Кандидатствай Вход
Добрата кредитна история - ключът към успеха

Добрата кредитна история - ключът към успеха

Защо имаш нужда от кредитна история?

Ако нямаш кредитна история, никой не знае дали си изплащал заеми в миналото. Като следствие на липсата ти на кредитна история, кредиторите ще са склонни да се колебаят, дали да ти отпуснат заем.

Когато кандидатстваш за заем, заемодателите разглеждат преди всичко кредитната ти история и твоите доходи, които ще са основен фактор, за потенциала ти за погасяване на заема. 

Ако си “опитен” кредитополучател със солидна история на плащане на вноски навреме, то е по-лесно да получиш одобрение. 

С течение на времето можеш да получиш одобрение за все по-големи заеми, включително и за жилищни кредити. 

Това е така, защото кредиторите виждат, че си надежден платец и умееш да управляваш паричните си средства, изплащайки вноски навреме.

Някои хора наричат добрата кредитна история - ключът към успеха. Никога не подценявай силата и - независимо дали става въпрос за твоите лични финанси или за твоя бъдещ бизнес. 

При какво друго може да ти помогне добрата кредитна история?

Добрата кредитна история може да ти помогне при наемане на къща или апартамент. Наемодателите не те познават, така че използват кредитните оценки като начин да те преценят като наемател. 

Това не винаги е точен показател, но някои хора използват подобни данни, така че е по-добре да си с добър кредитен рейтинг (или поне липса на отрицателни елементи в кредитната си история).

Кандидатстване за работа - това също е събитие в живота на човек, което може да бъде повлияно от кредитната история на потребителя. Как? 

Кредитната история наистина може да повлияе на способността ти да си намериш работа - ако попаднеш на стриктни работодатели. 

За много позиции твоят кредитен рейтинг не е проблем и не е обект на обсъждане. 

Но ако искаш да работиш по проекти с висока степен на сигурност, лошият кредитен рейтинг може да навреди на шансовете ти да получиш работното място.

Защо да се изгради кредитна история?

За да живееш в съвременния свят, имаш нужда от кредитна история. 

Разбира се, можеш да живееш без кредитен рейтинг, но някои начинания ще ти бъдат по-трудни, а ако промениш решението си някой ден, ще трябва да започнеш от нулата. 

Не забравяй, че кредитът и заемът са просто инструменти, които имаш на разположение, когато е необходимо.

Какво да знаеш за лошата кредитна история?

Ако си ползвал кредитна карта или кредит в миналото, но си имал закъснения с месечните вноски или дори не си изпълнил пълните си задължения по заеми, то това означава, че имаш лошо ЦКР

Можеш да подобриш своето ЦКР, като използваш изрядно кредитна карта Бяла Карта например.

За да имаш кредитна история, която ще е привлекателна за кредиторите, ще трябва да извършваш всичките си плащания навреме - както по кредитни карти, така и по заеми.

Как да се изгради кредитна история?

А как да се случи да изградиш добър кредитен рейтинг? Някои стратегии ще ти помогнат да постигнеш краткосрочна инерция и да изградиш солидната кредитна история, която ще ти служи добре за вбъдеще. Такива са например:

Кредити, обезпечени с парични средства

Един от най-лесните заеми, които можеш да получиш, е заем, който вече си изплатил. 

С кредит, обезпечен с пари в брой, заемаш срещу пари, които вече имаш в спестовната си сметка или срещу сертификат за депозит в банката.  

В резултат на това заемодателят носи много малък риск - тъй като, ако не успееш да извършиш плащане навреме, кредиторът просто ще си вземе парите от обезпечението ти.

Кредитна карта

Използването на кредитна карта е един от най-сигурните начини да изградиш кредитна история. 

Като за начало трябва да избереш подходящата за теб пластика, защото на пазара има разнообразие от платежни инструменти, създадени за различни потребителски нужди. 

Кредитна карта Бяла Карта се използва от потребители, които търсят алтернативен и по-достъпен разплащателен инструмент. 

Бяла Карта не се издава от банка, а от небанкова институция, което я прави гъвкавата кредитна карта, нагласяща се към твоите персонални нужди. 

За да кандидатстваш за кредитна карта Бяла Карта не трябва да минаваш през всички познати банкови процедури, нито да хабиш времето и усилия си за събиране на документи. 

Можеш да заявиш своята кредитна карта по телефон или онлайн, а при одобрение - ние ще я доставим до дома ти. 

Кредитна карта Бяла Карта ти дава шанс за одобрение, дори при липса на кредитна история - за да започнеш да градиш успешно финансовото си бъдеще.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш