Кандидатствай Вход
Финансова еволюция при човека

Финансова еволюция при човека

  • Бяла Карта
  • 06.09.2017
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1167

Всеки един от нас е еволюирал финансово през годините и е изградил финансова култура, която му помага да се реализира в живота си на възрастен и самостоятелен индивид.

В някои случаи еволюцията на съзнанието във всяко едно отношение настъпва в по-зряла възраст, в други – още в тийнейджърските години. Ако ти осъзнаваш, че се намираш в началото на този път, настоящето ти е много далеч от твоите мечти, а ти отдавна си минал тийнейджърските години, това не би следвало да те демотивира. Напълно е възможно да направиш своята финансова еволюция реалност дори сега. Никога не е късно за това.

Бяла Карта ще ти разкаже как обикновено се случва финансовото еволюиране и осъзнаване на човек. Има няколко етапа, през които всеки един от нас преминава и те са описани в следващите редове.

Детска и тийнейджърска възраст

Всичко започва от първите уроци, които децата усвояват в семейството и от родителите си. Но най-важният урок, който трябва да усвоим в своето развитие е, че всичко зависи от самите нас.

Универсален план за постигане на финансова независимост няма, защото целите на всяко едно семейство са различни. Те се определят от това къде живее семейството, какви са доходите на родителите, какъв е стилът на управление на парите им, какви са моралните и материални ценности, на които учат децата си, какви са амбициите и желанията им за бъдещето. Копирайки поведението на родители си, детето получава своя първи финансов модел на поведение. От родителите си получава и първите си джобни пари, а понякога и първа кредитна карта. С тяхна помощ малчуганите се учат да разполагат с парите разумно и да ги разпределят така, че да са достатъчни за времето, в което няма да получат други финансови постъпления.

В света на възрастните 16 – 25 години

Първия сблъсък със света на възрастните е деня, в който детето започне да живее далеч от родителите си. Това най-често е момента, в който заминава да учи в университет или си намери работа. Усещането за финансова независимост е особено силно, когато се появи първия собствен автомобил, самостоятелните пътешествия, развлечения, понякога дори и семейство. Разходите започват да ескалират. Това налага да започне сериозно планиране на финансите. Необходимо е всеки да обърне особено внимание на финансовата си грамотност и пропуските си, за да не бъдат допуснати грешки. Много често успеха в зряла възраст зависи точно от тези първи години на самостоятелност. Затова колкото по-силен е стремежа на младите в тази възраст да надграждат наученото до момента и да се образоват допълнително, толкова по-голям е шанса те да установят един стабилен и финансово спокоен начин на живот.

Зрялост в годините 25 – 50 години

Много често в тази възрастова група се случва отделянето от семейството и създаване на собствено такова. Това води до развитието на нови финансови умения и ангажименти. Бюджетът от личен става семеен, разходите в семейството се увеличават. Осигуряването на финансов буфер е задължителен поне за 6 месеца напред. Дългосрочните спестявания за бъдещето на децата в семейството, собствен дом и други по-големи разходи са неизбежни. Това е времето и на съвместно вземане на решения и изграждане на общи планове. В този период развитието на застрахователната и финансова грамотност са ключови. Емоционалните разходи трябва да бъдат минимизирани и под строг контрол, както на децата, така и на възрастните. Трябва да се помисли и за създаване на пасивни доходи.

Изграждане на финансов план до края на живота е много абстрактно понятие, но все пак трябва да се отдели време и да се помисли за пенсионно подсигуряване и правилното инвестиране на доходите.

Инвестирането в здраве е необходимост в много европейски държави. В България все още остава на заден план по една или друга причина. Но това е много важна част от пътя към собственото ти финансово спокойствие, затова не го подценявай. Здравните фондове и най-вече застраховките се предлагат под формата на спестовни влогове, което е още една причина да помислиш за това.

Годините 60 +

Децата окончателно са излезли от семейното гнездо. Настъпва времето, в което, ако правилно си построил своята финансова пирамида, в тези години ще можеш да се радваш на добро здраве, близки и далечни круизи, да бъдеш в помощ на децата си, а не в тежест. Пенсионната възраст е тази, която би следвало да ти даде свободата да се насладиш на свободните от деца и работа години.

Точно тук идва и мястото на пасивните доходи. Ако си съумял да създадеш такива, то в тази възраст ще усетиш най-силно тяхната полза. Остава ти разумно да ги управляваш и да се отдадеш на дългоочакваната почивка.

Независимо от възрастта ти и етапа от финансовата еволюция, в който се намираш е много важно да се запознаеш с кредитната карта като платежен инструмент. Затова Бяла Карта ти предлага да кандидатстваш за кредитна карта още сега и да следиш нашият блог, защото ще разискваме още редица теми, които ще ти помогнат при управлението на твоите финанси.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш