Кандидатствай Вход
9 финансови урока, които всеки трябва да знае

9 финансови урока, които всеки трябва да знае

Навигацията в света на личните финанси може да бъде огромна трудност, дори и за възрастен, който има доста опит. С някои умни съвети за планиране, добра стратегия и разбиране на основите, трябва да можеш да развиеш уменията си за управление на парите, от които се нуждаеш, за да контролираш финансите си. Ето някои основни истини за личните финанси, на които всеки трябва да се научи.

1. Задай цели
Ако нямаш определена цел, за да работиш за нея, може да се окаже трудно да се намери мотивацията. Независимо дали става дума за къща или за нов автомобил, внимателно определяй тези цели и разбери колко ще трябва да спестиш, за да можеш да се доближиш до постигането им.

2. Започни възможно най-скоро
Колкото по-скоро започнеш да пестиш за пенсиониране, толкова повече време парите ти ще растат и ще можеш да се възползваш от сложния лихвен процент. Времето наистина е мощно средство за твоите инвестиции, така че чакането само няколко години, за да започнеш спестяване, може значително да намали размера на заделените средства.

3. Харчи по-малко, отколкото печелиш
Това е невероятно трудно в този свят, задвижван от потребителското консумиране, но все пак – добра стратегия е да спестиш поне 15% от доходите си. Ако смяташ, че е трудно да започнеш подобно начинание, опитай да плащаш неща като дрехи и хранителни стоки с пари в брой, вместо с дебитна карта. Изтеглянето на фиксирана сума всеки месец ти помага да осъзнаваш по-добре изразходваните парични средства. От друга страна, ако използваш кредитна Бяла Карта, ще имаш възможност да теглиш пари в кеш от банкомат в страната и да се разплащаш с тях. Като за това удобство няма да плащаш никаква допълнителна такса освен лихвата по изтеглените средства.

4. Създай бюджет
Бюджетите играят важна роля при изплащането на дълга и контролирането на разходите ти в съответствие с твоите цели. Ако имаш определен бюджет или си задал дневен лимит на разходите, ще можеш да коригираш и да компенсираш всякакви пропуски в друг ден. Важното е да имаш съставен план и да го спазваш.

5. Сложи спестяванията си на автопилот
Твоите спестовни вноски автоматично могат да се приспадат от твоята заплата с директно депозиране. По този начин няма да се налага да мислиш всеки месец за това каква сума пари можеш и трябва да спестиш, а вече ще си ги спестил, без дори да се замисляш за това. Лесно е и е ефективно.

6. Не пренебрегвай кредитните средства за разплащане
Кредитната карта е сигурен начин да създадеш кредитна история и да подобриш кредитния си рейтинг. Не пропускай тази възможност, само защото нямаш пълни познания за финансовия свят и кредитните продукти. Добра идея е да прочетеш полезните четива за личните финанси и да се запознаеш подробно с банковите термини и начина на функциониране на финансите. След това ще можеш спокойно да предприемеш крачка към изграждането на финансовата си стабилност. Една от първите стъпки, които ще ти се наложи да предприемеш, е разумното използване на средствата по кредитни карти. Бяла Карта е перфектната възможност да се научиш да управляваш добре средствата си, дори ако нямаш богат опит с кредитните средства. Можеш да кандидатстваш за Бяла Карта онлайн или по телефона – напълно безплатно. А добрата новина е, че дори да нямаш кредитна история, можеш да получиш одобрение. Така, дистанционно ще се сдобиеш с ново средство за разплащане, което ти позволява да бъдеш част от модерния финансов свят, планиращ добре бъдещето си.

7. Не разхищавай средства за неща, които не са ти спешни
Опитай се да мислиш за това, от което наистина имаш нужда за твоя дом, за да имаш свободата да похарчиш средствата си за други, по-спешни нужди.

8. Защити финансовото си здраве
Животозастраховането и другите видове протекции са ключът към гарантиране, че твоето задължение към близките ти е изпълнено, дори и при неблагоприятни последствия за теб. Започни да планираш животозастраховане, колкото е възможно по-скоро, ако вече не го имаш. 

9. Не позволявай на финансовия свят да те уплаши
Паричният гуру Дейв Рамзи отбелязва, че "80% от личните финанси е поведение", а не образование. Противно на общоприетото убеждение, не е нужно да бъдеш финансов експерт на фондовия пазар, за да започнеш да изграждаш портфолиото си и да се подготвяш за бъдещето. Всичко, което наистина трябва да направиш, е да работиш върху изграждането на солиден план, с който ще се ангажираш и ще се придържаш през годините.
 

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш