Кандидатствай Вход
10 финансови грешки, които двойките правят и как да ги избегнеш

10 финансови грешки, които двойките правят и как да ги избегнеш

Когато си част от сериозна връзка, ти и половинката ти комбинирате два отделни живота – това не изключва и вашите финанси. За съ

жаление, парите и общият бюджет, често се оказват проблем и голямо предизвикателство във връзките.

Най-често, усложненията идват, защото хората не търсят финансова съвместимост, когато започват нова връзка. И разбира се, когато дойде времето да комбинират финансите си, проблемите започват да се появяват.

Ако искаш да пропуснеш неприятните изненади след „медения си месец“ на връзката ви, виж 10 финансови грешки, които двойките правят и как да ги избегнеш.

1. Нямат дългосрочни финансови планове

От съществено значение за доброто функциониране на семейните финанси е дългосрочният финансов план. 

Този план трябва да включва цели за пенсиониране, собственост на жилище и увеличаване на семейството (ако планирате това).

След като двамата във връзката се съгласите, че взаимоотношенията ви са сериозни, седнете с половинката си и обсъдете този аспект. 

Обсъдете общите си финансови цели, период, в които те трябва да бъдат постигнати, бюджетът, с който ще разполагате, както и всичко друго, което е важно за вас. 

Не пренебрегвайте този етап във връзката ви, защото след това има възможност да се окаже, че не очаквате едни и същи неща и "не сте на една вълна".

2. Не говорят за пари 

Друга често срещана грешка на двойките е тази, че не говорят за пари. 

Понякога, колкото и странно да звучи, двойките не знаят какви са финансовите планове, възможности и дългове на половинката си.

Преди да преминете на следващ етап от връзката си, трябва да имате откровена дискусия за парите. 

Говорете за приходи, спестявания, дългове, всички просрочени задължения, фалити, които сте имали и всичко, свързано с парите. 

Да, този разговор няма да е най-приятният, възможно е да изгради, или да развали връзката, но е важно да се състои.

Говори с половинката си за пари, за да си спестиш недоразумения в бъдещите ви отношения.

3. Крият колко пари харчат

Хората често се шегуват как жените скриват чантите с новите си покупки преди мъжът им да се прибере, но това може да доведе до сериозни финансови проблеми в една връзка.

Трябва да говорите откровено за това колко и за какво харчите.

4. Обединяват финансите изцяло преди да се ожените

Бракът и част от законите, свързани с него имат за цел да защитят финансите на всеки от двамата. 

Ако живеете с партньора си на семейни начела, но нямате сключен брак, може да се сблъскате с проблеми. 

Уреждането на въпросите би било по-трудно, ако се разделите и сте купили заедно нов дом, например. Добре е да сключите граждански брак, преди напълно да обедините финансите си.

Ако живеете заедно, преди брака, направете си общ бюджет за домакинството, в който и двамата участвате. 

Това ще защити и двама ви и ще ви помогне да разделите парите си по-лесно.

5. Организират сватба или медения си месец на кредит

Не искате да започнете съвместния си живот, като си създадете дългове, нали. Не харчете последните си пари за сватбата или медения месец. 

Ако се налага, отложете или организирайте всичко според възможностите си. 

Това със сигурност ще е по-добре за вас, защото означава, че няма да имате дългове месеци или години след встъпването в брака.

Определете си бюджет за тези важни събития и се придържайте към него. Направете проучване, търсете изгодни сделки или направете някои от нещата сами. 

Така ще имате и сватба и няма да започвате съвместния си живот с дълг.

6. Не правят бюджет

Бюджетът е ключът към финансовия успех. Няма значение какви са приходите ви, ако нямате план, който да контролира как го изразходвате. 

Ако не можете да седнете и да създадете бюджет заедно, няма да имате финансов успех.

При обсъждането на бюджета е важно да правите компромиси. Всеки от двама ви ще има приоритети и не е задължително те да съвпадат. 

Важното е да разберете нуждите и причините на другия и да можете да отстъпвате. Работете заедно, за да създадете бюджет, който работи за вашето семейство.

7. Имат отделни финанси

Има няколко причини да не обединявате финансите си след брака. 

Това може да са се случили стари проблеми с хазарта, прахосване на средства или друго. 

Когато не става въпрос за подобни ситуации обаче, може да искате да обедините средствата си. Това е важно, за да започнете да градите взаимно доверие във финансов аспект. 

8. Пренебрегват се предупредителните знаци

Не пренебрегвайте финансовите червени флагове, независимо колко се обичате. 

Важно е да идентифицирате предупредителните знаци като нежеланието да говорите за финанси, лошият кредитен рейтинг, липса на сума пари от общия ви бюджет и т.н.

Трябва всеки от двамата да има предвид, че хората допускат грешки. Ако в миналото един от двамата е имал лош навик или финансови проблеми, това не трябва да се използва срещу него. По-скоро е добре да сте бдителни и инициативни.

9. Не работят като екип

За да имате пълноценна връзка, без финансови разногласия, в която постигате общите и личните си цели успешно, трябва да работиш в екип с партньора си. 

Не крийте нищо един от други. И двамата трябва да сте наясно със случващото се във финансовите ви взаимоотношения.

10. Създават нови дълговете

Най-доброто време да се справите с дълга си е моментът преди да имате деца, преди да изплащате ипотечен кредит или да финансирате собствен бизнес. 

След като нямате дълг, ще имате повече налични средства и можете да започнете да работите за следващата си финансова цел, като например закупуване на жилище. 

Пренебрегването на дълга рано, след това може да направи тези мечти по-трудни за постигане.

Контролирай бюджета си с Бяла Карта

Контролирането на бюджета може да бъде от съществено значение за изграждане на ефективни семейни финанси. 

Още в началото, можеш да подсигуриш неочакваните разходи, които биха довели до стресови ситуации, с помощта на кредитна карта Бяла Карта. 

Тя няма годишна такса, което означава, че няма да струва нищо, ако не се използва. В същото време е идеална за тези, които искат да бъдат подготвени за всяка ситуация. 

А ако решиш да използваш кредитна карта за семейния ви бюджет, Бяла Карта е удобен избор. 

С нея можеш да теглиш пари от банкомати в България без такси, но и да плащаш на ПОС и онлайн. В онлайн профила си следиш всички разходи в извлеченията и оптимизирате по-лесно разходите. 

Когато следиш разходите за храна и сметки например, можеш да видиш дали в някоя категория не отиват повече пари, отколкото можете да си позволите. 

Ако имаш нужда от финансова подкрепа за семейния бюджет, кандидатствай за Бяла Карта. 

Кредитна карта Бяла Карта е без такси за издаване, преиздаване и обслужване, което означава, че тя няма да ти струва нищо, когато не я използваш. В моментите, в които семейството ти има нужда от допълнителни средства, ти ще разполагаш с одобрен кредит в джоба.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш