Кандидатствай Вход
Ефектът на пеперудата в личните финанси

Ефектът на пеперудата в личните финанси

Анри Поанкаре е френски математик, физик и философ, определян като най-значимия математик на 19 - ти век. През 1890 г. той за пръв път описва Теорията на хаоса и чувствителната зависимост от началните условия. 

В теорията на хаоса се описва и Ефекта на пеперудата като зависимост от началните условия, където една малка промяна на параметър в нелинейна система може да доведе до промяна на по-късен етап.

По-късно Едуард Лоренц като метеоролог, в търсене на точен алгоритъм на времето и неговото предсказване, определя връзката между първоначалните заложени малки изменения в една нелинейна система и последвалите промени в крайните резултати като Ефект на пеперудата. 

Ефектът на пеперудата днес

Днес Ефектът на пеперудата се използва често в книги и филми с научна фантастика и се свързва с пътешествие във времето.

Но в какво се крие тайната на Ефекта на пеперудата и може ли да се използва в ежедневието ни? Защо понякога добра идея претърпява крах, а някоя идея, която не блести със своята гениалност, се радва на успехи? 

На база на това, което е заложено, било то и неосъзнато, необосновано се променя целият алгоритъм на системата. Понякога невзрачната идея носи със себе си такива обстоятелства, които я изстрелват на върха и за околните остава неразбран успех. 

И много често дори за самия собственик и създател на идеята е необясним този успех, който го спохожда. Това е едно от доказателствата, че никоя идея не е достатъчно лоша, за да не бъде направен опит за осъществяването й. 

И обратното - няма идея, която да е толкова гениална, че да бъде обречена на успех, преди да бъде реално осъществена.

Ефектът на пеперудата е популярен най-вече с това, че ако някъде по света, в Сингапур например, една пеперуда размаха своите криле, то тя може да стане причина за цунами или ураган на другия край на света.

Знаейки това се опитай да надникнеш в своя личен свят. Навярно там ще намериш множество несъществени избори, които си правил и които впоследствие са се оказали онези малки камъчета, които са ти попречили да достигнеш до съществено нови решения.

Навярно ще осъзнаеш, че във всички аспекти от твоя живот Ефектът на пеперудата е могъл и е оказал съществено влияние. И ако съумееш да се съобразиш с това физично изменение в бъдеще, със сигурност ще бъдеш изумен от резултатите.  

Единственото важно и съществено е да не пропускаш детайлите и да не омаловажаваш дребните обстоятелства, които могат да предизвикат „цунами“ в твоите планове и действия.

Ефектът на пеперудата при известните

Защото Стивън Спилбърг нямаше да е сред най-великите режисьори и сценаристи, ако не беше отхвърлян да учи цели два пъти в най-престижния университет за кино и театър. 

Майкъл Джордан нямаше да е най-великия баскетболист, ако не беше отказът да бъде допуснат до баскетболния отбор на гимназията, в която учи. 

Нито пък Джак Ма щеше да е сред най-богатите хора в света и собственик на най-голямата онлайн платформа за пазаруване, ако не беше отхвърлян от 30 работни места, преди да стартира своята онлайн платформа за търговия Али Баба.

Ефектът на пеперудата в личните финанси

След като си анализирал Ефекта на пеперудата върху известните ти истории за успеха и върху собствения ти живот и събитията в него, се опитай да го приложиш върху твоите доходи, с цел да осигуриш твоята финансова стабилност. 

Едно малко „размахване на крилете“ за теб може да бъде промяната на отношението ти към парите. 

В момента, в който погледнеш от различен ъгъл на своите доходи, спестявания и разходи, ще се научиш по-правилно и внимателно да планираш своите лични финанси.

Финансовата ти свобода и стабилност не е толкова непредсказуема, ако към всеки избор подхождаш с необходимата осъзнатост и избираш вярната посока. Допусни възможността да разглеждаш живота си под различен ъгъл, от друга гледна точка. 

Вярвай в малките и незначителни промени, които създават бъдещите модели. 

Размахай смело крилата на твоите решения и постъпки и изгради своят път към финансова стабилност, като не забравяш, че всяко малко решение, детайл или всеки неуспех може да доведе до промяна и да има важни последици.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш