Кандидатствай Вход
Безплатният WiFi и как да го използваш разумно?

Безплатният WiFi и как да го използваш разумно?

Безплатният WiFiе нещо, на което всички сме почитатели и има защо.

Всеки обича да има връзка със света навсякъде и по всяко време, макар и далеч от дома. Много заведения, търговски центрове, магазини, градски паркове и други публични места предлагат това страхотно предимство, а именно абсолютно безплатния WiFi.

Навярно и ти, независимо дали се намираш в кафе, магазин за дрехи или офис сграда, също предпочиташ да се възползваш от интернет мрежите, които смартфонът ти открива. А въпросните безплатни мрежи, в повечето случаи, съвсем не са малко и дори можеш да избереш от коя WiFiмрежа желаеш да се възползваш. Благодарение на това „предимство“, което се осигурява от  някои заведения, магазини и обекти, ти имаш възможност да поддържаш връзка с приятели, да си следиш служебния имейл, да си в час с актуалните новини или просто да сърфираш из интернет, в търсене на изгодна онлайн оферта. Безплатният интернет, докато си навън ти осигурява и опция да сравниш цените на даден продукт в магазина, с тези в онлайн пространството, за да направиш правилния избор, намирайки най-добрата цена и сделка.

Знаеш ли, обаче, че безплатните интернет мрежи, които толкова обичаш да ползваш, всъщност имат и една друга опция, за която едва ли се сещаш често?

Безплатните WiFi доставчици, всъщност са способни да проследяват и сканират цялата история на браузъра ти, докато си свързан в мрежата им. По този начин те могат да придобият много лична информация за теб самия и да научат за твоите навици или иначе казано – подобни WiFi мрежи застрашават и смело навлизат в личния ти живот.

Разбира се, бизнес компаниите използват съответната информация само и единствено за проучване на самия пазар. Със стотици и дори хиляди хора, които имат достъп до същата WiFi мрежа всеки ден, всяка седмица, месец и година, въпросното проследяване е една друга форма на лесно и бързо проучване на потребителските нагласи на клиентите, чрез събиране на косвена информация за тях. Благодарение на подобни „бази данни“, компаниите могат по-лесно и ефикасно да разработват своите специални маркетингови кампании и промоции.

Друго, което трябва да знаеш за безплатните интернет мрежи, е че можеш да се свържеш с всяка една по различен начин. Например, в някои заведения, WiFi мрежата изисква парола за достъп, а ти можеш да я получиш от служител на обекта. В други обекти, например летища и автогари, намирайки интернет мрежата, ти трябва да се регистрираш в нея, за да може да ти бъде осигурен достъп. Без значение, начина, по който ще се свържеш в мрежата, обаче, то е препоръчително първо да се увериш в декларацията за поверителност на доставчика, за да видиш какви детайли от сесията е възможно да се съхранят.

Тук е момента и да ти напомним, че не е препоръчително да плащаш с кредитната си Бяла Карта онлайн, докато си свързан в непозната безплатна интернет мрежа, поне ако не си се уверил в полицата й за поверителност. Ако не можеш да намериш подобни условия за поверителност, то можеш да се допиташ до служител на съответния обект.

Не забравяй, че твоите име, адрес и други поверителни данни за достъпни, само, ако ти се съгласиш да ги предоставиш. В противен случай, данните по интернет сесията ти остават анонимни. Въпреки това, ако например се разхождаш в близкия търговски център и се свържеш към някоя от WiFi мрежите, чрез телефона си, то е много вероятно в браузъра ти да започнат да излизат реклами от магазините, които са около теб. Това е възможно, когато интернет доставчикът има достъп до GPS настройките ти.

Всъщност, независимо дали данните, събирани от WiFi доставчика са персонализирани (ти си разрешил достъпа до лична информация) или са анонимни, все пак събраната сурова информация може да бъде използвана за различни видове бизнес процеси и промоции.

Това, за което трябва да бъдеш предпазлив наистина, обаче е опасността да се свържеш с публична интернет мрежа, чрез която недоброжелатели могат да имат достъп до цялата ти лична информация, в това число и паролите ти. Много хора допускат грешката да пазаруват онлайн с кредитната си карта, докато са свързани с безплатна публична WiFi мрежа – подобно нещо може да ти коства паролите и достъпа до кредитната карта, в следствие на което, може много лесно да се злоупотреби с финансовите ти средства. Затова бъди сигурен, че сайтовете, в които влизаш са защитени (следи за малкото катинарче пред адреса на сайта), мобилното ти устройство има система за сигурност и не на последно място – проверявай мрежата, с която се свързваш.

Разумното използване на WiFi мрежите ще ти гарантира спокойно и безпроблемно разплащане с твоята кредитна Бяла Карта, с която можеш да получаваш специални промоционални сделки на ниски цени и така да пазаруваш изгодно. Използвай твоята кредитна Бяла Карта за да пазаруваш в кеш, онлайн или на ПОС терминал, купувайки това, от което се нуждаеш на момента, като си осигуряваш финансова независимост.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш