Кандидатствай Вход
10 финансови грешки, които младите хора често правят

10 финансови грешки, които младите хора често правят

  • Бяла Карта
  • 16.01.2018
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1204

Финансовата култура на младите хора е от критично значение за техните бъдещи планове.

Без значение, дали планираш да развиваш собствен бизнес в дългосрочен план или мечтаеш да си купиш къща в планината, твоята кредитоспособност е от първостепенно значение. Лизинг за автомобил или кредит за жилище – подобни възможности ще ти се предложат, единствено, ако имаш добра кредитна история. За да се сдобиеш с нея обаче, е нужно да имаш необходимата финансова култура и да не допускаш някои фатални грешки, които ще се отразят неблагоприятно на кредитното ти досие.

Ако и ти си сред онези млади картодържатели, които се опитват да се справят с ежедневните предизвикателства в професионалния и личния живот, ние сме ти подготвили 10 примера за финансови грешки. Такива, които е много вероятно да допускаш, защото според статистиките, повечето млади кредитополучатели се сблъскват с подобни финансови пречки.

1. Прекалено много кредитни карти – да имаш кредитно средство за разплащане е нормално и в доста от случаите необходимо. Да имаш повече от две кредитни карти, които не умееш да използваш разумно и от които нямаш голяма необходимост – това определено не е печеливша стратегия. Сдобиването с няколко кредитни карти, които просто можеш да имаш, защото са ти ги предложили, не е добра идея. Фактът, че си надежден и платежоспособен кредитополучател не е задължителна причина да кандидатстваш за всички възможни кредитни карти, които ти се предлагат. Всъщност, множеството пластики увеличават възможността за високи разходи, които не можеш да изплатиш в срок. А това ще се отрази зле на кредитното ти досие. Много от младите хора обаче допускат точно тази грешка, възползвайки се от всички банкови карти, които има на пазара. Така, докато се усетят, картодържателите вече имат твърде големи задължения, като едно от които със сигурност няма да успеят да върнат в срок. Импулсивните решения и бързите и ненужни покупки, в комбинация с паричните средства по кредитните карти, няма да се отразят добре нито на бюджета ти, нито на кредитния ти рейтинг.

2. Пренебрегване на детайлите в договора за кредит – ситният шрифт е най-важен за четене и абсолютно задължителен, когато става въпрос за кредитни карти. Истината е, че всяко едно изречение от споразумението с кредитора, е нещо, с което да се запознаеш внимателно. Именно там са упоменати таксите за просрочване и годишните разходи за поддръжка на пластиката, ако има такива. Кредитна Бяла Карта не ти дава поводи за съмнения, защото не е банкова карта и няма банкови такси, които да оскъпят кредита ти.

3. Липса на семеен бюджет и финансов план – една от грешките на повечето млади хора е неспазването на семеен бюджет с партньора. Във всяко семейство е наложителна частта с дискутиране на финансите и дефиниране на определен месечен бюджет. В противен случай, много лесно всеки може да се окаже в неприятна ситуация, в резултат на нечии навици за пазаруване.

4. Споделяне на една кредитна карта с партньора си – подобно решение може да има пагубни последствия за кредитната ти история. Не случайно, едно от основните правила при използването на кредитни инструменти е, да не даваш кредитната си карта на друг човек, без значение, дали той е част от семейството ти или приятелския ти кръг.

5. Пренебрегване на данъчните плащания към държавата – без оглед на това, за какви данъци става въпрос, от критично значение е да декларираш всичките си данъци. В протичен случай, финансовото ти бъдеще и пенсионирането ти, могат да бъдат възпрепятствани.

6. Теглене на огромен кредит за жилище – да ползваш услугите на банка, за да се сдобиеш със собствено жилище е нормално в днешно време. Голяма част от младите хора обаче, не пресмятат добре разходите си, когато теглят кредити за луксозни апартаменти. Така се оказват със скъпо жилище в добър квартал, но без почти никакъв останал бюджет за допълнителни разходи и инвестиции. Подобно грешно решение, може да те лиши от финансова свобода за доста дълъг период от време.

7. Липса на застраховка живот – това на практика е малък разход, но много потребители си го спестяват, мислейки, че не им е необходим. Всъщност, застраховката ще спести, на теб и на семейството ти, доста пари, в случай на неблагоприятно събитие.

8. По-висок стандарт на живеене – всеки се опитва да живее добре и да си осигури финансова стабилност, но да се стремиш да водиш начин на живот, който далеч не е изгоден за теб и бюджета ти, не е добра алтернатива и ще те вкара в дългове.

9. Липса на спестявания – освен да пазаруваш нови придобивки, трябва и да отделяш финанси за изненадващи разходи.

10. Липса на кредитна история – това е нещо, което в днешни дни може да се счита за грешка. Повечето хора ползват кредитни карти, именно за да си осигурят добра кредитна история, която да им послужи за бъдещи заеми за бизнес или жилище например. Да имаш много кредитни карти не е най-добрата опция, но да нямаш нито една, също не се смята за предимство.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш