Кандидатствай Вход
Финансирането на бизнес – какво трябва да знаеш?

Финансирането на бизнес – какво трябва да знаеш?

  • Бяла Карта
  • 09.07.2019
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 826

Финансирането на бизнес с кредит не е нещо екзотично, напротив. Малко са бизнесите, които не ползват кредити. За да се справиш с тази част от предприемачеството, ако си решил да стартираш собствен бизнес, има неща, които е добре да знаеш.

Вземи под внимание своя личен кредитен рейтинг – независимо, че кандидатстваш за кредит за и чрез своя бизнес, не си прави илюзии, че банките не обръщат внимание и на личния ти скоринг.  За да увеличиш кредитния си рейтинг, плащай личните си сметки навреме, поддържай ниско съотношение на дълга към наличния кредит по личните си сметки и не ползвай повече от 30% от одобрения ти лимит.

1. Добрата лична кредитна история ще ти бъде добър съюзник при кандидатстване за бизнес кредит. С други думи, добре е да си редовен и изряден платец към кредитните институции и да притежаваш поне една кредитна карта. Бяла Карта е една много подходяща кредитна карта, с която пропускаш всички банкови процедури, а одобрената пластика получаваш заедно с необходимите за активирането й документи на посочен от теб адрес, с куриер. Над 100 000 българи притежават и ползват активно Бяла Карта, наслаждавайки се на плащания онлайн и пред терминал и на теглене на пари в кеш от банкомат без никакви такси. Освен многото й предимства, Бяла Карта е една от кредитните карти с най-добра система за сигурност. Всяка трансакция, извършена  с картата може да бъде проследена по всяко време в персонален клиентски онлайн профил, а включеното безплатно SMS известяване ти гарантира пълен котрол. За разлика от банките, онлайн профилът на клиентите на Бяла Карта е винаги актуален.

2. Кандидатствай за бизнес кредит, преди да имаш реална нужда от него. Добра практика при финансирането на кредитите е да предвидиш кога и от какви нужди ще имаш за своя бизнес. Би могъл да кандидатстваш за някакъв малък кредит скоро след стартирането на бизнеса ти, просто, за да изградиш добра кредитна история.  В последствие, когато имаш нужда от по-сериозни и значителни суми, банката ще има информация за твоят малък бизнес и с по-голяма вероятност ще ти каже да. Можеш да осмислиш и овърдрафт, с който да затвърдиш позициите си пред кредиторите, преди да кандидатстваш за голям размер кредит.

3. Използвай разумно и умерено кредита си за бизнес. Освен да обслужваш коректно кредита си, което се подразбира, подготви дългосрочната си стратегия за финансиране чрез дълг. Кандидатствайки за малки кредити в началото, започни с времето да искаш увеличаване на лимита.

4. Формиране на взаимоотношенията с повече от един заемодател. Банките могат да променят кредитните си политики за известно време и да намалят кредитния ти лимит за една нощ. Не ставай зависим от една единствена банкова институция. Кандидатствай за различни кредити продукти в различни банки и небанкови институции. Вземи бизнес кредит от една банка, кандидатствай за овърдрафт – в друга, издай си няколко кредитни карти и няколко сметки в различни дружества. По този начин чрез диверсификация на кредитите си ще си гарантираш, че ще можеш да разполагаш с някаква част от финансите си, дори, ако възникнат непредвидени обстоятелства при някой от кредиторите.

5. Помисли за алтернативи. Не забравяй, че традиционните банки не са твоите единствени опции, когато става въпрос за кредитиране. Запознай се с новите и модерни финтек компании например и вариантите за финансиране, които не са така популярни, но за сметка на това използват модерни софтуерни технологии, които ще оформят бъдещето в банкирането.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш