Кандидатствай Вход
6 умни стъпки, които да предприемеш по време на икономическа криза

6 умни стъпки, които да предприемеш по време на икономическа криза

Във времена на несигурност е нормално да се чувстваш потиснат и притеснен за финансите си. Като добавим и неяснотата за края на извънредното положение и повторното отваряне на училищата и офисите, не е изненада, че много от нас се чувстват по този начин.

До всички семейства, които изпитват притеснения за парите и работата си в тези трудни времена – нищо не е предрешено! Има конкретни стъпки, които биха били изключително полезни по време на икономическа криза.

1. Свържи се с финансовата си съвест.

Със сигурност имаш някакви познания за конкретни финансови концепции. Дори и за най-големите многознайковци по темата за парите обаче, нашите емоции, егоцентризъм и стремеж към усещане за сигурност имат огромно отражение върху поведението ни в момента. И това важи в особена степен за емоционално заредени периоди като този, който изживяваме сега.

Какво значи да се „свържеш с финансовата си съвест“?

Изпитваш ли съжаление, че не си изградил фонд за спешни случай в последните месеци? Съжаляваш ли, че си поел рязък кариерен завой по-рано тази година? Чуваш ли гласовете в главата си, които доскоро ти повтаряха „няма смисъл да пестиш пари – винаги идва някоя криза и ги заличава“?

Време да се опиташ да забавиш мислите и емоциите си. Дори 5-минутна медитация, би могла да ти бъде от полза. Просто седни в удобна поза и брой вдишванията и издишванията си.

След като се успокоиш, опитай да помислиш за финансите си, без да има какъвто и да е елемент на осъждане. Разсъждавай спокойно – можеше ли да предвидиш тази криза, кои са най-дълбоките ти страхове, кои са най-ценните неща, които можеш да загубиш? Когато осмислиш, преживееш и кажеш на глас всичките си страхове и емоции, можеш много по-хладнокръвно да направиш следващите важни стъпки.

2. Провери фонда си за аварийни ситуации.

Аварийният фонд в теориите за лични финанси е някакъв запас от ликвидни активи, който да можеш да ползваш в случай на независещи от теб ситуации и заплахи.

Независимо дали имаш авариен фонд или не, сега е моментът да направиш някои разчети.

Ако имаш заделени пари за спешни случаи - на колко можеш да разчиташ? За какъв период от време биха ти стигнали при обичаен размер на месечните ти разходи? Добра практика е аварийният фонд да може да поеме издръжката ти за 3 до 6 месеца.

Ако нямаш авариен фонд, разбира се, няма как да върнеш времето назад. И все пак, това не значи, че трябва да очакваш събитията безучастно. Има опции и за теб, сега. Ако си сред късметлиите, чиято работа няма да бъде значително засегната от кризата, то сега е моментът да ревизираш сериозно разходите и да започнеш да пестиш – незабавно. Уви, много хора ще бъдат частично или изцяло засегнати като заетост. Правилният ти ход, ако останеш без работа, е да направиш анализ на всички социални мерки и възможности, от които можеш да се възползваш. Има ли някаква помощ за хората като теб? Можеш ли да се регистрираш за някакъв вид обезщетение? Можеш ли да разсрочиш плащания по някакви кредити или задължения? Възползвай се от всяка възможност.

3. Ревизирай бюджета си и отрежи всички разходи, които можеш.

Сега е по-важно от всякога да проследяваш всеки свой лев. Прегледай извлеченията и разходите си през последните 2 месеца. Анализирай ги. Трябва да вземеш важни решения – от какво можеш да се откажеш, за какъв период, колко ще спестиш. Определи си дневен бюджет и се старай да го спазваш. Пазарувай веднъж за няколко дни напред – по списък и с план. Спри абонаменти, които в настоящата ситуация не ползваш – карта за транспорт, за фитнес, за библиотека… Постарай се да пестиш ток, вода, отопление.

4. Бъди последователен и умен инвеститор.

За хората, които не са засегнати финансово от трудната ситуация и които имат заделен авариен фонд, е нормално да гледат на кризата като на възможност. Ето защо, 2 от най-често задаваните из форуми и социални мрежи въпроси са „Трябва ли да продам инвестициите си“ и „В какво да инвестирам сега?“.

Важно е да бъдеш добре информиран и да следиш случващото се. Възможно и напълно нормално е много акции да загубят голям процент от стойността си. Ако имаш такива и продажбата им сега би била загуба за теб, по-добре изчакай лошото време да отмине. Вероятно те ще възстановят стойността си. Търси информация – за компаниите и инструментите, в които си инвестирал. Ако очакваш те да изпитат сериозни затруднения, най-добре преструктурирай инвестиционния си портфейл.

5. Напиши пълен план за действие в извънредната ситуация.

Да, финансовите трудности са много неприятен ефект от кризата, но те съвсем не са цялата криза. Помислил ли си какво ще правиш, ако се разболееш – ти, или някой от близките ти? Разпиши пълен план за всеки сценарий и изход от една такава ситуация - застраховки, пълномощни, завещание… Да направиш подобен ясен план за действие е особено важно, ако имаш деца.

6. Подготви се за бъдещето.

Знаеш ли кое е хубавото в една такава трудна и кризисна ситуация? Че като всяко нещо, и тя ще има своя край. Ако си пресметнал хладнокръвно какви биха били всички евентуални сценарии и последици за теб през следващите месеци, значи е време да помислиш и за живота си след COVID-19.

Безспорно, животът на всеки от нас ще е много различен след края на извънредното положение. Може би много работодатели ще са намерили начин да въведат изцяло дистанционен труд. Може би за учениците ще се въведат много по-гъвкави форми на обучение. Може би начините ни на общуване ще се променят. Важно е сега да вземеш всички важни уроци и да разчертаеш няколко възможни сценария за живота си след кризата. Съветваме те да са поне 3 – оптимистичен, неутрален и песимистичен. Желаем ти да се сбъдне възможно най-добрият за теб.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш