Кандидатствай Вход
Финансовите грешки, които не бива да допускаш

Финансовите грешки, които не бива да допускаш

  • Бяла Карта
  • 02.10.2018
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1179

Някои грешки при кредитните продукти трудно могат да бъдат избегнати, например когато пропуснеш ипотечно плащане, защото си загубил работата си. Или пък - когато увеличиш броя на кредитните си карти, поради извънредни медицински разходи. Много от най-често срещаните кредитни грешки, обаче, лесно модат да се избегнат.

Ето пет такива грешки, които нямаш никакво оправдание да допускаш - независимо от финансовото ти състояние в момента:

Забравяне да плащаш вноските си навреме

Може да имаш всички пари, от които се нуждаеш, за да изплатиш заемите си, но ако не следиш кога твоите вноски са дължими, лесно би могъл да намалиш кредитния си рейтинг само с едно случайно 30-дневно закъсняло плащане. Ако пропуснеш дадена вноска само за няколко дни, кредиторът ти може да не докладва за това забавено плащане на ЦКР. Много кредитни карти, например, таксуват такси за забава за плащане за повтарящи се нарушители.

Да приоритизираш други плащания по кредити и да оставяш на заден план кредитните си карти

Много хора, които се борят да плащат сметките си, дават предимство на по-големите плащания по заеми, като например лични и автомобилни кредити и пренебрегват вноските по кредитните им карти. Това твърдение идва от агенцията за кредитен репорт TransUnion. В резултат на такова пренебрегване на по-малките задължения, закъснелите плащания по кредитни карти са по-чести. Но прескачането на задължението по кредитна карта, само защото финансовите ви средства са разпределени по други пера, е грешка. С други думи, ако можеш да си позволиш да пазаруваш в бутикови магазини или да ходиш на почивка всеки месец, то можеш да платиш и вноската по кредитната си карта.

Игнориране на сметките и задълженията

Всеки получава редовно документи, че дължи пари на дадена институция или пък търговец. Не игнорирай тези прииждащи сметки и задължения. Напротив – разгледай ги и прецени дали нямаш право да оспориш някоя сметка.

Има закони, които ти дават правото да оспориш грешки при таксуване на търговци, като например неправилни или двойни такси. Често има условие обаче – че трябва да предявиш  претенцията си в рамките на определен срок, за да имаш право да се възползваш от защитата.

Не забравяй, че не можеш да оспориш такса, ако никога дори не поглеждаш сметките си. Което ни препраща към следващата възможна грешка:

Пренебрегване на кредитните отчети и резултати

Имаш право да разглеждаш безплатно всеки един от кредитните си отчети. Не игнорирай състоянието на кредитния си рейтинг, тъй като това е критичен фактор за бъдещото ти одобрение за заеми и ипотеки и въобще - за бъдещото ти финансово състояние. Интересувай се активно от това, дали предишните кредитори за финализирали отношенията ви правилно – понякога стават грешки и осъзнаваш, че дължиш дадена сума пари от години, но никой не те е уведомил за нея. Това, разбира се, може да се разбере, когато кандидатстваш за кредитна карта и евентуално получиш отказ, който не можеш да си обясниш.

Деактивиране на стара кредитна карта, която не ползваш често

Ако стара кредитна карта събира прах в портфейла ти, може да се изкушиш да деактивираш профила и да я изхвърлиш. Но ако не плащаш голяма годишна такса, това би било грешка. Закриването на кредитна сметка може неочаквано да влоши кредитния ти рейтинг, дори ако не си използвал картата с месеци. Със закриването на сметката ще намалиш общата сума на кредита, който е на твое разположение, а той е важен компонент за твоя кредитен рейтинг.

Ако пък решиш да закриеш най-старата си карта с дълга история на плащанията, въздействието може да бъде още по-лошо, тъй като това автоматично скъсява "дължината на кредитната история". Постави кредитната карта в чекмеджето си, ако е необходимо, но не затваряй сметката. Колкото и учудващо да е – наистина можеш да си влошиш рейтинга със закриването на неизползвама кредитна пластика.

Бяла Карта е създадена, така че да пасва на нуждите ти и да бъде безплатна, ако не я използваш. Или с други думи – отново разполагаш с паричните си средства, но ги пазиш за определени извънредни случаи и покупки. Лесно е да следиш движенията по баланса си, чрез персоналния онлайн профил, който имаш. Така държиш под око неправомерни трансакции по сметката ти, за да можеш да реагираш бързо и да спреш евентуална измама. Довери се на Бяла Карта, както направиха над 90 хиляди българи, за да изградиш финансовото си бъдеще и независимост, благодарение на алтернативното разплащателно средство. Кандидатствай за Бяла Карта тук.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш