Кандидатствай Вход
6 навика на финансово стабилните хора, които да научиш и ти

6 навика на финансово стабилните хора, които да научиш и ти

  • Бяла Карта
  • 26.11.2020
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 702

Чудил ли си се как, макар със сходни приходи, някои хора се справят с финансите си с лекота, а други едва свързват двата края. За да си в добро финансово състояние, не е задължително да имаш голяма заплатата. Можеш да го постигнеш, ако имаш добри навици.

Можеш да имаш голяма заплата и липсата на дисциплина и лошите ти навици на харчене да те съботират и пак да изпитваш затрудния. И обратното – можеш да имаш добра финансова стабилност, ако управляваш парите си разумно.

В днешната статия в блога на кредитна карта Бяла Карта ти разказваме за 6-те навика на финансово стабилните хора, които можеш да изградиш и ти. Ето кои са те:

Проследяване на разходите

Проследяването на разходите е най-добрият навик, който можеш да изградиш, ако искаш да имаш добро финансово състояние. Няма как да управляваш парите си ефективно, ако не знаеш къде в действителност отиват те.
Проследяването на разходите е лесно с множеството дигитални портфейли и мобилни приложения. Ще ти бъде необходимо време да свикнеш да записваш всичко, но ще си струва.

Бюджетиране

Банално, но факт. Без да си направиш бюджет за месеца, трудно ще можеш да балансираш между приходите и разходите си. Ако все още не знаеш как да направиш бюджет, в блога на Бяла Карта ще намериш много статии, които ще ти помогнат да започнеш да бюджетираш.

Контрол на харченето

Когато бюджетираш и проследяваш разходите си, лесно можеш да си поставиш лимит на харченето. Финансово стабилните хора не харчат парите си безразборно, тъй като знаят, че те са спечелени с труда и времето им.

Постарай се и ти да си поставиш лимит. Харчи парите си основно за нужди, а не само за желания.

Импулсивното пазаруване

Само когато се научиш да харчиш за нужди, а не за желания, тогава ще можеш да изкорениш навикът да пазаруваш импулсивно. Импулсивните и необмислени покупки могат да изглеждат невинно отклонение от бюджета, но могат да ти създадат сериозни финансови проблеми.

Когато харчиш пари, които нямаш и няма да имаш скоро, ще навредиш на бюджетния си баланс и ще изпаднеш в дълг, които ще навредеи на кредитната ти история. Това от своя страна ще завърти колелото на финансовите проблеми. Ето защо, постарай се да спреш импулсивното пазаруване.

Има различни начини да то няколко различни начина да се справиш с това. Най-ефективният от тях е да приложиш правилото за 30-те дни. То гласи следното: изчакай 30 дни преди да направиш голяма покупка, ако след този период все още имаш нужда и смяташ, че можеш да си позволиш този разход, можеш да купуваш.

Придържат се към целите си

За да се придържаш към финансовите си цели, трябва да си дефинираш такива. Постарай се да не се стресираш поставяйки пред себе си изисквания и очаквания, които няма как да изпълниш.

За да можеш да се придържаш към целите си, те трябва да са измерими и реалистични. Ефективен начин да изградиш този навик е да си поставиш голяма цел, до която ще стигнеш с няколко по-малки. Така ще получаваш удоволетворение от добрата дисциплина и ще ти е по-лесно да постигнеш финансова стабилност във времето.

Харчат по-малко, отколкото печелят

Този навик не е изненадващ, но много малко хора успяват да го изградят. За да постигнеш добро финансово състояние и стабилност, трябва да харчиш парите си разумно и да не оставаш без никакви пари преди заплата.

Истината е, че колкото лесен и достъпен да е този наивк на финансово стабилните хора, той няма как да бъде приложен, ако не изградиш, изброените по-горе.

Колкото и логични да са тези навици, малко хора успяват да ги изградят и следват стриктно. Както виждаш, за да приложиш един е необходимо преди това да си изградил друг. Достигането до финансова стабилност е процес. Не се плаши и отказвай, ако нещата не се получават винаги.

Ако имаш нужда от пари и подкрепа, докато успееш да изградиш и подобриш финансовото си състояние, разчитай на кредитна карта Бяла Карта. Бяла Карта е без такса за издаване и преиздаване, без годишна такса за обслужване, без такса при теглене от банкомати в България. Най-хубавото е, че с кредитна карта Бяла Карта имаш индивидуален клиентски профил, в който ще можеш да следиш всяка своя трансакция и ще ти бъде по-лесно да започнеш да изграждаш добрите финансови навици.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш