Кандидатствай Вход
Могат ли емоционалните покупки да бъдат полезни за нас и при какви условия?

Могат ли емоционалните покупки да бъдат полезни за нас и при какви условия?

В днешната статия от блога на Бяла Карта ще поговорим за емоционалните покупки – едно явление, което все повече се забелязва в поведението на съвременните потребители. 

Ще разгледаме темата могат ли емоционалните покупки да бъдат полезни за нас и при какви условия?

Явление, при което даден човек решава да излезе на покупки не поради чисто рационални съображения (тоест защото му трябва нещо конкретно), а по-скоро поради емоционални такива. 

Като например да се разтовари от тежкия ден, който е имал, да забрави за свои проблеми и притеснения или пък да постигне моментно подобрение в настроението си.

Емоционалните покупки обикновено се свързват с негативни неща:

  • неразумно потребителско поведение
  • правене на излишни разходи
  • финансови проблеми в дългосрочен план и т.н. 

Всъщност обаче те могат да бъдат и полезни за нас, особено ако се спазват определени граници.

Ползите от емоционалните покупки е възможно да бъдат свързани с физическото и психологическото състояние на човека, както и с неговите социални контакти. 

По-надолу в текста ще видим какви точно положителни аспекти може да има емоционалното пазаруване и при какви условия биха се откроили тези аспекти.

Емоционални покупки – ползи

Освобождаване от стреса  

Стресът е сред най-сериозните рискове за съвременния работещ човек. 

Той води до отпадналост и може да те накара да се чувстваш непродуктивен в ежедневието, а в дългосрочен план е възможно да се стигне дори до някои здравословни проблеми. Един от доказано най-добрите методи за освобождаване от стреса е излизането на покупки. 

Обиколките в мола, както и закупуването на няколко артикула (дори и те да не ти трябват чак толкова) определено ще те ободри и ще повиши тонуса и настроението ти.

Физическа активност 

В днешното ежедневие повечето от нас забравят за така необходимото ни движение. Движението е ключ към нашата добра физическа форма, към укрепването на мускулите и ставите, както и към здравето на сърдечно – съдовата система. 

Пазаруването определено може да ни предостави количеството движение, което ни трябва. 

Обиколките в мола, които продължават поне 1-2 часа, биха осигурили значителни ползи за нашето физическо състояние, особено ако се правят поне веднъж седмично.  

Разбира се, можеш да си набавиш физическа активност и със спорт, но това е може да бъде добро оправдание на тези, които обичат да пазаруват. 

Социални контакти 

В допълнение, пазаруването е ефективно средство за поддържане на социалните ни контакти. Какво по-подходящо място от мола за събиране със старите приятели от училище или университета? 

Там има всичко – от магазини за пазаруване на дрехи, сувенири и други артикули през заведения за кафе и почерпка до развлекателни обекти (кино, игрални зали и т.н.).

Перфектната среда за прекарване на един хубав ден, с който заедно да си припомните старите безгрижни времена.

При какви условия са валидни ползите от емоционалните покупки?

Разбира се, споменатите ползи от емоционалното пазаруване са налице, ако то не ти причинява финансови проблеми и притеснения. 

Защото подобни проблеми и притеснения несъмнено ще се отразят негативно на психиката и здравословното ти състояние. Ето как можеш да практикуваш емоционалното пазаруване, без да се сблъскваш с тях.

Залагай на по-дребни покупки 

Важно е да не се увличаш, когато става въпрос за емоционално пазаруване. Една нова дреха или някакъв сувенир за дома няма да изпразнят портфейла ти, но инвестиции в по-скъпи неща (лаптоп, холово обзавеждане и т.н.) определено трябва да се правят само и единствено по рационални съображения. 

Така че залагай на дребни покупки, за да бъде крайният резултат от емоционалното пазаруване положителен за теб.

Постави си лимит – предварително си постави лимит за средствата, които имаш право да похарчиш за емоционални покупки. По този начин ще бъдеш наясно точно колко е удачно да продължи обиколката ти в мола и кога е време да се запътиш обратно към дома си.

Вземи разумен приятел със себе си 

По време на тези шопинг обиколки, правени с цел разведряване, би било добре да вземеш със себе си приятел, който се е доказал като разумен и отговорен по отношение на своите лични финанси. 

Основната задача на въпросния приятел ще бъде да ти помага да се контролираш и да те предпази от покупки, които биха ти излезли твърде „солено“.

Кредитна карта Бяла Карта може да бъде подходящ финансов инструмент за всички любители на шопинга. Тази гъвкава и достъпна кредитна карта е способна да ти предостави допълнителни финансови средства точно тогава, когато се нуждаеш най-много от тях.

В допълнение, притежателите на кредитна карта Бяла Карта могат да я използват и като клубна кредитна карта, с която да се разплащат и да получават постоянни отстъпки в широка мрежа от търговски обекти. 

Бяла Карта – твоята кредитна карта, която се съобразява единствено с твоите интересни, желания и предпочитания!

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш