Кандидатствай Вход
Банковите такси – невидима заплаха!

Банковите такси – невидима заплаха!

Днес почти няма човек, който да не притежава банкова сметка, а повечето хора използват по няколко услуги в една или в няколко банки. Без значение дали имаш разплащателна сметка с дебитна карта, спестовна сметка, кредитна карта или потребителски кредит, неминуемо заплащаш на банката различни такси. Често това са един или два лева, на които не обръщаш внимание, но има и случаи, в които си принуден да платиш по-големи суми. Важно е да се пазиш от скрити такси, които автоматично се приспадат от банковата ти сметка, без значение дали знаеш за това или не.

По принцип е нормално банката да получава заплащане за извършените услуги. Тя обаче е длъжна да информира потребителя за всяка начислена такса. За жалост, банките у нас често не изпълняват добросъветно това си задължeние. Едни от най-честите случаи, в които потребителите заплащат скрити такси, са тегленето от банкомат, пазаруването в чужбина, предоставянето на писмени справки за активността по сметката, овърдрафт.

Не бива да забравяме и таксите за поддръжка на сметка. Но ако си се информирал добре предварително, ще можеш да избегнеш скритите такси и да надхитриш банката. Много е важно да можеш да се запознаеш подробно онлайн с условията за всяка финансова услуга, както е при Бяла Kарта, и да получиш отговор за всички въпроси, които са ти неясни. Бяла Карта се издава от небанкова финансова институция и спестява на потребителите голяма част от таксите, които банките удържат – например за издаване, за обслужване и за теглене от банкомат.

За да не бъдеш ощетен, трябва още при избора на всяка финансова услуга да се информираш добре и да прецениш как ще плащаш най-малко. При разкриване на сметка обърни внимание както на таксата за годишно или месечно обслужване, така и на цените за транзакциите, които ще правиш най-често.

В случай че имаш сметки, които не използваш, е най-добре да ги закриеш веднага. Това, че не използваш сметката, не значи, че не плащаш на банката за нейната поддръжка. Една забравена сметка с дебитна карта за няколко години може да ви струва над 50 лв. Банката може да ти начисли и лихва за неплатените пари за обслужване!

Голямо удобство е да използваш възможностите на онлайн банкирането. С него можеш лесно да следиш всички транзакции и таксите за тях. С онлайн банкирането няма да се налага да плащаш за издаване на справки на хартия в банката, което в XXI век е напълно ненужно. Освен това, цените на някои услуги (например паричен превод) могат да бъдат по-ниски онлайн. Изключително удобна услуга е изпращането на SMS за всяка транзакция или за предстоящи вноски по кредитна карта.Тази услуга се предоставя безплатно при Бяла Kарта, но в повечето банки за нея се удържа такса. Възможно е да има и скрита такса и за използване на онлайн банкиране, така че трябва да бъдеш нащрек.

Тегленето от банкомат е друга услуга, при която трябва да внимаваш. Препоръчително е винаги да използваш банкомата на банката, в която е съответната сметка, в противен случай всеки път, когато теглиш пари, ще заплащаш и такса за превеждането им. Въпросната такса може да се натрупа в по-голяма сума, която „подаряваш“ на банката. При тегленето от банкомат на банка, в която е сметката ти, не заплащаш такса при всяко теглене, но това съвсем не означава, че ти излиза безплатно. Банката те таксува всеки месец с дадена сума за „привилегията“ да теглиш пари от банкомата ѝ.

Бъди внимателен за тегления или плащания в чужбина. Запознай се предварително какви са таксите, както и какъв е курсът, по който парите ти се обменят в местната валута. Имай предвид, че само с Бяла Kарта, можеш да използваш изгодните ни условия за транзакции в чужбина.

При разкриването на сметка провери дали ще можеш да използваш овърдрафт. Това е възможност да похарчиш повече пари, отколкото имаш в разплащателната си сметка. Разбира се, след това връщаш сумата на банката с лихва. Често лихвата е доста висока. Ако планираш по-често да използваш повече средства от наличните в сметката си, е по-добре да се насочиш към кредитна карта. Потребителите на Бяла Kарта получават редица бонуси и достъп до специален онлайн магазин с големи намаления.

Какъв извод може да си направиш от цялата тази информация, която ти осигурихме?

Кредитните карти, които банките издават могат да съдържат много невидими такси и условия, с които ти не си наясно. Таксите, които съпровождат всеки банков кредит са неизменна част от договора ти с банката, по простата причина, че именно тези „дребни“ такси представляват един от основните приходи за всяка една банка.

Кредитна Бяла Карта представлява един съвършено различен продукт, който не се издава от банка и поради това, не притежава характеристиките на банковите кредитни карти.

Ето защо ние искаме да сме сигурни, че разбираш напълно нашите предимства, прозрачни условия и достъпност пред обикновените кредитни карти. Изгодите, които Бяла Карта ти дава нямат аналог в България и са създадени специално за теб, за да разполагаш с парите, от които имаш нужда, точно в момента, в който имаш нужда.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш