Кандидатствай Вход
6 финансови обети, които двойките трябва да спазват, за да са щастливи

6 финансови обети, които двойките трябва да спазват, за да са щастливи

  • Бяла Карта
  • 16.07.2019
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 907

Обсъждането на бюджетите и целите на спестяванията може да не изглежда романтично, но това са важни разговори, които трябва да се провеждат редовно в семейството. „В богатство и в бедност” е фраза, включена в традиционните сватбени обети с причина; вие се надявате да изградите богатство и да подобрите начина си на живот и в същото време да избягвате финансови капани по пътя.

За да запазите стабилното си финансово бъдеще като двойка, обмислете приемането (или подновяването) на тези шест обета:

Ще направим спасяването и планирането на пенсионирането си общ приоритет.

Въпреки че сметките за пенсиониране са индивидуализирани по своя характер, важно е да има взаимно виждане за пенсиониране. Трябва да планирате целите си на спестяване като домакинство и да решавате кой е отговорен за наличните пенсионни сметки. Тези спестявания са предназначени за вашето бъдеще като двойка. И е добре да се консултирате заедно за това, как най-оптимално да процедирате.

Ще се споразумеем за споделени финансови цели и начините за постигането им.

Ключът тук е как ще работите заедно. Да вземем като пример изплащането на дълг. Дори и да не си правно задължен да изплащаш дълга на половинката си, не можеш да го игнорираш. Като домакинство, вашият план може да бъде намаляване на разходите или други начини за генериране на допълнителен приход. Задайте дългосрочна цел, за да имате стабилна мотивация да спестявате и не губете от фокуса си и другите си цели.

Понякога, ако един от съпрузите умее и обича да спестява, а другият обича да харчи безразборно, компромисът ще бъде от ключово значение. Тук може да помогне автоматизиране на спестяванията там, където е възможно. Целта на автоматизираното спестяване на средства е да не се изкушавате да харчите парите, които трябва да се заделят настрана.

Няма да пазим тайни за парите.

Открито споделяйте помежду си навиците си за харчене, приходите си и всеки дълг, който се налага да ползвате. Например, трябва да споделите с половинката си, дали все още изплащате голям дълг за студентски кредит, дали сте имали фалит или друг финансов крах в миналото си. Разбирането на финансовото положение и паричните навици на другия могат да ви помогнат да планирате по-добре като домакинство.

Ще уважаваме личното и общото.

Някои двойки сливат банкови сметки, докато други предпочитат да държат парите си отделно. Намерете система, която работи за вашата ситуация. Комбинирането на профилите може да улесни управлението на ежедневните финанси. Ако сте независими и имате система, която ви харесва, и решите да държите сметките отделно, тогава трябва да е ясно кой е отговорен за плащането на определени сметки. Някои двойки предпочитат комбинация: твоя, моя и наша сметка. Независимо от системата, която избирате, все още трябва да вземате решения на ниво домакинство и да имате общи цели.

Ние ще защитим нашето семейство финансово.

Винаги трябва да имате резервен план, включително:

  • Резерви за спешни случаи. Отделете достатъчно пари, за да покриете три до шест месеца разходи. Това ще ви помогне да се справите като двойка с финансови сътресения - като например голям неочакван разход или загуба на работа. Ако има основен доход за домакинството или доходът е по-малко предсказуем, може да искате да си гарантирате заделени средства за шестмесечни разходи.
  • Имате ли застраховка? Трябва да имате основно застрахователно покритие, като застраховка „Живот“, „Инвалидност“ и „Гражданска отговорност“ иили здравно осигуряване.
  • А предбрачен договор? Това нещо не е само за богатите и известните. Предбрачният договор може да бъде особено важен, ако някой има свой собствен бизнес, има значителни активи, които трябва да защити, или влиза във втори брак, а благосъстоянието на децата трябва да бъде гарантирано.
  • Имуществено планиране. Планирането на имоти не е само за богатите. Като начало се уверете с половинката си, че сте актуализирали обозначенията на бенефициентите във финансовите си сметки. Изгответе основни документи като завещание, пълномощни и директиви за здравеопазване.

Дискутираме и анализираме заедно финансовото си положение.

Единият съпруг например може да се погрижи за ежедневните финанси, а другият - за по-дългосрочните инвестиции. И двамата като двойка обаче трябва да се запознаят с базовите тактики за правилно управление на личните финанси. И да не спират да се обогатяват с актуална информация. Например - каква застраховка е най-подходяща, коя кредитна карта на пазара има най-релевантни и приложими предимства и много други детайли. А с кредитна карта Бяла Карта можеш да бъдеш модерен кредитополучател, благодарение на улесненията на небанков продукт, какъвто е кредитна карта Бяла Карта.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш