Кандидатствай Вход
6 начина да забележиш онлайн измама при пазаруване

6 начина да забележиш онлайн измама при пазаруване

Милиони хора всяка година стават жертва на онлайн измама. Тенденциите обаче не показват спад в злоупотребите, а напротив. Все повече хора, дори не знаят какви са симптомите на измамите в интернет, което ги прави лесна плячка на хитрите измамници.

Както в нашата страна, така и в глобален мащаб, интернет потребителите се подлъгват по измамни сайтове, писма и „бисквитки“ – методите на престъпниците стават все по-умни и плашещи.

Според проучване, 93% от населението даже не знае как може да се осъществи една онлайн измама, което означава, че не знае и как да се предпази от нея.

Как обаче ти да се предпазиш от потенциална злоупотреба с личните ти данни?

1. Прекалено евтини сделки – ако някоя сделка или стока ти се струва прекалено евтина, то е добре да проучиш в детайли, дали е реална или не. Много е вероятно всъщност това да е измама. Все пак всички магазини правят намаления и точно по това се възползват измамниците – така че бъди винаги нащрек, когато видиш нещо, което е на твърде ниска цена.

2. Няма снимки на продукта, който се продава – ако видиш добра сделка в даден сайт, но няма никаква снимка въпросната стока, то дали тя въобще съществува? Възможно е да няма такава стока и ти няма как реално да разбереш, дали написаните думи отговарят на реалността. Затова, ако пазаруваш, избирай винаги такива продукти, които имат качени изображения от продавача.

3. Малко информация – ако в онлайн магазина има твърде малко информация за стоките, които се продават там, то това е съмнително. Имай предвид, че всеки продавач или бизнес, който иска да ти продаде нещо, иска ти да си сигурен, че стоката е точно това, което търсиш. Т.е. всеки търговец дава максимално информация за продукта си, с цел да бъде закупен много бързо от някой. Ако липсват данни, то това може да е измама.

4. Проверявай отзивите за даден търговец – това е много важна тактика. Винаги проверявай отзивите на клиентите за даден търговец. Ако няма такива – то това може да е измамен профил в сайта.

5. Няма информация за самия търговец – ако искаш да си купиш нещо от някой, за когото няма никаква информация под формата на реално име, контакти и адрес, то това е съмнително. По-добре е да се довериш на изпитани търговци.

6. Ако търговец иска от теб да се обадиш на даден телефон или да пратиш имейл до непознат контакт – тази практика е запазена за измамниците. Бъди сигурен, че подобни действия са в разрез със стандартите за интернет търговия в повечето сайтове. Така че преди за платиш стоката, запознай се добре с профила на продавача, с обратната връзка за него и разбира се – с информацията за продукта.

А, за да направиш плащането лесно и безпроблемно, Бяла Карта е перфектният ти помощник.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш