Кандидатствай Вход
Бюджетни идеи за екскурзии в България

Бюджетни идеи за екскурзии в България

На кого не му липсват екскурзиите и пътешествията до живописни кътчета на света? Тази година определено не предостави бляскави възможности на пътешествениците и любителите туристи, но това не означава, че трябва да прекарваш слънчевите дни само у дома.

Всъщност, дори и да нямаш опция за далечни пътувания до екзотични страни, заради усложнената обстановка с COVID-19, нашата страна предлага не малко варианти за “бягства от града”.

Използвай почивните и празнични дни през септември, за да отскочиш до някоя близка, но живописна дестинация. В родината ни има прекрасни места, които си заслужава да бъдат посетени. Сега е най-подходящото време да преоткриеш красотите на България

7 бюджетни идеи за екскурзии в България

1. Седемте рилски езера

Повечето хора ще предпочетат да видят величието на Рила през лятото, но ако не си фен на тълпите от хора в планината, то есента е идеалното време да посетиш това живописно място.

Това е от онези места, които са подходящи за почивка и приятно време сред природата. Седемте рилски езера са в близост до София и са популярна туристическа дестинация - точно затова там често има тълпи от хора, особено през горещите месеци. 

Ако обаче посетиш Рила през есента, ще се насладиш на панорамни гледки и необятна красота, без да те притесняват групите шумни туристи.

Езерата са разположени в живописни циркуси под красиви била и върхове. Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Долното са езерата, които могат да бъдат видяни в няколко часова разходка от хижата.

Някои от езерата са разположени близо до хижа Рилски езера, на около 40 минути пеша от нея, и може да направиш перфектната разходка за един ден, като обиколиш всички езера. Дори и вече да си посещавал рилските езера, това преживяване си заслужава да се повтори - още повече че е бюджетен вариант за една запомняща се екскурзия.

2. Крушунски водопади

Крушунските водопади са едни от най-известните забележителности в страната. Намират се на 35 км от град Ловеч. За улеснение на туристите има изградена екопътека, включваща повече от 15 мостчета, разположени в местността. Дори и през есенните месеци водопадите си заслужават да се видят - а снимките, които ще направиш ще бъдат впечатляващи.

3. Царевец

Архитектурно-музейният резерват „Царевец” е един от най-посещаваните туристически обекти България и има защо. Разположен е на хълма Царевец, който се намира в старата част на град Велико Търново и изгледът към околността е един от най-впечатляващите.

История, култура и приказна атмосфера се преплитат на това място, а екскурзията до там съвсем не е скъпа. Престоят във Велико Търново и посещението на крепостта ще са по джоба ти, като Царевец ще бъде страхотен вариант и за семейна екскурзия. Обектът е достъпен за туристи целогодишно.

Днес са възстановени пътят към главния вход с големия портал, внушителните стени и бойни кули, сред които и Балдуиновата. На самия връх на Царевец се намира Патриаршеската църква, възстановена през 1981 г. 

Популярната атракция на Царевец е и нощният аудио визуален спектакъл „Звук и светлина“, който обичайно озарява небето на официални празници като 6-ти и 22-ри септември.

4. Чудните мостове

Още една природна красота, за чието посещение не ти е нужен голям бюджет. Чудните мостове са скален феномен, известен също с името Скалните мостове. 

Той се намира на карстовата долина на река Еркюприя в Западните Родопи, на 1450 м надморска височина, в подножието на връх Голям Персенк (2091 м). Скалният феномен се намира на 80 км южно от Пловдив.

В миналото мостовете са представлявали една пещера, образувала се под рушащото действие на речните води. С течение на времето части от нея се срутили, образувайки величествените мраморни мостове. Двата големи моста са обезопасени и пригодени за туристически цели. Преминаването е позволено и върху, и под тях.

5. Триград, Триградско ждрело и пещера Дяволското гърло

Триградското ждрело представлява величествен 7-километров пролом, който в течение на милиони години река Триградска е издълбала в мраморните скали в близост до село Триград. Това е една от онези забележителности в България, за които трябва да отделиш време и да видиш поне веднъж в живота. 

Макар и далеч от повечето големи градове, Триград е дестинация, за която трябва да отделиш време. За посещението на тази забележителност не е необходим голям бюджет. През есента ще имаш възможност да се насладиш на уюта на родопския селски туризъм и ще успееш да видиш цветовете на променящите се гори на Родопите.

Дяволското гърло е пещера, която се намира в Западните Родопи, на 1,8 км северно от село Триград и на 17 км южно от град Девин. Входът на пещерата, наподобяващ дяволска глава, в гърлото на която се излива огромен ревящ водопад, от дълбока древност поражда множество легенди. 

Най-популярното предание е, че именно през Дяволското гърло се спуснал Орфей в подземното царство на Хадес, за да търси любимата си Евридика. Посещението в пещерата става само в присъствието на екскурзовод.

6. Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“ – Габрово

Архитектурно-етнографският комплекс „Етър” се намира в покрайнините на град Габрово. За улеснение на посетителите има редовни автобусни линии от града. 

Представлява музей на открито, чиято цел е да покаже какви са били архитектурата и битът на Габрово и района през втората половина на ХVІІІ в. и началото на ХІХ в. Габрово и околността са изключително подходящ избор за семейна почивка без много средства. Районът е приятно място за разходка.

7. Рилски манастир

Рилският манастир е един от 9-те обекта в България, които са под егидата на ЮНЕСКО. Това е поредната дестинация в Рила планина, която е идеална за екскурзия през есента. Разположен в западната част на живописната Рила, манастирът е на 47 км. от гр. Дупница, на 84 км. от гр. Кюстендил и на 111 км. от София.

Основан е средата на 30-те години на 10 век от отшелника Иван Рилски и учениците му. Самият Иван Рилски е един от първите известни български монаси-отшелници, провъзгласен за светец от Българската православна църква. В Рилския манастир се намира една от най-богатите колекции на икони от XIV до XIX в.

Други идеи

Списъкът може да продължи до безкрай, защото България е пълна с интересни места, съчетаващи в себе си история, архитектурно наследство, природа и гостоприемство.

Разбира се, можеш да поемеш към някои от градовете в България. Ако тръгваш от София, за по-малко от два часа по АМ Тракия ще си в Пловдив. Там можеш да се разходиш в стария град. Пловдив дава на своите посетители много възможности за забавление и почивка.

Можеш да отидеш и във Велико Търново, Варна, Бургас, Плевен, Русе и на още много приятни места, за да откриеш красотата на България

Избери някоя от нашите идеи за пътуване в България и се наслади на някои от най-впечатляващите природни забележителности или на едни от най-известните културно-исторически обекти.

Как може да ти помогне Бяла Карта?

Докато планираш къде бъдеш през почивните дни през септември, не забравяй, че твоят помощник кредитна карта Бяла Карта е винаги с теб и не ти струва нищо, когато не си я използвал.

Защото е създадена да се наслаждаваш на времето си. Тя е кредитната карта, с която имаш, когато искаш - без излишни разходи и сложни процедури.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш