Кандидатствай Вход
6 грешки, които не трябва да правиш с парите си

6 грешки, които не трябва да правиш с парите си

  • Бяла Карта
  • 20.08.2020
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 685

Управлението на парите не е никак лесна и проста задача. Нейното ефективно изпълнение обаче е крайно необходимо, за да гарантираш стабилността и сигурността на своите лични финанси. В днешната статия от блога на Бяла Карта ще ти представим някои от най-често срещаните грешки, които потребителите допускат във връзка с парите си. Осъзнаването на тези грешки е първата стъпка по пътя към тяхното коригиране и предпазването от финансови проблеми и затруднения в бъдеще. Ето за кои точно грешки става въпрос:

Пренебрегване на нуждата от лични спестявания – за съжаление голяма част от по-младото поколение има навика да харчи разполагаемите за месеца пари до последната стотинка. Това е груба грешка, не даваща възможност за натрупване на спестявания. Именно спестяванията биха могли да са твоето спасение в случай на загуба на работа, болест или друго неблагоприятно събитие. Поради тази причина ти препоръчваме в края на всеки месец да заделяш известна сума в банков влог или на друго сигурно място. Дори и тази сума да е малка, ако си редовен по отношение на въпросната практика, с времето ще се сдобиеш с доста солиден спестовен фонд.

Закъсняване или пропускане на плащания – закъсняването или пропускането на плащания за дадени покупки, взети заеми или кредитни карти ще има негативни последствия за теб в няколко аспекта. От една страна ще ти бъдат начислени лихви, които в дългосрочен план на практика увеличават твоите разходи. А от друга, пропуските ще бъдат отбелязани в кредитния ти рейтинг, понижавайки доверието към теб от страна на сегашни и потенциални бъдещи финансови партньори. За да не допуснеш подобни последствия, се постарай да организираш личните си финанси по начин, позволяващ ти да покриваш навреме всички свои дългове и да си коректен към хората и институциите, с които имаш финансови взаимоотношения.

Закупуване на жилище, което не можеш да си позволиш – закупуването на ново жилище е огромна стъпка, към която трябва да се подходи с нужните внимание и прецизност. Най-важното е да правиш разлика между желаните от теб характеристики на въпросния дом и това, което реално би могъл да си позволиш. Колкото и да ти харесват дадена къща или апартамент, в никакъв случай не се спирай на тях, ако не са по твоя джоб. Въпросните къща или апартамент могат да бъдат загубени бързо в случай, че не успяваш да плащаш ипотечните вноски или пък вноските по кредита, който си взел за покупката. Много по-мъдра би била идеята да заложиш на жилище, удачно за финансовите ти възможности, и впоследствие да го обзаведеш по свой вкус и да го превърнеш в един наистина красив и уютен дом.

Пренебрегване изготвянето на месечни бюджети – пренебрегването на практиката за изготвяне на месечни бюджети е сериозна грешка, която е възможно да има значителни финансови последствия за теб. По своята същност месечният бюджет е инструмент, позволяващ ти да наблюдаваш и контролираш своите разходи и харчове за съответния период от време. Изготвянето на ясни и прецизни бюджети преди началото на всеки месец ще ти помогне да се предпазиш от неразумни покупки и плащания, и да си гарантираш стабилност и сигурност във финансов аспект.

Вземане на финансови решения на емоционална основа -  когато става въпрос за пари, воденето по моментни емоции или настроения никак не е добър вариант за теб. Това може да те доведе до финансови загуби, застрашаващи спокойствието, сигурността и комфорта в личния ти живот. Така че ако се чувстваш афектиран, депресиран, разочарован или си под влиянието на някаква друга силна емоция, избягвай да вземаш важни финансови решения. А в случай, че времето те притиска и все пак трябва да вземеш такива, консултирай се с близките си хора или пък със специализиран финансов консултант. 

Липса на мисъл за пенсионирането – колкото по-рано започнеш да се подготвяш за пенсионирането, толкова по-добре. Нужно е да си гарантираш, че когато вече няма да си толкова работоспособен, ще разполагаш с достатъчно средства или инструменти за осигуряване на такива. Сред конкретните стъпки, свързани с подготовката за пенсионирането, са заделяне на пари в спестовен фонд, инвестиране в портфолио, което е разумно изградено и добре диверсифицирано, и т.н.

Кредитна карта Бяла Карта е най-подходящата кредитна карта за гарантиране на твоята финансова сигурност и стабилност. Тази гъвкава и достъпна кредитна карта ще ти предостави необходимите финансови средства винаги, когато имаш нужда от тях, за да си стъпиш на краката. Защото кредитна карта Бяла Карта е твоята кредитна карта, която се съобразява само и единствено с твоите нужди, навици и желания!

Прочети още: Грешките, които правим с кредитните карти и как да ги избегнем

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш