Кандидатствай Вход
8 лесни стъпки за безопасно онлайн пазаруване

8 лесни стъпки за безопасно онлайн пазаруване

Използването на дебитни и кредитни карти спестява време и е изключително удобно. А конкретно онлайн пазаруването ти дава страхотната възможност да сравняваш цените на продукти и услуги и да направиш максимално изгодна покупка.

Редица правителства в много държави по света вече организираха инициативи за насърчаване на разплащанията с карти, включително и онлайн пазаруването. Целта на подобни инициативи е да ограничат „сивата” икономика.

Кредитните карти имат безброй предимства, когато стaва въпрос за пазаруване в онлайн магазин. Ако имаш обикновена кредина карта обаче, един от проблемите, с които ще се сблъскваш е таксата за теглене на пари в кеш от банкомат. 

При Бяла Карта, обаче такъв проблем не съществува, тъй като при нас, когато теглиш пари от банкомат в България, нямаш никаква такса. 

Разбира се, за да си напълно спокоен и уверен, докато пазаруваш онлайн, трябва да си наясно с всички заплахи, които дебнат при онлайн пазаруване и как да се предпазиш от тях.

Не можеш да си изгубиш портфейла или кредитната карта, когато правиш онлайн транзакция, но това съвсем не означава, че не можеш да бъдеш ограбен и измамен в същото време.

Появата на съмнителни сайтове, биксвитки и други приложения, всъщност могат да се окажат невидимата заплаха за твоите пари.

Измамниците в интернет пространството са измислили много начини, чрез които да замаскират кражбата и дори да те подведат да им дадеш данните си доброволно.

Ако и ти си привърженик като нас на онлайн пазаруването, то ние ти препоръчваме да спазваш няколко лесни стъпки за безопасно онлайн пазаруване:

Използвай сигурни уебсайтове с репутация

Популярните брандове и най-известните сайтове за пазаруване винаги гарантират вашата безопасност в онлайн пространството.

Използвай кредитни карти вместо дебитни

Основно правило е, че кредитните карти, в сравнение с дебитните, осигуряват на потребителя допълнителна защита срещу онлайн измамите.

За разлика от дебитните карти, при кредитните, ако информацията ти е открадната и използвана от някой друг, не е нужно да заплащаш цялата дължима сума, тъй като кредитните карти имат механизми за защита.

Бяла Карта ти предоставя и страхотната възможност за всяка направена трансакция да получаваш безплатен SMS, който те уведомява и за предстоящите вноски. Това е едно от допълнителните улеснения, които Бяла Карта ти предлага, за да пазаруваш онлайн  безопасно и без притеснения.

Проверявай дали е заключен сайтът

Запомни едно просто правило: Никога не пазарувай с кредитната си карта от сайт, чийто адрес започва с HTTP:// , а не с HTTPS://. Ако адресът на сайта започва с HTTP://, това означава, че не е защитен срещу интернет измамници.

Друг начин, по който можеш да разбереш, че сайтът е защитен, е наличието на малко заключено катинарче в началото на адреса на страницата.

Създавай паролите си силни

Едно от главните условия за безопасно онлайн пазаруване е наличието на силна и трудна парола. Създай силна парола, която включва различни знаци, цифри и тип букви.

Не използвай стандартни и лесни думи, нито рождени дати за парола на кредитната си карта.

За щастие, твоята Бяла Карта е снабдена със система за двойно потвърждение на плащанията в интернет.

След като добавиш желаните си покупки в количката на електронния магазин и пристъпиш към плащане, ще бъдеш пренасочен към страница за потвърждаване на плащането.

Можеш да избереш дали да потвърдиш трансакцията с SMS и ePIN, или директно с твоето мобилно приложение Бяла Карта.

Във втория случай, ще трябва да направиш потвърждението с данните си за вход в приложението. Посети своя апп, избери трансакцията, която искаш а потвърдиш и кликни върху нея.

Въведи своя код за вход в приложението или потвърди с биометрия (ако така си настроил приложението си). Готово! Вече никой не може да ти отнеме удоволствието от пазаруването онлайн.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш