Кандидатствай Вход
Банковите такси продължават да се увеличават драстично. Как да пестиш от такси?

Банковите такси продължават да се увеличават драстично. Как да пестиш от такси?

Банковите такси на гише продължават да поскъпват, сочи доклад на БНБ, която е длъжна да води и всяка година да публикува данни за средния размер на таксите, начислявани от банките.

Последният такъв доклад на БНБ е публикуван на 26.02.2021г. и анализира размера на разходите по разплащателни сметки през последните 12 месеца.

От него се вижда, че операции като откриване и обслужване на сметка на гише и теглене от банкомат, чувствително са поскъпнали. Средно 2,55 лева вече са нужни за откриване на разплащателна сметка, а ако към сметката има издадена дебитна карта, таксата за откриване е средно 1.52лв.

При повечето големи банки, ако клиентът тегли пари от „чужд“ банкомат, услугата струва между 1,20 и 1,55 лв. За теглене от АТМ на банката, таксата е средно 0,30 лв. Да теглиш парите си на каса е дори още по-скъпо, 3-4 лева за суми до 1000 лева и 0.5-0.6% при суми над 1000 лева.

Освен прякото поскъпване, има и косвено такова - чрез намаляването на сумите за теглене без такса. Преди две години максималната сума, която се теглеше без такса, беше 4160 лева, а сега е 3552 лева. 

Таксата за теглене над тези прагове е нараснала почти двойно в сравнение с 2019 г. - от 0,27% от сумата, но не по-малко от 2,80 лв. до 0,41 %, но минимум 3,50 лв.

Поскъпването при повечето услуги е средно с 10%, а при някои достига дори 40-50%.

Докладът на БНБ обхваща изминалите 12 месеца, но наше проучване показва, че предстои ново драстично поскъпване на банковите такси.

Разгледахме тарифите на 5-те най-големи банки у нас.

Сочената за най-голяма банка, предвижда нови цени за услугите си за физически лица от 5 април. Таксата за откриване на разплащателна сметка без карта към нея ще скочи двойно – от 4 лева сега - на 8 лева. 

Най-сериозен скок се очаква при таксата за откриване на спестовни сметки. Откриването на стандартна спестовна сметка досега е струвала на клиентите на банката 2.50 лв, а от 05.04 ще им коства 8 лева.

Откриването на срочен депозит досега е било безплатно, а след 5 април ще струва 20 лева… Банковите преводи в офис ще поскъпнат от 2 на 5 лева.

В останалите най-големи банки, засега не са публикувани предстоящи промени в цените на услугите им. Изключение прави втората по големина според статистиките, която предвижда промени в условията към бизнес клиенти от 01 април. 

Ако трябва да представим обобщено условията към момента за физически лица, то откриване на разплащателна сметка струва между 2 лева и 5 лева, а месечното й обслужване – между 2.50 и 3 лева.

Да, банковите такси продължават да се увеличават драстично. Как да пестиш от такси - разказваме сега.

Как да спестим от банкови такси?

Както ясно се вижда, тенденцията е банковите такси да продължават да растат и за замръзналите ни семейни бюджети това може да се окаже голямо бреме. Има обаче начини да се пести от такси.

Потърси подходящ „пакет“ от услуги

За да се спести, е най-добре да се анализира потреблението на банкови услуги. Направи списък на услугите, които реално ползваш. 

Колко банкови превода правиш месечно? Колко пъти теглиш пари в брой и на какъв банкомат? Къде и как плащаш битовите си сметки?

Всички банки имат пакетни оферти с месечен абонамент, чрез които се предоставя безплатен достъп до основни услуги. 

Така, ако в пакета ти са включени безплатен превод на пари и теглене без такса на банкомат на банката, може да се окаже по-изгодно да заплащаш няколко стотинки повече за самия пакет, но да пестиш десетки левове от такси.

Премини към дигитално банкиране

Всъщност, от анализа на БНБ става ясно, че поскъпват основно банковите услуги, предоставяни в офис.

Дигиталните услуги остават на същите цени, а много от тях дори са безплатни. Вместо да плащаш битовите си сметки в офис на посредник, можеш да си спестиш такси и да ги плащаш през онлайн банкиране.

Обикновено това е безплатно и дори може да ти донесе по-благоприятни условия по кредити.

Потърси алтернативи

Вариант за избягване на таксите е и използването на други алтернативни канали за преводи или плащания. Така например, Бяла Карта няма такси за издаване, обслужване на картата и за теглене на банкомат.

Използвай своята Бяла Карта в ежедневието си и спести десетки левове от различни такси. Освен това, натрупаните задължения по Бяла Карта могат да се заплащат с друга карта, изцяло онлайн.

Така ще спестиш, време, пари и нерви, а в джоба ти ще има верен приятел, на когото да разчиташ във всяка ситуация.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш