Кандидатствай Вход
6 начина да намалиш разходите през зимата

6 начина да намалиш разходите през зимата

  • Бяла Карта
  • 15.01.2018
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 3270

Зимата е не само най-студеният и мрачен годишен сезон, но и може би най-трудният период за човека от финансова гледна точка. Основна причина за това е значителното увеличаване на разходите, свързани най-вече с отоплението и осветлението у дома. Разходи, които водят до повишаване на потребителските сметки за ток в края на месеца. Ако и ти си изправен пред подобен проблем, значи днешната статия от блога на Бяла Карта е точно за теб. В следващите редове ще ти дадем няколко полезни съвета, свързани с повишаването на енергийната ефективност на дома и трайното намаляване на разходите през зимните месеци от годината. И така, нека да започваме.

1. Затвори вратите към неизползваните помещения – в дома винаги има помещения, които никой не обитава в даден момент, като например стая за гости, килер, различни допълнителни помещения и т.н. Добре е през зимния период вратите към тези помещения да бъдат държани затворени през цялото време. По този начин ще се избегне загубата на топлина от стаите, в които тя наистина е нужна. Все пак няма никакъв смисъл да изразходваш електрическа енергия за затопляне на помещения, които не само не се използват, а дори и рядко се влиза в тях.  

2. Смени прозорците – образува ли се лед върху прозорците на дома ти през зимните месеци? И усещаш ли как хладен въздух непрекъснато влиза вътре в стаите от тези прозорци? Ако отговорите ти са положителни, значи може би е дошло времето да смениш съответните прозорци. Поставянето на енергийно ефективни прозорци, които да осигурят надеждна изолация на твоя дом, ще ти спести значителни разходи за електроенергия. В допълнение, то ще ти донесе редица ползи и през горещите летни дни, когато хладният въздух ще се запазва вътре в стаята. По принцип смяната на прозорци е доста сериозна дейност и вероятно не е особено подходящо да се извършва през зимата. Но задължително я планирай за началото на по-топлия период, за да можеш максимално да използваш преимуществата от нея през следващата година.

3. Използвай LED крушки – когато някоя от настоящите крушки в дома ти изгори, горещо ти препоръчваме да я замениш с LED такава. Макар цената на LED крушките да е по-висока, в дългосрочен план те ще ти спестят редица разходи. От една страна, животът на LED крушките в повечето случаи е 20 пъти по-дълъг от този на обикновените такива. Но това съвсем не е всичко. При своята работа LED крушките използват доста по-малко електрическа енергия. Което ги прави още една важна стъпка към трайно намаляване на месечните сметки за ток на едно домакинство. 

4. Вкарай в употреба щорите – наред с енергийно ефективните прозорци, за които говорихме по-нагоре в текста, щорите са друг полезен инструмент за повишаване на температурата вътре в дома. Използвай тяхното свойство за спускане и вдигане според моментните атмосферни условия и най-вече положението на слънцето. Какво точно имаме предвид? Ако слънцето осветява директно твоя прозорец, то в стаята ще влиза допълнително количество топлина отвън. В такъв случай съвсем спокойно можеш да вдигнеш щорите, за да се възползваш максимално от този ефект. От друга страна обаче, когато слънчевата светлина е далеч от прозореца, ще ти е нужна допълнителна преграда срещу зимния студ. Точно такава преграда са щорите, чието плътно спускане ще ти гарантира запазването на топлия въздух и нормалната температура в помещението. 

5. Готви у дома – когато приготвяш ядене в своята фурна, ти не просто нагряваш съответните хранителни продукти. Заедно с яденето се затопля и цялото помещение. Фурната определено не е перфектният изолатор на топлината. Най-малкото, при изваждането на готовото ястие част от тази топлина се разпръсква наоколо. Така че е доста добра идея да готвиш по-често през зимата. От една страна, ще консумираш по-здравословна домашно приготвена храна, а от друга – ще спомогнеш за поддържането на необходимото количество топлина в твоята кухня.

6. Не забравяй бутоните за изключване – това се отнася най-вече за хората, които са в офиса по цял ден и се прибират в своя дом доста късно следобяд (или направо вечерта). Няма абсолютно никакъв смисъл през тези часове отоплението да е включено. Подобна практика ще доведе само и единствено до излишен разход на електричество и значително повишаване на месечните сметки за ток. Използвай отоплението тогава, когато наистина ти е нужно и има реална практическа полза от него.

Както виждаш, немалко са начините за трайно редуциране на разходите през зимния период. Започвайки от по-рационално използване на отоплението и различните домакински уреди, и стигайки до инвестиции в енергийно ефективни прозорци, щори и LED крушки. А ако за част от тези инвестиции са ти необходими допълнителни средства, твоята кредитна карта Бяла Карта е насреща да ти помогне. Благодарение на тази гъвкава и достъпна кредитна карта ще получиш нужното финансиране точно тогава, когато ти трябва най-много. Избери кредитна Бяла Карта и направи зимата значително по-топла и приятна! 

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш