Кандидатствай Вход
Безкешовите разплащания – имат ли недостатъци?

Безкешовите разплащания – имат ли недостатъци?

С всеки изминал ден нашето общество се приближава все повече до времето, в което разплащанията в кеш ще са далечно минало.

Очаква се в краткосрочно бъдеще плащанията да могат да се извършват само чрез смартфон или сканиране на ирис, а дори и чрез чип, имплантиран в кожата ни.

Разбира се, това са само прогнози, но напълно постижими, като се вземе предвид скоростното развитие на технологиите. 

В наши дни повечето хора, които притежават дебитна или кредитна карта, са осъзнали незаменимите плюсове на плащанията с тях. 

Бързи, лесни, удобни, без да костват усилия – пластиките ни предоставят парични средства навсякъде, по всяко време.

Въпреки, че все още не са усъвършенствани, вече се предлагат безжични, електронни и дигитални алтернативи на стандартните разплащания с банкноти. 

Visa PayWave, Mastercard PayPass, Samsung Pay, Alipay и Apple Pay са част от разработките на големите корпорации, които оформят високотехнологичното бъдеще.

Бизнесът и безкешовите плащания

Бизнесът също вече е ориентиран към улесняването на клиентите. В повечето заведения вече можеш да платиш безкешово с кредитна карта. 

Хотелите, супермаркетите и бензиностанциите също спадат към обектите, в които не е нужно да броиш банкноти и да плащаш в брой, за да извършиш плащане за съответната услуга или продукт.

Започват да се създават и търговски обекти, които разчитат основно на безкешови плащания. 

Казано иначе, просто влизаш, пазаруваш и излизаш, а на изхода всичко е маркирано и сумата е изтеглена от банката или финансовата институция, в която имаш сметка.

Ползите от дигиталните разплащания са пределно ясни. Особено за държавната власт. 

За правителството вече е лесно да следи физическите и юридически лица, когато става въпрос за дължими данъци, тъй като технологиите вече изобличават всичко наяве.

Докато кешовите разплащания могат да бъдат „невидими“, то дигиталната трансакция винаги оставя „отпечатък“ и може да даде информация за платеца и дали той е изряден или не.

Какви са ползите за потребителите?

Потребителите също се възползват от предимствата на дебитните и кредитни карти. За всеки човек е по-лесно просто да подаде пластиката, за да извърши безкасово плащане, отколкото да се рови из портфейла си, за да търси точни пари в брой.

Освен бързината, безналичните и безкешови разплащания по електронен път дават и известна гаранция за повече сигурност и безопасност на паричните ти средства.

Дебитните карти ти дават възможност да следиш наличността им по различни начини, в това число и чрез справка на банкомат. 

Безкешовите разплащания: имат ли недостатъци?

Кредитна Бяла Карта, от своя страна, също предоставя добра опция за регулиране на финансите и стриктно следене на баланса. 

Благодарение на персоналния си акаунт, можеш винаги да виждаш направените трансакции, без значение в каква форма са били те. 

Безплатното SMS известяване за наличност и извършени трансакции по сметка на получателя също е едно от предимствата на кредитна Бяла Карта, с което ти спестяваме усилия и време.

Подобен лукс няма как да имаш, използвайки само пари в брой, но за сметка на това, вероятността да станеш жертва на кражба или просто да изгубиш някъде банкнотите, които носиш в себе си, е далеч по-голяма.

Тук трябва да се спомене и опасността от онлайн измами, които съвсем не са безобидни. Това, което има нужда да се направи, за да бъдат интернет разплащанията ни максимално безопасни включва разработване на по-строга политика за следене и третиране на електронните престъпления.

Истината е, че дигиталните престъпници са точно толкова опасни, колкото и тези във физическия свят.

Много хора обаче имат нужда да бъдат запознати по-обстойно с измеренията на дигиталните измами и глобалните последствия, които те могат да имат за нашия свят.

Разбира се, всяка заплаха може да бъде предотвратена, ако всички ние бъдем по-внимателни в онлайн реалността, в която прекарваме толкова време.

И за да се върнем на предимствата на плащането с пластика - интересен факт е, че според някои проучвания, потребителите са по-склонни да пазаруват повече, когато плащат с карта.

Когато плащането е в брой, то ние физически се разделяме с парите си, което пък ни дава подсъзнателен сигнал да не харчим много.

Или с други думи, картодържателят не е склонен да обмисля много покупките си, когато разполага с дебитната си карта.

Ако това важи и за теб, а се стремиш да пазаруваш разумно, то най-добре е да ползваш Бяла Карта и за плащанията в кеш.

Дали това е изгодно за теб? Отговорът е “да”.

Защото с карта Бяла Карта можеш да теглиш пари от банкомати в България напълно безплатно, без да плащаш каквато и да е такса. Така не е нужно да търсиш постоянно ПОС терминали, за да си купиш нещо с пластиката си.

За разлика от други кредитни карти, Бяла Карта ти позволява свобода в разплащанията, без значение, дали предпочиташ модерните дигитални разплащания или традиционния кеш. 

Затова, ако все още нямаш Бяла Карта, сега е моментът да се обадиш на телефон 0700 20 140 или да я заявиш онлайн.

Не забравяй, че кандидатстването и одобрението за Бяла Карта са напълно безплатни, а още по-хубавото е, че ще получиш кредитната карта директно до адрес – отново без да плащаш нищо.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш