Кандидатствай Вход
7 навика на финансово успелите хора

7 навика на финансово успелите хора

  • Бяла Карта
  • 02.08.2017
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1252

Всички искаме да се наречен финансово успели хора, които са постигнали поне част от целите си в кариерата.

Това начинание обаче в повечето случаи, съвсем не е лесно осъществимо. Най-вече защото е нужно да балансираш между семейството, кариерата и редица други фактори, които влияят в малка или голяма степен на просперитета ти. Няма как обаче да не уточним, че колкото и трудности да срещаш по пътя на финансовия успех, има един първостепенен фактор, който не бива да пренебрегваш. Това е начинът, по който управляваш паричните си средства. Независимо, дали инвестираш свободните си пари в дадено начинание или ги спестяваш, за да си купиш мечтаната кола, то трябва да признаеш, че големите начинания започват с една малка крачка. Или с други думи – дори да не разполагаш със значителни заделени средства, дребните навици, благодарение на които разпределяш парите си, са от основна роля.

Именно тези навици, които смяташ за незначителни, всъщност ти дават невидим тласък в правилната посока.

Например да знаеш точно кредитния си рейтинг, да си наясно с движенията по сметката си и с размера на кредитния си баланс, е тактика, която ти помага да не прекаляваш с разходите. Напротив, благодарение на тези навици, да следиш паричните си потоци, ти имаш ясна представа за разходите, които можеш да си позволиш този месец, а също така и предназначението на приходите.

Разбира се, това е базисно знание, с което трябва да започнеш, но нека те запознаем и с всички навици, които имат финансово успелите хора:

1. Финансово успелите хора са тези, които поемат отговорността да познават в детайли финансите си – под детайли, наистина се има предвид „детайли”. Освен че, задължително трябва да си наясно с кредитния си профил, кредитното си минало и баланса по кредитната карта, то за да се доближиш до финансовия просперитет, е нужно и да си запознат с всички движения по всяка една банкова сметка, която имаш. Финансово успелите хора винаги са наясно с кредитния си рейтинг и знаят как точно да го повишат.

2. Придържай се към бюджета – да си планираш добре бюджета, да си запознат с най-важните разходи по периоди, е стъпка, която убезателно трябва да предприемеш. Всеки финансово независим потребител взема добре обмислени решения, базирани на предварителен разчет за месечните приходи и разходи. Дори да ти се струва пресилено, това е най-ефективният начин да не изпадаш в дългове, които не можеш да платиш. Това се отнася най-вече и за паричните средства по кредитната ти карта – добре организираният бюджет е инструмент за разумното управление на средствата по кредитната ти пластика. В противен случай, има голяма вероятност да изхарчиш сума, която не можеш да върнеш в срок, а именно това ще влоши необратимо кредитния ти рейтинг.

3. Добрият кредитен профил е приоритет – кредитният рейтинг не е нещо незначително за бъдещето на финансите ти, а напротив. Именно поддържането на добра кредитна история, а оттам и на добър рейтинг, играе решаваща роля за евентуалното ти одобрение за голям размер кредит, ипотека или лизинг.  Поради тази причина, всички успешни предприемачи поставят фокуса си именно върху добрите си отношение с кредитиращите институции. Без значение колко кредитни карти имаш и дали кредитният ти лимит е висок или не – плащай вноските си навреме. Ако осъзнаваш, че не можеш да спазваш дълго това правило, то по-добре анулирай тези кредити, които знаеш, че ще влошат рейтинга ти. Запомни, че в бъдеще, надеждността ти на кредитополучател ще бъде ключов индикатор за отпускането на допълнителни финансови средства от кредиторите.

4. Не прави изключение – този принцип е основополагащ за успелите предприемачи, които знаят, че веднъж направи ли се изключение за нещо, то това лесно и бързо ще се превърне в лош навик, от който е трудно да се отървеш.  Да не правиш изключения с финансовата си стабилност  най-вече означава, да не надвишаваш бюджета си, да не превишаваш кредитния си лимит и да не допускаш закъснението при плащане на вноска по кредит. Дори само веднъж да допуснеш подобно „незначително” действие, то може да се окаже пагубно за дългосрочните ти финанси.

5. Не бъди финансово зависим от друг човек – навярно знаеш, че да бъдеш финансово зависим, се превръща в лош навик, който в последствие ще ти попречи да развиеш собствен нюх към управлението на парите.

6. Финансово успелите хора си поставят крайна цел и работят, за да я постигнат – всъщност целта оправдава средствата, а когато целта ти е да се сдобиеш с нов дом, автомобил или мечтано пътешествие, означава, че си много по-мотивиран да спестяваш пари, да харчиш разумно и да си съставяш бюджет, отколкото, ако просто живееш за момента. Не забравяй, че дългосрочните цели са това, в което трябва да гледаш.

7. Когато светът се променя, променяй се и ти – това е начинът да се приспособиш към средата. И този навик важи в пълна сила и за бъдещето на парите ти. Защо? Защото паричният пазар търпи резки промени, които влияят на всеки един аспект от ежедневието ни – кредити, депозити, лихви, цени на имоти, пазар на труда. Не спирай да търсиш най-подходящия кредитен продукт за теб, да намираш най-изгодните сделки и да си в крак с последните технологии в онлайн разплащанията. Всички тези малки хитринки ще те превръщат постепенно в картодържател, умеещ да познава изкуството на парите.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш