Кандидатствай Вход
6 съвета как да планираш евтина лятна почивка

6 съвета как да планираш евтина лятна почивка

  • Бяла Карта
  • 12.07.2020
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1775

Пътуването без много средства може да бъде трудно, особено когато си със семейство и деца. Ключът към планирането на евтина лятна почивка е бюджетирането и съобразяването с няколко неща – от това да планираш пътуването си преди пика на цените, до резервиране на изгоден хотел. Ако и ти си оставил всичко за последния момент и макар да нямаш много средства искаш да отидеш на море или на планина, ето няколко съвета, които могат да ти помогнат да планираш евтина лятна почивка.

1. Планирай бюджет, които можеш да отделиш за лятната си почивка

Първо изчисли колко си готов да похарчиш за своята лятна почивка. В него трябва да включиш всички разходи – за храна, за настаняване, за излизане и т.н. Винаги, когато правиш бюджет, планирай допълнителна сума, тъй като не всички разходи са планирани и за някои от нещата може да се наложи да дадеш по-голяма сума. 

2. Приоритизирай разходите си

Реши какво е важно за теб и се стреми да не харчиш парите си за излишни екстри. Бюджетът ти за лятната почивка не е неограничен и трябва да извлечеш максимума от парите си. Ако предпочиташ да се храниш по ресторанти, спести от хотела си. Ако предпочиташ да се разхождаш и да си близо до плажа с изглед към морето, но не ти е проблем сам да приготвяш храната си, планирай повече пари за настаняването и по-малко за ресторанти, например. Намери своя баланс и определи какво е важно за теб, за да имаш страхотна лятна почивка без да се притесняваш за финансите си.

3. Планирай ваканцията си през по неактивните месеци

Планирай ваканцията си през юли или през септември. Август, обичайно е най-активния летен месец и освен, че цените ще са по-високи, ще има повече хора, което покрай COVID-19 е препоръчително да избягваш.

4. Потърси място за настаняване с безплатно анулиране на резервацията

В ситуацията с коронавируса е важно да се подсигуриш и когато плащаш нощувките си за своята лятна почивка, провери дали има възможност за безплатно анулиране на резервацията. Да, никой не би искал да промени плановете си в последния момент, но при несигурността в сегашната ситуация е по-добре да знаеш, че няма да загубиш парите си. Ако в сайта, в който търсиш не откриваш дали има възможност за безплатно анулиране на резервацията ти, свържи се с хотела си и попитай.

5. Потърси „last minute“ оферти или в сайтове за групово пазаруване

Макар тази година нищо да не е сигурно, т. нар. „last minute“ оферти или „оферти в последната минута“ могат да ти спестят много пари. Много хотели имат такива предложения за своите клиенти. Друг вариант да спестиш са сайтовете за групово пазаруване. Там често има предложения както за нощувки, така и за „all inclusive“ предложения. Уловката при някои от тях е, че тези оферти важат за работни дни. Разгледай ги и със сигурност ще намериш предложение, което отговаря на бюджета и изискванията ти. Ако попаднеш на отлична оферта, но в момента нямаш достатъчно средства, запази нощувките си със своята кредитна карта Бяла Карта. Така няма да изпуснеш добро предложение.

6. Следи разходите си

И не забравяй, важно е да следиш разходите си. Вече имаш бюджет, резервирал си нощувките си и имаш приятна компания за лятната си почивка. Истината обаче е, че лесно е да планираш евтина лятна почивка на хартия, но в действителност може да не спазваш собствените си правила.  

Умен ход е да следиш за какво харчиш парите си, вместо да се опитваш да се придържаш към дневния бюджет. Някои от дните може да похарчиш повече, а в други – почти нищо. В крайна сметка, добрият бюджет трябва да бъде гъвкав и балансиран.

Не забравяй, че ако имаш нужда от допълнителни средства за своята лятна почивка, кредитна карта Бяла Карта е до теб. Можеш да заявиш своята гъвкава и достъпна кредитна карта Бяла Карта дистанционно и при одобрение ще я получиш до посочен от теб адрес. По този начин няма да губиш времето си и ще можеш да приготвиш багажа си спокойно. Още едно предимство на Бяла Карта е това, че няма такси за издаване, преиздаване, без годишна такса е, както и няма такси при теглене на пари в брой от банкомати в България, при плащане на POS и online.

Прочети повече: Семейство или приятели - коя компания е по-подходяща за отдих и релаксация? 

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш