Кандидатствай Вход
Работиш без трудов договор? Виж ключа към финансовата стабилност

Работиш без трудов договор? Виж ключа към финансовата стабилност

Първото перо, което много работодатели изключиха в началото на пандемията, бяха хората, които работят на проект. В онзи момент, голяма част от самоосигуряващите се хора изпитаха опасения за възможностите да покриват финансовите си нужди. Ако се самоосигуряваш или работиш без постоянен трудов договор, вероятно последната година и половина не е била особено лесна за финансовото ти състояние.

И макар на всеки да е ясно, че самоосигуряването крие своите финансови рискове, малко са хората със свободна професия, които очакваха подобна трудност да застане на пътя им. За разлика от хората, които работят на постоянен трудов договор, самоосигуряващите се не получават фиксиран месечен приход и разчитат на заплащане на проект. Те са изцяло отговорни за финансовата стабилност на бизнеса си по време на криза.

Вероятно вече знаеш, че ако не работиш на постоянен трудов договор и се самоосигуряваш, трябва да се подготвиш финансово. Какво обаче значи това и как можеш да си гарантираш, че ще имаш възможност да посрещнеш финансовите си нужди?

В днешната статия в блога на кредитна карта ти даваме няколко основни стъпки, които ще ти помогнат да имаш по-голяма стабилност в бъдеще. Ето кои елементи от подготовката не трябва да пропускаш.

Бюджетирай - дори без постоянен фиксиран доход.

Работата на свободна практика често е свързана с липсата на постоянни доходи. Това от своя страна, може да повлияе на начина ти на живот. Има обаче, поне няколко неща, за които трябва да мислиш – наем, транспорт, храна, битови сметки и други. Това са фиксирани разходи и е минимумът, с който трябва да разполагаш всеки месец.

За да не изпаднеш в сложна и трудна финансова ситуация, е изключително важно да бюджетираш. Започни да изготвяш месечния си бюджет като разпишеш всичките си фиксирани разходи. Това е отправната точка, до която трябва да се стремиш.

Веднъж, когато имаш съставен минимален бюджет, започни да създаваш фонд за спешни случаи.

Фондът за спешни случаи е защитата ти в непланирани и трудни ситуации. За хората, които работят на постоянен трудов договор е достатъчно да спестят пари за период от три до шест месеца. Имайки предвид по-големият риск и несигурност за самоосигуряващите се лица, добра идея е да имаш спестени пари за по-дълъг период. 

При извънредна ситуация, фондът за спешни случаи ще поеме временния финансов шок и ще ти помогне да преодолееш трудностите.

Друг изключително важен елемент, който ще ти помогне да постигнеш финансова стабилност във времето е да си подсигуриш постоянни доходи.

Фрийлансърите и хората, които не работят на постоянен трудов договор трябва да оценяват проектите. Понякога може да се окаже, че трябва да се откажеш от високоплатен и краткосрочен проект и да вземеш дългосрочен и по-нископлатен ангажимент. Това може да не изглежда като добра сделка в началото, но ще ти гарантира постоянни приходи.

Друга опция са финансовите инструменти, с които можеш да си подсигуриш допълнителни пари до заплата при непредвидени ситуации. И докато можеш да разчиташ на потребителски кредити, когато имаш нужда от повече пари, за ежедневни разходи и непредвидени ситуации, изключително подходящи са кредитните карти.

Кредитна карта Бяла Карта дава шанс за одобрение дори и без трудов договор. Максималният кредитен лимит е 3000 лева и няма такса за издаване и годишна такса за обслужване на картата. С кредитна карта Бяла Карта можеш да разполагаш с пари винаги, когато имаш нужда и няма да се налага да плащаш такси при теглене на пари от банкомати в България и целия Европейски съюз, при плащане на ПОС терминал и онлайн.

Бяла Карта е картата, с която можеш да имаш одобрен кредит в джоба – за всеки случай.

И не забравяй, защити себе си и близките си.

За разлика от работниците и служителите във фирмите, когато работиш на свободна практика, нямаш болничен или платен годишен отпуск. COVID-19 показа колко е важно да имаш застраховка на работата си – при болест и временна неработоспособност. Направи здравна и застраховка живот на себе си и на близките ти.

И за финал, не се предоверявай. Никой не познава работата, ежедневието ти и нуждите ти, както теб. Ето защо, важно е да поемеш отговорност за доброто си финансово състояние.

Започни да планираш днес, за по-сигурно утре. Финансовото ти здраве е в твои ръце - погрижи се за него. 

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш