Кандидатствай Вход
7 начина да спестиш пари от сметката за ток

7 начина да спестиш пари от сметката за ток

Температурите навън падат, за сметка на това сметката за ток започва да расте. По-ниските температури през зимния сезон са предпоставка за по-висока консумация на електроенергия спрямо предишни месеци.

За да не натоварваш бюджета си излишно и да се вместиш в него, трябва да направиш някои малки промени в дома си и в начина, по който използваш електричеството, за да се подготвиш за зимния сезон и високите сметки.

В днешната статия в блога на кредитна карта Бяла Карта ти даваме 10 идеи, с които можеш да спестиш пари от сметката за ток.

Помисли за осветлението

Старите осветителни крушки с нажежаема жичка  консумират голямо количество електроенергия, което ще се отрази на сметката ти за ток. Подмени ги с енерергиийно ефективни крушки, за да спестиш пари.  Макар да са с по-висока цена, животът им е много по-дълъг от този на обикновените крушки, което ще ти спести пари в перспектива.

Направи допълнително усилие и загасяй лампите в стаята, когато излизаш. Помисли да сложиш димери за регулиране степента на осветеност. Това може да спести близо 50 лева от годишната ти сметка за ток.

Използвай съдомиялната

Да, съдомиялната машина използа електричество, но когато уредът е нови енергийно ефективен, ще спестиш повече енергия, пари, вода и време отколкото да миеш на ръка. Причината за това е умно създадената машина, която използва точно необходимото количество вода и електричество, за да измие съдовете.

Когато използваш съдомиялната, нагласяй „еко“ програма, която измива на по-ниска температура и за по-кратко време.

Зареждай съдомиялната си максимално. Така ще намалиш броя на използванията, което ще ти спести пари.

Използвай бойлера си умно

Бойлерите позволяват да настроиш температурата, до която искаш да бъде подгрята водата. Възползвай се от това. Намалянето на температурата на подгряване от 60 на 50 градуса, може да намали електроконсумацията с до 10%.

Ако бойлерът ти е много стар, помисли дали не е време да го подмениш. Остарелите уреди консумират много повече ток.

Модерните бойлери загряват водата бързо и поради тази причина не е нужно да бъдат работят непрестанно. Включи ги да работят 30-40 минути преди да влезнеш в банята и водата ще е достатъчно топла за един релаксиращ душ.

Използвай климатика си умно и ефективно

Един от най-икономичните методи за утопления през зимата са съвременните климатици с висок енергиен клас. Независимо от това, трябва да имаш няколко неща предвид, когато използваш климатик, за да не натоварваш бюджета си с излишни разходи за ток.

За да подготвиш климатика си за зимата, трябва да се увериш, че филтрите му са почистени добре. Замърсените и стари филтри са вредни за здравето и понижават енергийната му ефективност, което ще се отрази на сметката ти за ток.

Ако пък ти предстои да купуваш климатик, увери се, че мощността му и капацитета му отговаря на площта на помещението. 

Когато се отопляваш на климатик, избягвай да го изключваш. Вместо това, намали температурата, когато не си вкъщи или през нощта. Така ще избегнеш изстиването на стаята.

Пери дрехите си със студена вода

Пери дрехите си с хладка или студена вода. Така ще намалиш потреблението на електроенергия и ще намалиш сметката си за ток. Няма защо да се притесняваш, че дрехите ти няма да са изпрани добре, тъй като съвременните препарати за пране са силно концентрирани и изпират ефективно дори на ниска температура.

За да използваш пералнята си още по-ефективно, винаги я използвай на пълен капацитет. Внимавай да не превишаваш препоръчителните килограми дрехи, защото това също покачва разхода на ток.

Подмени старите уреди с енерфоефективни

Ако смяташ, че някои от уредите ти е прекалено стар и хаби много ток, помисли за неговата подмяна. Скоро предстои денят с най-големи намаления в годината – Черен петък, когато е удачен момент да подмениш стар уред с нов и то на изгодна цена.

Ако мислиш да купиш нов уред, заложи на възможно най-високия клас на енергийна ефективност, дори цената му да е малко по-висока. Тази инвестиция ще се възвърне бързо, а с времето ще ти спести пари от ток.

Провери уплътненията на прозорците и вратите

Парите ти може да излитат през прозореца - буквално. Или по-точно, през липсващото уплътнение на прозореца или вратата. Ако прозорците и вратите в дома ти не са добре изолирани, ще има голяма загуба на топлина.

Провери всички уплътнения и подмени тези, които можеш. Използвай възглавница за вратите и прозорците, за да спреш студения въздух да влиза, а топлия да излиза. 

Допълнителен съвет, който можем да ти дадем е да се възползваш от нощната тарифа, когато можеш. Това допълнително ще намали разходите за ток.

Най-добрият начин да спестиш пари от сметката си за ток е да правиш реални стъпки към по-енергийно ефективен дом. Ако пък имаш нужда от допълнителни средства за по-високите сметки през есента и зимата, кандидатствай за кредитна карта Бяла Карта. Гъвкава и достъпна, без такси за издаване, за годишно обслужване и без такса при теглене от банкомат – Бяла Карта ще бъде твоя верен партньор този сезон.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш