пари.

И тъй като знаем, че в края на сезона е идеално време за пътуване отвъд граница, сме селектирали няколко трика, които ще са ти от полза, ако плануваш пътуване в идните седмици.

Това са 5 важни неща, които е добре да спазваш, преди да се отправиш на дългоочаквана ваканция.

1. Сдобий се с нужната валута и то – не на летището.

Преди да се отправиш към дестинацията си, не забравяй, че трябва да си набавиш парите, които са ти нужни. Не, не говорим за количеството банкноти за харчене по коледни базари, а за вида валута, използвана в съответната държава. Без значение каква е валутата, не прави грешката да обменяш парите си в последния момент – на летището. Бюрата за обмен на пари там са предвидени за онези туристи, изчакващи именно последната минута да се сдобият с парични средства. Точно затова, курсът, с който ще те таксуват съвсем няма да ти се стори изгоден. Затова, основно правило е да обмениш нужната сума пари отрано, при това на надеждно място. Добра идея е да проучиш в интернет всички опции за обмяна на валути и да избереш най-изгодната за теб.

2. Направи си застраховка за пътуване

Това е нещо, което много хора забравят или умишлено избягват. Истината е, че застраховката може да ти спести доста непредвидени разходи. В повечето случаи, ако не летиш до прекалено екзотична дестинация, застраховката съвсем няма да се отрази на бюджета ти. За сметка на това обаче, ще ти осигури спокойствие и сигурност, в случай, че изникнат инцидентни ситуации, в които трябва да платиш огромни суми пари за медицински услуги. Въпреки скептичните настроения срещу застраховките, полиците включват редица рискове, включително и отмяна на полет и резервация на хотел. В случай, че не си осигуриш застрахователна защита, подобни рискове ще ти костват плащане на огромни суми пари и съсипване на цялата ти ваканция.

3. Ако планираш да наемеш кола, то задължително я застраховай

Разбира се, при наемането на кола в чужда държава, автоматично трябва да се ангажираш и със застраховка. Главният проблем е, че тя е далеч по-скъпа, но така или иначе, трябва да я платиш, ако искаш да вземеш колата под наем. Трябва да знаеш, че това не е единствената ти опция, ако планираш да наемаш автомобил. Всъщност, можеш да сключиш застраховка в България, която да гарантира протекция на наетия автомобил в чужбина. Така, ако нещо се случи на колата, ще знаеш, че няма да се налага да плащаш големи парични суми, а ще трябва просто да се свържеш със застрахователя си.

4. Вземи кредитната си карта

Да пътуваш в чужбина и да тръгнеш единствено с пари в кеш, определено не е най-разумната идея. Все пак, винаги може да изникне непредвидена ситуация и да останеш неприятно изненадан. Ако нямаш кредитна карта, те съветваме да кандидатстваш за такава, защото това средство за разплащане е изключително удобно и ти дава неограничени възможности за пазаруване. Разбира се, дори и вече да имаш кредитна карта, ако тя не е международна, то няма да ти бъде от полза. Затова Бяла Карта е международна кредитна карта, която ти дава възможност да разполагаш с финансови средства навсякъде. Можеш свободно да резервираш хотели и полети, благодарение на твоята Бяла Карта, защото тя е създадена, за да е твоят незаменим помощник във всяка точка на света. 

Прочети повече: Как да станеа хакер-турист и да пътувам безплатно, при това напълно легално?

5. Проучи какви са условията на кредитната карта, която ползваш – дали може да плащаш с нея в чужбина и има ли такси

Както споменахме в горните редове, дори да разполагаш с кредитна карта, това не означава непременно, че можеш да се разплащаш с нея във всеки ресторант в чужбина. Редица кредитни карти не се приемат от някои търгови. Също така, ако в договора ти не е упоменато, че картата е международна, може би не можеш да я ползваш зад граница. Подобни детайли понякога не се изтъкват от кредиторите, но затова пък винаги можеш да прочетеш подробно споразумението си и да провериш, при какви условия стават разплащанията с картата.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш