Кандидатствай Вход
Безопасно пазаруване през мобилния телефон

Безопасно пазаруване през мобилния телефон

Дори и най-големите критици на пазаруването през мобилния телефон ще признаят, че то има редица ценни предимства. Започвайки от бързината и удобството му и стигайки до факта, че може да се извършва от всяко място, на което се намираш – в дома или офиса, на разходка, на среща с приятели или на някакво публично събитие. В същото време обаче трябва да се обърне внимание и на опасностите, криещи се в процеса на онлайн пазаруване. Например той носи риск от попадане на личните ти данни в не особено сигурни ръце, кражба на информация за кредитната или дебитната ти карта и т.н. За да предотвратиш подобни неприятни ситуации, трябва да си наясно с правилата и добрите практики при пазаруване от мобилния телефон. В следващите редове ще те запознаем с най-важните от тях:

1. Само сигурни приложения за пазаруване – на първо място, трябва да си напълно сигурен, че приложенията за пазаруване, които сваляш, няма да заразят мобилния ти телефон с вируси. Затова се доверявай само на утвърдени и добре познати приложения за извършване на онлайн покупки. Пример за такива платформи са Ebay, Amazon Mobile, OLX, Newegg Mobile и др. Те не само, че ще гарантират нужната сигурност във всички етапи на процеса, но и ще ти дадат редица други предимства като възможност за преглед на описанията на продуктите, сравняване на цените и избор на най-изгодната за теб сделка. И всичко това само с няколко плъзгания на пръста. Звучи страхотно, нали?

2. Не отваряй съмнителни мейли – нещо, което задължително трябва да запомниш. Никога не отваряй от мобилния си телефон мейли, в чийто произход, цел и предназначение не си убеден. Те могат да бъдат опасни не само за нормалното функциониране на мобилния ти телефон, но и за сигурността на твоите лични данни. Става въпрос най-вече за различни рекламни мейли, такива с „информация“ за печалби или дългове, както и писма, съдържащи прикачени файлове. Ако получиш подобни неща, изчакай да се прибереш вкъщи и да седнеш на своя лаптоп или настолен компютър. Там огледай внимателно елементи като име на подател, качество на текста, информация за контакт и т.н. Ако все още не си сигурен в автентичността и безопасността на съответния мейл, най-добре го изтрий незабавно.

3. Не давай лични данни – когато пазаруваш онлайн, обърни внимание на това каква точно информация ти изисква конкретната платформа за извършване на покупката. Ако например в нея се включват рождената дата или ЕГН-то ти, със сигурност има нещо съмнително. На абсолютно никой онлайн магазин или търговец не са му нужни подобни данни. В случай, че въпросната информация обаче, в комбинация с номера на кредитната ти карта, попадне в ръцете на недобронамерени лица, то последствията за теб могат да бъдат доста неприятни. Затова бъди предпазлив, когато попълваш лична информация в онлайн платформи за пазаруване. И помни, че има неща, които не бива да се знаят от никой друг освен самия теб.

4. Използвай силни пароли – може би това е нещо, което по принцип си е ясно, но все пак държим да го припомним още веднъж. Сигурните пароли са особено важни, когато става въпрос за банкиране и онлайн пазаруване. Така че си припомни основните правила за създаване на силна и трудна за разгадаване парола. И ги прилагай абсолютно винаги при регистрация в различни онлайн магазини и търговски платформи.   

5. Избягвай публичните Wi-Fi мрежи – знаем добре, че ако си навън, предпочиташ да използваш безплатните публични Wi-Fi мрежи. И разбираме добре причините за това. Но в случаите на извършване на онлайн покупка е препоръчително да се придържаш към 3G или 4G мрежата на своя телефон. Тя е доста по-сигурен вариант, когато става въпрос за обработка на лични данни. Ако все пак избереш публичната мрежа, те съветваме да използваш VPN, за да защитиш подаваната от теб информация.

6. Пази се от любопитни очи – няма как да не добавим и този съвет накрая. Всички високотехнологични мерки за защита на личните ти данни могат да се окажат безполезни, ако хитър недоброжелател се доближи на достатъчно близко разстояние, за да види написаната от теб информация. Затова винаги се оглеждай наоколо, преди да напишеш данните за логване в съответната платформа или да извършиш друго важно действие онлайн. В допълнение, бихме ти препоръчали да използваш услугите за онлайн плащане, когато правиш поръчка. По този начин няма да ти се налага да изваждаш кредитната си карта на публични места с различни хора наоколо.

Пазаруването през мобилния телефон е изключително полезно и може да ти спести страшно много време в ежедневието. Постарай се обаче да го правиш по правилния начин, за да осигуриш ефективна защита на личните си данни. Сигурността и надеждността на мобилното пазаруване до голяма степен могат да се приложат и при използването на Бяла Kарта. Бяла Kарта ти дава възможност да следиш през мобилното устройство своя индивидуален потребителски профил с история на направените трасзакции. В допълнение, получаваш безплатен SMS веднага след всяка нова трансакция. Избери Бяла Карта и си гарантирай максимално удобство и сигурност при пазаруване!

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш