Кандидатствай Вход
8 лесни стъпки за безопасно онлайн пазаруване

8 лесни стъпки за безопасно онлайн пазаруване

Използването на дебитни и кредитни карти спестява време и е изключително удобно. А, конкретно онлайн пазаруването ти дава страхотната възможност да сравняваш цените на продукти и услуги и да направиш максимално изгодна покупка.

Редица правителства в много държави по света вече организираха инициативи за насърчаване на разплащанията с карти, включително и онлайн пазаруването. Целта на подобни инициативи е да ограничат „сивата” икономика.

Кредитните карти имат безброй предимства, когато стaва въпрос за онлайн пазаруване. Ако имаш обикновена кредина карта обаче, един от проблемите, с които ще се сблъскваш е таксата за теглене на пари в кеш от банкомат. При Бяла Карта, обаче такъв проблем не съществува, тъй като при нас, когато теглиш пари от банкомат, нямаш никаква такса. Трябва да знаеш, че също така Бяла Карта насърчава онлайн пазаруването, като ти предоставя невероятни отстъпки от десетки партньори.

Разбира се, за да си напълно спокоен и уверен, докато пазаруваш онлайн, трябва да си наясно с всички заплахи, които дебнат при онлайн пазаруването и как да се предпазиш от тях.

Не можеш да си изгубиш портфейла или кредитната карта, когато правиш онлайн транзакция, но това съвсем не означава, че не можеш да бъдеш ограбен в същото време. Появата на съмнителни сайтове, биксвитки и други приложения, всъщност могат да се окажат невидимата заплаха за твоите пари. Измамниците в интернет пространството са измислили много начини, чрез които да замаскират кражбата и дори да те подведат да им дадеш данните си доброволно.

Ако и ти си привърженик като нас на онлайн пазаруването, то ние ти препоръчваме да спазваш няколко правила, за да намалиш риска от интернет кражба:

1. Използвай сигурни уебсайтове с репутация

Популярните брандове и най-известните сайтове за пазаруване винаги гарантират вашата безопасност в онлайн пространството.

2. Използвай кредитни карти вместо дебитни

Основно правило е, че кредитните карти, в сравнение с дебитните, осигуряват на потребителя допълнителна защита срещу онлайн измамите. За разлика от дебитните карти, при кредитните, ако информацията ти е открадната и използвана от някой друг, не е нужно да заплащаш цялата дължима сума, тъй като кредитните карти имат механизми за защита.

Бяла Карта ти предоставя и страхотната възможност за всяка направена трансакция да получаваш безплатен SMS, който ще те уведомява и за предстоящите вноски. Това е едно от допълнителните улеснения, които Бяла Карта ти предлага, за да пазаруваш онлайн без притеснения.

3. Проверявай, дали е заключен сайтът

Запомни едно просто правило: Никога не пазарувай с кредитната си карта от сайт, чийто адрес започва с HTTP:// , а не с HTTPS://. Ако адресът на сайта започва с HTTP://, това означава, че не е защитен срещу интернет измамници.

Друг начин, по който можеш да разбереш, че сайтът е защитен, е наличието на малко заключено катинарче в началото на адреса на страницата.

4. Създавай паролите си силни

Едно от главните условия за безопасно онлайн пазаруване е наличието на силна и трудноразгадаема парола. Създай силна парола, която включва различни знаци, цифри и тип букви.

Не използвай стандартни и лесни думи, нито рождени дати за парола на кредитната си карта.

За щастие, твоята Бяла Карта е снабдена със система за двойно потвърждение на плащанията в интернет. След като добавиш желаните си покупки в количката на електронния магазин и пристъпиш към плащане, ще бъдеш пренасочен към страница за потвърждаване на плащането. Можеш да избереш дали да потвърдиш трансакцията с SMS и ePIN, или директно с твоето мобилно приложение Бяла Карта. Във втория случай, ще трябва да направиш потвърждението с данните си за вход в приложението. Посети своя апп, избери трансакцията, която искаш а потвърдиш и кликни върху нея. Въведи своя код за вход в приложението или потвърди с биометрия (ако така си настроил приложението си). Готово! Вече никой не може да ти отнеме удоволствието от пазаруването онлайн!

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш