Кандидатствай Вход
Финансови консултанти разкриват своите най-големи инвестиционни грешки

Финансови консултанти разкриват своите най-големи инвестиционни грешки

  • Бяла Карта
  • 23.11.2017
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 2726

Лошите инвестиционни решения са нещо, от което дори най-опитният специалист в тази сфера не е застрахован. В това ще се убедиш, когато прочетеш следващите редове и научиш няколко истории, разказани от водещи финансови консултанти. Всеки от тях разкрива най-голямата инвестиционна грешка, която е правил в дейността си на финансовите пазари, и произлезлите от нея последствия. Защо тази информация ще ти бъде полезна? Както казват хората, човек се учи най-добре от грешките си. Ако успееш обаче да си вземеш поука от грешките на другите и ти самият избегнеш правенето на такива, то това е наистина идеалният вариант. Особено когато става въпрос за личните ти финанси и инвестиции. И така, нека да видим инвестиционните грешки на някои от най-добрите финансови консултанти.

1. Инвестиране в не толкова добре позната сфера – първата история идва от Рон Яиш, консултант в Yaish Financial Services. След като Рон и съпругата му се женят през 1999 г., те решават да инвестират събраните от сватбата си пари. Поради наблюдаваните по това време тенденции за значителен ръст в сектора на интернет компаниите, двамата залагат именно на тази област, макар и да не я познават много добре. Което се оказва голяма грешка, защото попадат в т.нар. „дот-ком балон“, развил се в края на миналия век. Въпросният дот-ком балон се отличава с растящи борсови цени, увереност в растящите печалби на компаниите, индивидуални спекулации и предоставяне на рисков капитал. Спукването му в рамките на 2001 г. обаче предизвиква шок и значителни финансови загуби за редица инвеститори. Сред тях са и семейство Яиш, вложили парите си в компания, която впоследствие фалира. „Никога не трябва да се инвестира в пазар, който не познаваш добре и няма как да предвидиш бъдещите тенденции в него“, казва днес Рон Яиш като поука от своя горчив опит. 

2. Вяра в нещо, което звучи твърде хубаво – ако нещо звучи твърде хубаво, за да е реално, то в повечето случаи не е. В това се убеждава през 80-те години на миналия век младият и пълен с планове и мечти студент Грег Харт, който понастоящем е финансов консултант в Haddon Wealth Management. През този период той е подведен от жена, която нарича Чери, да инвестира в пазара на захар. Според твърденията на Чери, в рамките на едва половин година вложените пари ще се увеличат десетократно. Благодарение на това, че комбинира следването с работа, Грег е успял да спести приблизително 3000 долара, които решава да инвестира с надеждата за бърза печалба. Естествено, нещата се развиват по съвсем различен начин от очакванията му. Тенденциите на пазара на захарта се обръщат срещу него и вместо да реализира печалба, той губи абсолютно всичко, което е вложил. А въпросната Чери изчезва и Грег никога повече не чува нищо за нея.

3. Инвестиране в съмнителни бизнеси – Клинт Хайнес, финансов анализатор  в NextGen Wealth, разбира от личен опит, че това е една от най-големите инвестиционни грешки, които могат да бъдат направени. През 2007 г. той инвестира парите си в компания за ипотечни кредити, казваща се  Thornburg Mortgage. Допреди това Клинт не е чувал нищо за въпросната компания, но информацията за възхода й достига до него чрез един инвестиционен нюзлетър. След сравнително кратко проучване, той решава да заложи парите си на нея. И нещата вървят добре за известно време, докато в САЩ не настъпва голямата криза с високорисковите ипотечни заеми. Тази криза довежда до фалита на редица компании в сектора, сред които е Thornburg Mortgage. А Клинт не успява да направи нищо, за да предотврати загубата на всичките си вложения.

4. Добрата цена не означава сигурна печалба – и накрая една история от Андрю Макфадън, финансов консултант в Panoramic Financial Advice. Той прави първата си по-сериозна инвестиция през 2008 г. Това е година, запомнена с голям срив на фондовите борси. Срив, който засяга и цените на акциите на Bank of America, паднали до рекордните 24 долара. Андрю решава, че закупуването на акции от подобна институция на толкова ниска цена ще бъде доста изгодна сделка. Истината обаче се оказва съвсем друга. Вместо да започне обратният процес по вдигане на стойностите на акциите на Bank of America, те падат още повече. Така за няколко години Андрю губи 75% от първоначалната си инвестиция и решава да продаде акциите, за да не остане с празни ръце. И до днес акциите на Bank of America не са възстановили стойностите си отпреди кризисния период.

За реализиране на успешни инвестиции се изисква безупречен финансов нюх и избиране на най-точното време за действие. Ако вече си попаднал на потенциална изгодна сделка, но в момента не разполагаш с нужните финанси, Бяла Карта е насреща да ти помогне. Благодарение на този гъвкав и достъпен инструмент ще получиш допълнителни парични средства точно тогава, когато ти трябват най-много. Избери кредитна карта Бяла Карта и се поздрави с финансови успехи!   

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш