Кандидатствай Вход
Експертите говорят: полезни съвети за твоите инвестиции

Експертите говорят: полезни съвети за твоите инвестиции

  • Бяла Карта
  • 27.02.2020
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1039

Началото на новата година е добър момент да помислиш за състоянието и перспективите пред инвестиционното ти портфолио. Ако предходните 12 месеца са били благоприятни за теб в този аспект, е нужно да предприемеш мерки за задържането на този успех и дори увеличаването му във времето. Ако си имал някои лоши инвестиции, можеш да поставиш съвсем ново начало пред себе си. Никак не е лесно да се предвиди какво ще се случи на различните инвестиционни пазари и кои инвестиции в крайна сметка ще бъдат успешни. И все пак - в днешната статия от блога на Бяла Карта сме се постарали да съберем на едно място няколко съвета от експерти с опит в инвестиционната сфера, следването на които би поставило по-добри перспективи пред твоето портфолио.

Запази нещата прости – стартираме с един съвет на Уорън Бъфет, който винаги е полезно да се припомня. А именно, че за да се постигне успех в инвестирането, не са нужни някакви извънредно сложни стратегии, нито пък преодоляване на отделни нива на трудност. Дори напротив – най-голям шанс за благоприятен резултат имаш, когато инвестираш в активи и сфери, от които наистина разбираш. На колкото по-сложни стратегии и непознати за теб инвестиции залагаш, толкова по-трудно ще ти бъде да предвидиш крайните ефекти за портфолиото ти. Така че запази нещата прости и ясни, и ще си спестиш редица проблеми и главоболия.

Въоръжи се с търпение – на инвестиционните пазари нещата винаги се развиват страшно динамично. Предвид процесите, свързани с глобализацията на света и развитието на технологиите, тази динамичност със сигурност ще се засили още повече през настоящата 2020 година. В този смисъл е от голямо значение да се въоръжиш с необходимото търпение, за да изчакаш най-точния момент за „нанасяне на удар“. Дори най-малкото прибързване би могло да се превърне в сериозна стратегическа грешка, която да те лиши от шанса да реализираш желаната печалба и да се отрази негативно върху цялостното ти портфолио.

Малките инвестиции на мода – през 2020 година ясно ще се открои модата на малките инвестиции. Или казано по друг начин, значителна част от инвеститорите ще разпределят наличните си средства между множество малки инвестиции, вместо да влагат всичко в една голяма такава. Подобна стратегия носи сигурност и премахва риска от потъване на портфолиото при неочаквани пазарни промени. Неслучайно в световен мащаб придобиват популярност онлайн приложения като Moneybox, които спомагат за ежедневното реализиране на микроинвестиции. Микроинвестиции, за реализирането на които е възможно да се използват наистина малки суми – от остатъчните пари след заплащането на сметките в края на месеца до рестото, което са ти върнали при пазаруване в магазина.

Следи световните събития – 2020 година обещава да е пълна със събития, които ще окажат значително влияние върху инвестиционните пазари в световен мащаб. Започвайки от развръзката на одисеята „Брекзит“, преминавайки през все по-ясно очертаващата се търговска война между Европейския съюз и САЩ, и стигайки до началото на изборната кампания за президент отвъд Океана. Дори и да не се интересуваш чак толкова от политика, препоръчваме ти да хвърляш поглед поне на тези и още няколко водещи международни събития. Последното ще ти помогне да предвидиш потенциалните промени на инвестиционните пазари и да вземеш решения, които биха се отразили благоприятно върху личното ти портфолио.

Диверсификацията все по-важна – многократно сме споменавали колко е важно за стабилността и сигурността на едно инвестиционно портфолио то да бъде диверсифицирано. Предвид предстоящите бурни световни събития и непредвидимото им влияние върху инвестиционните пазари, въпросната диверсификация ще има ключова роля през 2020 година. Да диверсифицираш своето портфолио означава да инвестираш в различни финансови инструменти, чиито стойности на пазара не са пряко свързани помежду си. Като пример за такива финансови инструменти можем да дадем основните видове ценни книжа (акции, облигации и т.н.) и благородните метали. Когато едно портфолио е диверсифицирано, се премахва опасността при провал на дадена инвестиция да бъдат повлечени и всички други, съдържащи се в него.

И през 2020 година твоята кредитна карта Бяла Карта ще бъде винаги до теб и ще ти помага с всичко, от което имаш нужда. Тази гъвкава и достъпна кредитна карта е способна да ти предостави допълнителни финансови средства за реализиране на перспективни инвестиции, които ще ти донесат значителни финансови ползи в бъдеще. Заложи на кредитна карта Бяла Карта и тръгни уверено по пътя на успеха и благополучието!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш