Кандидатствай Вход
Безкешовите разплащания – имат ли недостатъци?

Безкешовите разплащания – имат ли недостатъци?

С всеки изминал ден нашето общество се приближава все повече до времето, в което разплащанията в кеш ще са далечно минало.

Очаква се в краткосрочно бъдеще плащанията, където и да е, да се извършват само чрез смартфон или сканиране на ирис, а дори и чрез чип, имплантиран в кожата ни. Разбира се, това са само прогнози, но напълно постижими, като се вземе предвид скоростното развитие на технологиите. 

В наши дни повечето хора, които притежават дебитна или кредитна карта, са осъзнали незаменимите плюсове на плащанията с тях. Бързи, лесни, удобни, без да костват усилия – пластиките ни предоставят парични средства навсякъде, по всяко време.

Въпреки че все още не са усъвършенствани, вече се предлагат безжични, електронни и дигитални алтернативи на стандартните разплащания с банкноти. Visa PayWave, Mastercard PayPass, Samsung Pay, Alipay и Apple Pay са част от разработките на големите корпорации, които оформят високотехнологичното бъдеще.

Бизнесът също вече е ориентиран към улесняването на клиентите – в повечето заведения вече можеш да платиш с кредитна карта. Хотелите, супермаркетите и бензиностанциите също спадат към обектите, в които не е нужно да броиш банкноти, за да заплатиш.

Ползите от дигиталните разплащания са пределно ясни. Особено за държавната власт. За правителството вече е лесно да следи физическите и юридически лица, когато става въпрос за дължими данъци, тъй като технологиите вече изобличават всичко наяве. Докато кешовите разплащания могат да бъдат „невидими“, то дигиталната трансакция винаги оставя „отпечатък“.

От друга страна, потребителите също се възползват от предимствата на дебитните и кредитни карти. За всеки човек е по-лесно просто да подаде пластиката, за да извърши плащане, отколкото да се рови из порфейла си, да търси дребни например. Освен бързината, плащането по електронен път е известна гаранция за повече сигурност и безопасност на паричните ти средства. Дебитните карти ти дават възможност да следиш наличността им по различни начини, в това число и чрез справка на банкомат. Кредитна Бяла Карта, от своя страна, също предоставя добра опция за регулиране на финансите и стриктно следене на баланса. Благодарение на персоналния си акаунт, можеш винаги да виждаш направените трансакции, без значение в каква форма са били те. Безплатното SMS известяване също е едно от предимствата на кредитна Бяла Карта, с което ти спестяваме усилия и време. Подобен лукс няма как да имаш, използвайки само пари в брой, за сметка на това, вероятността да станеш жертва на кражба или просто да изгубиш някъде банкнотите, които носиш в себе си, е далеч по-голяма.

Тук трябва да се спомене и опасността от онлайн измами, които съвсем не са безобидни. Това, което има нужда да се направи, за да бъдат интернет разплащанията ни максимално безопасни, включва разработване на по-строга политика за следене и третиране на електронните престъпления. Истината е, че дигиталните престъпници са точно толкова опасни, колкото и тези във физическия свят. Много хора обаче имат нужда да бъдат запознати по-обстойно с измеренията на дигиталните измами и глобалните последствия, които те могат да имат за нашия свят. Разбира се, всяка заплаха може да бъде предовратена, ако всички ние бъдем по-внимателни в онлайн реалността, в която прекарваме толкова време.

И за да се върнем на предимствата на плащането с пластика - интересен факт е, че според някои проучвания, потребителите са по-склонни да пазаруват повече, когато плащат с карта. Когато плащането е в брой, то ние физически се разделяме с парите си, което пък ни дава подсъзнателен сигнал, да не харчим много. Или с други думи, картодържателят не е склонен да обмисля много покупките си, когато разполага с дебитната си карта. Ако това важи и за теб, а се стремиш да пазаруваш разумно, то най-добре е да ползваш Бяла Карта и за плащанията в кеш. Дали това е изгодно за теб? Отговорът е да. Защото с кредитна Бяла Карта можеш да теглиш пари от банкомат напълно безплатно, без да плащаш каквато и да е такса. Така не е нужно да търсиш постоянно ПОС терминали, за да си купиш нещо с пластиката си. Просто намери най-близкия банкомат и изтегли желаната сума пари, единственото, което ще дължиш е договорения процент лихва, без да те утежняваме допълнително с банкови такси. За разлика от повечето кредитни карти, Бяла Карта ти позволява свобода в разплащанията, без значение, дали предпочиташ модерните дигитални разплащания или традиционния кеш. Затова, ако все още нямаш Бяла Карта, сега е моментът да се обадиш на телефон 0700 20 140 или да я заявиш онлайн. Не забравяй, че кандидатстването и одобрението за Бяла Карта са напълно безплатни, а още по-хубавото е, че ще получиш кредитната карта директно до адрес – отново без да плащаш нищо.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш